Коронавирусът уврежда не само белите дробове, но и сърцето

COVID-19 е отнел средно 13 г. живот при мъжете и 11 г. при жените, които са починали
28 май 2020 09:03, Александър Попов
230
Коронавирусът уврежда не само белите дробове, но и сърцето
Снимка: БГНЕС
Коронавирусът уврежда не само белите дробове, но и сърдечния мускул и останалите органи. Това обяви на брифинг тази сутрин ген. Мутафчийски.
 
Делегация от ВМА е посетила италианската университетска болница "Сан Матео" в Павия. Те са се срещнали с целия борд на директорите и шефовете на департаменти, които са се занимавали пряко с коронавируса.
Още по темата
Мутафчийски посочи, че освен меренето на температура, след това италианците правят ехографско изследване на белите дробове, което не е особено разпространена практика в България, рентгенография и накрая скенер.
 
Колегите му на Ботуша съобщават и за кожни промени до около месец след прекарване на инфекцията. Правили са биопсии на сърца, по този начин е доказано засягането на миокарда.
 
COVID-19 е отнел средно 13 години живот при мъжете, които са починали и средно 11 години при жените.
 
Италианците отчитат, че има 42% смъртност в интензивните отделения и споделят честите усложнения от пневмоторакси, които се получават при интубирани пациенти. Във ВМА също е имало такъв случай на починал пациент след плазмопреливане.
 
"Използват прясно замразена плазма и правят количествен анализ на нивото на антителата. Отчели са при преболедували от коронавирус най-добра наситеност на антитела има в първия един месец след заболяването. До третия месец има рязък спад на антителата. На третия месец тази плазма не може да се води хиперимунна и те не я използват", допълни Мутафчийски.
 
Генералът заяви още, че ВМА ще подпише договор със "Сан Матео" за обмяна на технологии и идеи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
5
 
31
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Цитат29.02 Коронавирусът е най-обикновен грип. Недоумявам защо е тази паника!13.03 Коронавирусът е най-страшната пандемия в човешката история!19.03 Маските е вредно да се носят от здрави хора. Не виждам никакъв смисъл.30.03 Маските стават задължителни за всички!03.04 Една седмица след Великден ще сме в ада заради масовите събирания! Дано ни стигнат чувалите за трупове!19.04 Адът се отлага за неопределено времеЧии са тези думи!?Сега какво?
131
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изолацията уврежда не само теб, но и околните
130
5
 
16
 
! Отговори
Мечок преди 3 години
Господин Му се възползва от поста си да урежда свои хора и ги командирова в странство! От Италия изпратили покана да изпратим деятели за обмяна на опит и посочили колко и от какви специалности - двама инфекционисти, трима вирусолози, 5 парашутисти и т.н.! И Годжи Бери изпратил всичките от ВМА! Тежък конфликт на келепир и злоупотреба със служебния пост! Корупция! Щаб на ВМА, а не НОЩ! Останалите са като сирачета!
129
3
 
19
 
! Отговори
Фаакт преди 3 години
Най-много уврежда мозъка, който и без тва при средно статистическия гербераст е малко.
128
4
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Уточнете кога ще дойде "втората вълна",важно е за психическото здраве.
127
4
 
21
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
хиляда пъти едно и също!..тоя ни додея яко,обаче още го бутат..
126
8
 
26
 
! Отговори
Неграмотник преди 3 години
е тязи измислен генерал и поръчков смотльо.
125
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ли не съветваше Годжи - човек работи си професията, не се занимавай с тия лайнa. Не та не - то не бяха трупове в чували то не беше апокалипсис. Защо бе човек?
124
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравната ни система и преди вируса беше дефектна и сега също. И да внасяш, плащаш. Някой управляващ ще си ли направи труда да най-после да изрине авгиевите обори? Или до следващата болест и затваряне да не претоварим системата?
123
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът уврежда и мозъка, съдейки по новините....
122
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе батко си го излъга и после ще го прати при цацка и цецко, не разбраха че е използвач..
121
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
къде му е униформата на коремния генерал?
120
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корона вирусът уврежда най-вече мозъка. Дори и на безмозъчните.
119
2
 
17
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Според мен и с туризъм не бива да се занимава, най-малкото не бива да занимава аудиторията с впечатленията от пътуванията си, че умряхме от досада тая сутрин. Ние чакаме чували, камиони, той тръгнал за площади и нобелови лауреати да ни приказва. Пък обстоятелствен, напоителен - ако го назначат учител в някое училище, ще има 100 % доброволна карантина сред учениците.
118
3
 
24
 
! Отговори
123 преди 3 години
Годжи, стой си в армията и не се занимавай с медицина, а пък в медиите въобще не се появявай.
117
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господин генералАз така и не разбрах вашето двуличие на какво се дължи?!Преди пандемията казахте в едно предаване по БТВ че няма страшно,с сега че е много страшно?! Или са. Ви казали така та говорите сега, или сте прекарали лично вируса и мозъка ви е увреден или просто човка ви е изпила мозъка?!
116
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е интересно как сме толкова недисциплинирани, а махнаха мерките и епидемията затихва?
115
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добро утро. Явно уврежда и мозъка. След всяка една прекарана инфекция дали вирусна или бактериална има увреждане и на други органи, къде по-леко къде с усложнения.
114
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Италия се справиха "чудно" с пандемията, затова може би от тях черпим "добър" опит! Прекалено задълбават с научна и доста специализирана информация, а в крайна сметка съществените въпроси, които интересуват обикновените хора си остават пълна мъгла!
113
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво правим с междунаридните концерти и фестивали за които са продадени повече от 30% от капацитета на мястото за провеждане? Това означава ли че организаторите могат да ходят да се гръмнат?