Ще успее ли новият закон за храните да ликвидира сивия сектор?

Според бранша този закон е изключително важен
28 май 2020 12:22, Петя Славова
10
Ще успее ли новият закон за храните да ликвидира сивия сектор?
Снимка: БГНЕС

Според регистъра, който се води от Агенцията за безопасност на храните, около 680-700 обекта са регистрирани като хлебопроизводители. Според нас са почти 2 пъти повече.

Това каза пред БНР председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева на днешния професионален празник на хлебарите - Спасовден. Тя оцени като "изключително важен" новия Закон за храните, приет на второ четене от парламента в сряда.

"Ако той влезе в сила с цялата тежест на членовете на законодателството, които са предвидени в него, Законът за храните може да бъде част от законодателството за борба със сивия сектор и би могъл да го ликвидира", подчерта Кукушева.

Според нея нормативните промени ще ликвидират сивия сектор в хлебопроизводството. "Хлябът е най-бързо оборотната храна в света. Проследимостта на производство, дистрибуция и реализация е изключително трудна. Видно е, че в България няма политическа воля, а може би няма и административен капацитет да се случи такъв тип проследяване, но чрез глава "Транспорт и транспортни средства на храни" ние сме изключително облагодетелствани от Закона за храните, защото за нас е заложено специалното изискване да се създаде регистър на дистрибуторите.

Всички превозни средства, превозващи, хляб, брашно, хлебни и сладкарски изделия ще имат отделна регистрация, уникален идентификационен номер, който ще бъде сложен на транспортното средство. Ако хванем дистрибуцията, много лесно бихме стигнали до първоизточника – производителя, както и до търговеца, който трябва да я реализира. Досега никой пътен контролиращ орган не можеше да спре превозно средство и да направи щателната проверка.

Законът вече прилага цялата тежест на европейските регламенти и санкциите са "в европейски финансови измерения", допълни Кукушева. Предвидена е санкция затваряне на производствени и търговски обекти.

Помислено е и за сивия сектор. Отговорността е на местната власт. Кметове и общински наместници са длъжни да следят цялата икономическа дейност, която се извършва на тяхна територия:

"Всички обекти за производство, търговия и дистрибуция с храни трябва да имат съответните удостоверения по Закона за устройство на територията".

Още по темата

Около 30% от обектите в София нямат нужните документи по ЗУТ –  Акт – 16, изтъкна Кукушева.

Всеки производствен обект трябва да има на трудов договор поне един служител със специализирано образование в областта на хранително-вкусовата промишленост. В момента масово в обектите за производство или търговия няма технолози, допълни тя.

С новия закон ще се сложи край на препакетирането на храни, допълни още Мариана Кукушева. "Ще има пълна проследимост на храната и знак за съдържанието на ГМО. Ще има и 2 определения за "Продукт от България" – ако са изцяло от българска суровина и "Добит в България", ако е произведен от смесени суровини, независимо откъде. Предвиден е гратисен период, за да могат бизнес операторите да отговорят на изискванията на законодателството.

"Аз се надявам, че септември месец ние ще можем да се поздравим с действаща нормативна уредба и с възможностите за повече прозрачност, по-информиран избор и борба със сивия сектор", обобщи  председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Политиките по храните ще се контролират от Национален съвет.  В него ще влязат национално признаците браншови организации, които отговарят на ред изисквания и имат административен капацитет.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
чудя се само преди 1 месец
ако си малка работилничка за шоколадови или сладкарски, или тестени, или други изделия какво образование ще ти е нужно? Технолог без грам стаж и опит или сам със собствените си средства, пари и умения ще се бориш за клиенти... нима великите готвачи да са само с дипломи от кулинарни у-ща или добрия хлебар да е технолог по хлебни, за винари и мандраджии да питам ли?!? Добрия майстор се определя от клиента, не от тЪпиот бюрократ
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да,целта е да се ликвидират малките и да останат хлебозаводите като едно време.Социализма се завръща с пълна сила!И докато тогава поне хляба беше евтин,то сега за да отговорят на условията,малките ще трябва да се бръкнат за нови разрешителни за бусовете с които доставят хляб.Това ще вдигне цената на хляба и закуските.За да се угоди на едни чиновници ще пострадат най-бедните!
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ето това е "свободната" пазарна икономика в която пазара регулира всичко. За пореден път олигархобизнеса решава останалия народ да не може да им е конкуренция. Не знам някой да е получил хранително разтройство от хляб, а и бабите ни печаха най-вкусния хляб на света, ТОВА МАФИЯТА НА ГЕРБООЛИГАРХИЯТА ГО ОТНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На времето технолозите на ВИХВП бяха голяма работа!Ял съм кисело мляко без грам млеко и не се познава!Сега почти всички ментета се правят по техни рецепти!До колкото знам вървят по 5-10 хил лева!
6
0
 
4
 
! Отговори
НАГЛИ ЖИВОТНИ преди 1 месец
АЛОУУУУ, ГОСПОДАТА ОТ "БРАНША" ДОКОГА ЩЕ ПРОИЗВЕЖДАТЕ ХЛЯБ, ПЪЛЕН С ВОДА И ЩЕ НИ ПРОДАВАТЕ ВОДАТА БРЕ? ДОКОГА ЩЕ ОГРАНИМЧАВАТЕ КОНКУРЕНЦИЯТА В ПРОЕЗВОДСТВОТО НА ХЛЯБ И ЩЕ НИ ПРОБУТВАТЕ ВОДНИЯ СИ ХЛЕБЕЦ? С НЕЗНАЙНО БРАШНЕНО СЪДЪРЖАНИЕ ПО ВИД И КАЧЕСТВО? ЗАЩО ЛИКВИДИРАХТЕ ПРАВОТО НА БЪЛГАРИНА ДА СИ ОТВОРИ МАЛКА СЕМЕЙНА ПЕКАРНА ЗА ХЛЯБ? КАКВО ОЩЕ ИСКАТЕ ЗА бЛАГОТО НА КАРТЕЛА ВИ?!?!?!?!
5
0
 
1
 
! Отговори
do 3 преди 1 месец
Не от ТоХ а от ВХВП Пловдив примерно - технолог
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако иска, ще го ликвидира и със старите закони.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Всеки производствен обект трябва да има на трудов договор поне един служител със специализирано образование в областта на хранително-вкусовата промишленост" .. ако правя баници и съм завършил инженерна специалност - кво, трябва да затварям или да наема некой търтей завършил тох?
2
0
 
9
 
! Отговори
АГЕНТ 007 преди 1 месец
С ТОЗИ ЗАКОН СЕ ЛИКВИДИРА ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Блажени са вярващите.