Мъртви сомове са открити в езерото на русенското с. Щръклево

Хора от селото не изключват намесата на бракониери
29 май 2020 12:42, Анисия Иванова
6
Мъртви сомове са открити в езерото на русенското с. Щръклево
Снимка: БНТ

Жители на русенското село Щръклево се натъкнаха на мъртва риба в езерото, което се намира в района. Замърсяване на водоема или бракониерство е причина за измирането на рибата проверяват служители на регионалната екоинспекция и Агенцията по рибарство и аквакултури.

Мъртви сомове с тегло около 10 килограма са заклещени в тръстиката по брега на езерото. Открили ги местни рибари, но отказват да застанат пред камерата ни. Предполагат, че рибата е мъртва заради замърсяване на езерото от отпадните води на близката свинеферма.

Ангел Маринов, управител на семейна свинеферма, обясни пред БНТ, че свинеферма няма как да замърси езерото. "Събираме торовата маса в торови хранилища и оттам се извозва с цистерни и се разпръсква торовата маса по нивите", каза той.

Водоемът се използва за любителски риболов. Освен сом, в него има бяла риба, шаран и таранка, които не са пострадали. Хора от Щръклево не изключват намесата на бракониери.

След направената проверка от Агенцията по рибарство и аквакултури казаха, че е малко вероятно бракониери да са използвали електричество за улов на сом.

След проверката от регионалната екоинспекция твърдят, че не са открити следи от замърсяване на езерото от свинефермата, която е на 800 м. В близост няма промишлени обекти. Все още не е установено и чия собственост е водоемът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
ТАНИТКА преди 3 години
НАПРАВО ИЗТРЕПАХТЕ РИБАТА ПОСЛЕ ЩЕ ЯДЕМ ВНОСНИ *** ТОВА НАПРАВО Е ПОДИГРАВКА С НАРОДА
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом другите риби са живи, трябва да е нещо специфично по сомовете. Например някой коронавирус. Другият вариант е да са ги ловили с ток - понеже са на дъното, са пострадали най-вече сомовете.
3
1
 
7
 
! Отговори
... преди 3 години
Значи фермата е в близост от 800 метра от язовира. Значи, рибата не става за нищо. 100 про смърди на л***йн@. Знаем ги тези ями, всичко се просмуква в почвата и от там... навсякъде. Язовири, посеви... земята не става за нищо вече. Смърди.
2
0
 
4
 
! Отговори
езеро или язовир преди 3 години
"Все още не е установено и чия собственост е водоемът"За язовир това е редовното обяснение. Но за езеро вече е странно.
1
0
 
6
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Къде да се ява,за да ми го подарите,като никой го не иска тоя язовир и не се знае,на кой е?Аз поне ще го направя рай?