Пациенти умират от Covid, а не от придружаващи заболявания, обясни лекар

Вирусът уврежда сериозно и здрави организми, обясни доц. Попов
Обновена: 31 май 2020 13:01 | 31 май 2020 13:00, Петя Славова
207
Пациенти умират от Covid, а не от придружаващи заболявания, обясни лекар
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В епидемичния процес се наблюдава умора и наближаваме опашката на епидемията". Това каза пред БНР доц. Георги Попов, началник на Инфекциозната клиника във ВМА и член на Националния оперативен щаб.

По думите му ще се появяват единични случаи - някой ден повече, някой ден по-малко, но "стабилно отиваме към епидемичната опашка", категоричен беше той. "Здравната система на България се справи благодарение на това, че ударът не беше толкова силен като в Италия и имахме опита на Западна Европа и Китай", посочи той.

Доц. Попов разказа за посещението на група български лекари за обмяна на опит в изследователския център на болницата в град Павия, Италия:

Още по темата

"Над 5000 пациенти с Covid-19 са минали през тази болница и имат доста голям опит, публикации и в световно известни списания, така че може да се вярва на научните им постижения. Това, което най-много ни впечатли, е лечението с плазма. Изработили са методи за оценка на плазмата на донорите със скала на антителата. Тези донори, които са били с ниво на антитела в плазмата си 1 към 160 са хиперимунни, хиперимунна плазма, която са прилагали при своите 48 пациента". Доц. Попов посочи, че методът, който се прилага в България е дори по-добър, защото плазмата не се замразява.

Наблюденията върху изградения имунитет в преболедувалите коронавирусната инфекция са, че след около 3 месеца той се изчерпва, акцентира доц. Георги Попов, като уточни, че това са констатации на италиански учени. Той отново напомни, че вирусът е много вирулентен и опасен, което трябва да напомня необходимостта от стриктно спазване на хигиенните и предпазни мерки и дистанция.

"Съчетанието на неподготвеността в началото, вирулентния вирус, концентрацията при изпълнение на служебните си задължения и възможността човек да се зарази извън работното си място - това смятам за фактори за заразяване на голям брой медицински специалисти", коментира той.

Според доц. Попов вече е разбит митът, че пациентите умират от придружаващите заболявания, а не от Covid-19 и добави, че вирусът уврежда сериозно дори и здрави организми.

Лекарят изказа съмнение скоро да бъде създадена ваксина срещу коронавируса в кратко време, но изказа оптимизъм, че може и да няма нужда от тази ваксина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
5
 
! Отговори
Батко преди 3 години
А трола с моите клишета - казваното от мен не е клише! Когато фактите говорят и боговете мълчат! А сега пожелавам позитивен ден на всички! Т.Р.О.Л.О.В.Е.Т.Е да не се напъват много за без пари да защитават разни индивиди! Баба и тя е на 82 години и разбра, какви измами се въртят и как нещата се преувеличават за едни пари! Не е медицински проблема, той е по-дълбок!
108
0
 
9
 
! Отговори
ДО 105 преди 3 години
СЗО Е ТЕРОРИСТИЧНА ПРЕСТЪПНА ОРГАНИЗАЦИЯ ФАКТ!
107
8
 
2
 
! Отговори
Райчо 48г ерген преди 3 години
Който не вярва във вируса да дойде е Пирогов доброволец, че има нужда! Хем ще пестим от маски и дрехи хем ще покаже, че всичко е лъжа!
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберастки тро лове, пазете се някой хладилен камион без спирачки да не ви сгази.
105
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне един репортаж да бяха направили, да им повярва човек, прозрачни са и страхливи и лекарите и министрите и депутатите се страхуват от медиите завладяни от сорос и ковид19.
104
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДО 93 БОЛНИЯ/100Зависим си ти от наркотиците които явно вземаш.Болния до мен беше диабетик на 55 години. На хемодиализа от 15 години и си е живеел живота с хемодиализа три пъти седмично. Докараха го с треска и възпаление (точно като мен), нивата на червените му кръвни телца спаднаха рязко, някрая имаше масивна органна недостатъчност, с отказали бъбреци, сърце и колабирал бял дроб.Теста беше специфично разработения от клиниката за откриване точно на този вирус (не на други коронки)
103
2
 
8
 
! Отговори
до Батко преди 3 години
в Бг епидемия никой не е обявявал,всички действия са на база пандемията обявена от СЗО.
102
4
 
8
 
! Отговори
Батко преди 3 години
До АнонименТи пишеш глупости! Ходи да си пиеш лекарствата! Неуко същество! Като знам и на какви хора им дават титлите доценти и професори, направо ме хваща страх, част от тях за нищо не стават! Влезли и завършили по вторият начин или са на някого човек!И за да не пускам нов коментар доста хора и лекари и професори не само в България и по света, казаха, че нещата са преувеличени!Айде сега да си лягаш! Пък мен знаеш ли, кога ще ме стигнеш - никога и срещу вятъра да тичаш не можеш!
101
0
 
5
 
! Отговори
ДО 95 УМНКА преди 3 години
АЛО УМНИКА СИМТОМИТЕ С ИДЕНТИЧНИ *** СИ НАУЧИ УРОКА И ПАК ЕЛА ДА ПИШЕШ СВИНСКИЯ И КОВИДА ПОЧТИ НЯМА РАЗЛИКА В СИМПТОМИТЕ ПРОМИТ МОЗЪК ...
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви точно антитела трябва да изработи организма на човек точно срещу тоз вирус,че имунно да се защити след като в класацията дори по род вирусите се различават както хората по имунитет на генна основа и всекидневно консумиране на храни или при приболедувалите още възможно медикаменти срещу вируса с имунитет.
99
4
 
13
 
! Отговори
Батко преди 3 години
И дайте да намерим още някой от коронавирус, че ще им падне дажбата за крадене от 15 милиарда, на 9 милиарда! Трябват повече болни и умрели! Колко хора умират от глад, мизерия, колко хора са на ръба на оцеляването? Време е вече информациите за този вирус да се прекратят, за 100 години напред се наслушахме повечето хора, освен привържениците на ГРОБ! И все повече аутопсии доказват, че няма специфични промени, думите и на доктор Стоян Алексов - патоанатом и на други го потвърждават.
98
1
 
6
 
! Отговори
ДО 93 БОЛНИЯ преди 3 години
А ТЕСТ ТИ БИЛИ НАПРАВИЛИ ОТ КОЙ ТЕСТ ?СИМПТОМИТЕ СА ИДЕНТИЧНИ С N1H1 ПАК ТИ ПОВТАРЯМ ДА СИ ОТВОРИШ ОЧИЧКИТЕ ГРИПЧЕТО Е ТЕЖКО НО НЕ ТОЛКОВА ОПАСНО НЕМОЖЕЛ ДА ДИША АМИ НЕ МОЖЕШ ЗАЩОТО ИМАШ ВЪЗПАЛЕНИЕ ЛОГИЧНО ОТПУСНАЛ СИ СЕ БЕЗ ЛЕЧЕНИЕ ПЪРВИТЕ ДНИ И СЕ ПОЛУЧАВА ВИНАГИ ТАКА А СА ТЕ ДЪРЖАЛИ ДЪЛГО ЗАЩОТО СИ БИЛ МНОГО НАПЛАШЕНИЧЪК С КОРОНКА ОТ ХУБАВИТЕ МЕДИЙКИ ДАЙ ТОЧНИТЕ СИМПТОМИ НА ЧОВЕКА ДО ТЕБ КОЙТО Е УМРЯЛ ДА ВИДИМ ОТ КАКВО ТОЧНО Е УМРЯЛ ЧЕ ТИ НЕ МОЖЕШ ДА ДАВАШ ОБЕКТИВНИ МНЕНИЯ ЗАЩОТО СИ ЗАВИСМ
97
0
 
4
 
! Отговори
аа преди 3 години
а ти разбираш ли че говориш пълни тъпотиии, колко вируса да ти дам за пример, туберколоза, едра шарка, ебола....СПИН. Принципно знаеш ли и друго, едва 36% от населението на земята е в перфектно здраве. Уврежда се сърце и бъбреци...освен белия дроб малоооуумнико.Добре е преди да наричаш някого "малоооуумнико", да огледаш първо себе си! Туберкулозата е инфекциозно заболяване.Вариолата е била опасна в миналото, поради ред причини!От висуса на спин никой не умира.
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БаткоМеко казано... пишеш глупости. ЕПИДЕМИЯ е всяко ново заболяване от заразяване в повече от 3 случая на 1 място.
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БаткоВие се въртите като фурнаджийски лопати. Един път има много заразени, които не са известни, след малко нямало достатъчно официални за обявяване на епидемия. ....
94
1
 
5
 
! Отговори
до до 82 преди 3 години
...КАК ШЕ ДОКАЖЕШ ЧЕ СИ БИЛ БОЛЕН ОТ КОРОНКА А НЕ СИ БИЛ БОЛЕН ОТ ГРИП?.........е като си пълен невежа от към медицински знания, безмислено е да ти се ожясняеа как се индикира Свински грип и как Ковид. Ясно е че в тез форуми има хора които съществуват само за едното заяждане и дървено философстване, а знанията им са реално на ниво треторазрядно списание.
93
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната платена фалшива новина на герП!
92
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До do 82/89Как ще "докажа"? Може би не си наясно, но като те откарат с линейка, защото едвам дишаш, тестват те за коронка, резултата излезе положителен, окаже се, че и други около теб са заразени, след това лежиш полумъртъв с буквално променящи се всеки час показатели и с редица типични САМО за корона вируса симптоми и т.н. и т.н. разбираш, че това не е "пневмония", каквато съм имал многократно, защото спортувах плуване. Знам много добре каква е разликата (освен потвърденото от лекарите)
91
12
 
7
 
! Отговори
Батко преди 3 години
До до БаткоТи си един ***! Прочети малко дебелите книги и тогава ми се показвай по форума!Епидемия се обявява при 200 заразени на 10 000 души, в една страна, ние нямаме толкова дори в един град! Пандемия се обявява по определени изисквания, но мога да ти кажа, че в момента нещата са силно преувеличени, все повече лекари и учени споделят, че всичко е било доста преувеличено. Никой не отрича, че има вирус, но той е вирус като вирус! А сега да се избършеш, че капиш! Оля се!
90
4
 
3
 
! Отговори
До батко преди 3 години
Пффф......хахахахаКво се рекламираш бе !