Пациенти умират от Covid, а не от придружаващи заболявания, обясни лекар

Вирусът уврежда сериозно и здрави организми, обясни доц. Попов
Обновена: 31 май 2020 13:01 | 31 май 2020 13:00, Петя Славова
207
Пациенти умират от Covid, а не от придружаващи заболявания, обясни лекар
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В епидемичния процес се наблюдава умора и наближаваме опашката на епидемията". Това каза пред БНР доц. Георги Попов, началник на Инфекциозната клиника във ВМА и член на Националния оперативен щаб.

По думите му ще се появяват единични случаи - някой ден повече, някой ден по-малко, но "стабилно отиваме към епидемичната опашка", категоричен беше той. "Здравната система на България се справи благодарение на това, че ударът не беше толкова силен като в Италия и имахме опита на Западна Европа и Китай", посочи той.

Доц. Попов разказа за посещението на група български лекари за обмяна на опит в изследователския център на болницата в град Павия, Италия:

Още по темата

"Над 5000 пациенти с Covid-19 са минали през тази болница и имат доста голям опит, публикации и в световно известни списания, така че може да се вярва на научните им постижения. Това, което най-много ни впечатли, е лечението с плазма. Изработили са методи за оценка на плазмата на донорите със скала на антителата. Тези донори, които са били с ниво на антитела в плазмата си 1 към 160 са хиперимунни, хиперимунна плазма, която са прилагали при своите 48 пациента". Доц. Попов посочи, че методът, който се прилага в България е дори по-добър, защото плазмата не се замразява.

Наблюденията върху изградения имунитет в преболедувалите коронавирусната инфекция са, че след около 3 месеца той се изчерпва, акцентира доц. Георги Попов, като уточни, че това са констатации на италиански учени. Той отново напомни, че вирусът е много вирулентен и опасен, което трябва да напомня необходимостта от стриктно спазване на хигиенните и предпазни мерки и дистанция.

"Съчетанието на неподготвеността в началото, вирулентния вирус, концентрацията при изпълнение на служебните си задължения и възможността човек да се зарази извън работното си място - това смятам за фактори за заразяване на голям брой медицински специалисти", коментира той.

Според доц. Попов вече е разбит митът, че пациентите умират от придружаващите заболявания, а не от Covid-19 и добави, че вирусът уврежда сериозно дори и здрави организми.

Лекарят изказа съмнение скоро да бъде създадена ваксина срещу коронавируса в кратко време, но изказа оптимизъм, че може и да няма нужда от тази ваксина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Водещата нарече проф.Гечев с името на Р.Овчаров, а той тихичко и културно я поправи, но не чух извинения, а някакви обяснения. Лично на мен ще ми е много неудобно в подобна ситуация. Предаването не ми хареса, нито специалното участие на доктора.
68
8
 
7
 
! Отговори
до Ти да видиш преди 3 години
а ти разбираш ли че говориш пълни тъпотиии, колко вируса да ти дам за пример, туберколоза, едра шарка, ебола....СПИН. Принципно знаеш ли и друго, едва 36% от населението на земята е в перфектно здраве. Уврежда се сърце и бъбреци...освен белия дроб малоооуумнико. Стига с таз Мангоровщина от 14 век.
67
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От КОВИД19 се умира само от страх и параноя.
66
3
 
16
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Колко хора умряха през 2009г. от свинският грип? Как така си отидоха в България само за месец 4000 млади хора - включително родилки и бременни жени? Защо тогава нямаше такива мерки? Всеки ден от други заболявания от рак например умират по 50-60 човека, всеки ден около 300-400 души отиват при Свети Петър по различни причини, ето само от катастрофата в Пазарджик си заминаха 2-*** човека за два дни. Аутопсиите по света показаха, че хората не умират от Ковид 19 - показаха, че няма специфични промени.
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 63Ти колко човека познаваш такива?А колко човека, които ти познаваш познават такива?
64
7
 
11
 
! Отговори
Андрешко преди 3 години
Андрешко е нещо повече от държавник той е политолог,философ, вирусолог и т.н. той е пенкилерът на пенкилерите. той не иска да си купи маска,иска да МУ я купят той има 6 лв. за цигари но 2 лв. за маска няма.Андрешко не иска да си стои в къщи той иска да спортува но не е спортувал нито веднъж през живота си,казва че няма пари а има тел. за 1000 лв.Вие не можете да се мерите с Андрешко,той е над всичко и всички той е алфата и омегата,той не си оставя магарето в калта той го е яхнал и препуска във ф
63
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ти да видишУмниче работническо-селско, вече има достатъчно НАУЧНИ наблюдения върху промените, които коронавирусът предизвиква в телата на преболедували здрави-прави хора. Които наистина са били в отлично здраве преди лепването, а след като са преодолели заразата се оказват с тежки увреди по белите дробове, сърдечно-съдовата система, бъбреците и пр.Хайде по-кротко с раздаването на акъл и надуването на фанфари по темата, а?
62
5
 
7
 
! Отговори
Златина преди 3 години
Току що си сложих маската и ми мина! Хора, съветвам ви да направите същото! Носете си маските абсолютно навсякъде и не ги сваляйте по никакъв повод!
61
4
 
8
 
! Отговори
До ти да видиш преди 3 години
Пр()ст,К19 уврежда белият дроб и рефлективно се получава мПневмония ! Тоест,К19 е причината човек да почине от болестта- пневмония!
60
7
 
10
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Вие, очаквали ли сте този доц. Попов да каже нещо различно от това, което смята щабът? Нали се сещате, че Генералът му е началник във ВМА? Фактите са си факти, но те сочат, че хората не умират от вируса, всеки вирус може да те убие, дори обикновеният грип, когато си с компрометирана имунна система, когато имунитетът ти е отслабен по различни причини - стрес, редица заболявания като онкологични, сърдечно - съдови, диабет, белодробни. Колко здрави хора си заминаха от обикновеният грип?
59
5
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
ЕСТЕСТВЕНО,че така ще каже - нали шеф му е Майтапчийски!!
58
2
 
7
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 3 години
До ЗлатинаЗлати, имаш класически симптоми на истерия.
57
1
 
8
 
! Отговори
До Златина преди 3 години
Изчезвай ,задръстена !
56
12
 
2
 
! Отговори
Златина преди 3 години
От тази сутрин усещам симптомите! Вдигам кръвно и ме боли главата! Стягат ме гърдите и не мога да дишам! Пих два лексотана, но не ми помага! Хора страшно е!
55
2
 
5
 
! Отговори
Ганчо преди 3 години
Всичко тръгна от агнешкото и ракията! Нямате наяване нямате напиване!!!!
54
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне един репортаж да бяха направили, да им повярва човек, прозрачни са и страхливи и лекарите и министрите и депутатите се страхуват от медиите завладяни от сорос и ковид19.
53
8
 
12
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
Това е все едно да кажеш, че автомобилите убиват хора по пътищата, а не алкохола/наркотиците употребени от шофиращите! Разберете, че човек без съпътстващи заболявание няма как да умре от вирус. Естествено, че ще има изключения, но 99,99% от хората, ако са здрави няма как да загинат от вирус, дори повечето здрави организми не разбират, че са носители на ковито!
52
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аве, нещо много сте изнервени. Я успокойте. Разговора ви е на ниво IQ 64
51
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам дали сме произлезли от мамуни но ясно се вижда и чува как се опитват да ни направят на такива.
50
2
 
16
 
! Отговори
ДО ДЕМОКРАДЧЕТАТА преди 3 години
КАКВО СТАНА ДЕМОКРАДЧЕТА МАЙ ВЗЕ ДА ВИ ХАРЕСВА ДИКТАТУРАТА ВИЖДАМ МНОГО ЗАЩИТАВАТЕ ДИКТАТОРСКИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ НА ПРАВА И СВОБОДИ НА ХОРАТА ....ЧЕ И ЗА ПРИМЕР ДАВАТЕ ДИКТАТОРСКИТЕ РЕПРЕССИ СРЕЩУ НАСЕЛЕНИЕТО НА ЕВРОПКАТА...КАК НЕ ВИ Е СРАМ БЕ ДЕМОКРАДЧЕТА