Пациенти умират от Covid, а не от придружаващи заболявания, обясни лекар

Вирусът уврежда сериозно и здрави организми, обясни доц. Попов
Обновена: 31 май 2020 13:01 | 31 май 2020 13:00, Петя Славова
207
Пациенти умират от Covid, а не от придружаващи заболявания, обясни лекар
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В епидемичния процес се наблюдава умора и наближаваме опашката на епидемията". Това каза пред БНР доц. Георги Попов, началник на Инфекциозната клиника във ВМА и член на Националния оперативен щаб.

По думите му ще се появяват единични случаи - някой ден повече, някой ден по-малко, но "стабилно отиваме към епидемичната опашка", категоричен беше той. "Здравната система на България се справи благодарение на това, че ударът не беше толкова силен като в Италия и имахме опита на Западна Европа и Китай", посочи той.

Доц. Попов разказа за посещението на група български лекари за обмяна на опит в изследователския център на болницата в град Павия, Италия:

Още по темата

"Над 5000 пациенти с Covid-19 са минали през тази болница и имат доста голям опит, публикации и в световно известни списания, така че може да се вярва на научните им постижения. Това, което най-много ни впечатли, е лечението с плазма. Изработили са методи за оценка на плазмата на донорите със скала на антителата. Тези донори, които са били с ниво на антитела в плазмата си 1 към 160 са хиперимунни, хиперимунна плазма, която са прилагали при своите 48 пациента". Доц. Попов посочи, че методът, който се прилага в България е дори по-добър, защото плазмата не се замразява.

Наблюденията върху изградения имунитет в преболедувалите коронавирусната инфекция са, че след около 3 месеца той се изчерпва, акцентира доц. Георги Попов, като уточни, че това са констатации на италиански учени. Той отново напомни, че вирусът е много вирулентен и опасен, което трябва да напомня необходимостта от стриктно спазване на хигиенните и предпазни мерки и дистанция.

"Съчетанието на неподготвеността в началото, вирулентния вирус, концентрацията при изпълнение на служебните си задължения и възможността човек да се зарази извън работното си място - това смятам за фактори за заразяване на голям брой медицински специалисти", коментира той.

Според доц. Попов вече е разбит митът, че пациентите умират от придружаващите заболявания, а не от Covid-19 и добави, че вирусът уврежда сериозно дори и здрави организми.

Лекарят изказа съмнение скоро да бъде създадена ваксина срещу коронавируса в кратко време, но изказа оптимизъм, че може и да няма нужда от тази ваксина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
20
 
! Отговори
Хм! преди 3 години
Лекар съм. Болницата е полупразна. Заплатата ми е с 20% по-малка отколкото преди коронакризата. Никой още не е платил за PCR изследванията за коронавируса на болницата. Болницата ги плати с парите от нашите заплати.Толкова за Националния оперативен щаб. Министерството на здравеопазването и техните прословути мерки.
48
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То че имахме опита на Китай е ясно най вече по маските ще ни познаете. Китайски маскарад, но с експеримента не трябва да се прекалява. От това унизително и напълно излишно носене на маски ще ми се пукне сърцето и може да умра без вашето кови окови.
47
3
 
8
 
! Отговори
ДО 44 ТРОЛА преди 3 години
*** В КАКВО ДА ВЯРВА НАРОДА СЛЕД КАТО ЛЪЖИТЕ ВИ ПРОЗИРАТ БЕ СМЕШНИИК ?
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДО 36 Баце, Много се радвам, че местната ракия е толкова добра, но е вредно да я почваш толкова отрано. Или те е страх от вируса и "дезинфекцираш" нон стоп?Иначе аз само за пример дадох Атлетико. Ако си фен на Реал не ми се сърди.
45
3
 
18
 
! Отговори
ДО 42 УЖАСЕНА преди 3 години
ТИ ДОБРЕ ЛИ СИ *** ?ТЪЙ НАРИЧАНИЯ ГЕНЕРАЛ Е ПРЕСТЪПНИК ВИДЯ СЕ ПО ДЕЙСТВИЯТА МУ НИКОГА НЕ БЕШЕ С МАСКА НА ТЪЙ НАРИЧАНИЯ ЦИРК ЩАБ И НЕ СПАЗВАХА РАЗСТОЯНИЕ ОТ 2 МЕТРА ВИНАГИ БЯХА НА 0.50СМ.ЕДИН ОТ ДРУГ БЕЗ МАСКИ.
44
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** ще повярва ,че има вирус едва, когато налапа маркуча или " види " тревата откъм корените и...
43
3
 
6
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
ХахахахахахахаИзчезвай бе !Я кажи за кой град в Испния говориш ?!И ще ти пратя линк със снимки от болниците !Кажи града !
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви италианци , бре полуидиoте? Тук е България и този е от българския НОЩ. Тук вируса изобщо не припари, освен с няколко самолета дошли от запдна Европа джебчии.
41
20
 
6
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
Видяхте ли колко е опасен този вирус и защо трябва да носите маски и на открито!Ето човека ви каза в прав текст, че само професионализма и знанията на Щаба ни спасиха! Само бързата и адекватна реакция на Генерал Мутафчийски доведе до много лек пик и плавно покачване на заразените!Адмирации към НОЩ, те заслужават да бъдат наградени и уважавани!Спазвайте мерките ,носете маски на открито ако не , пак ще ви заключат!
40
3
 
10
 
! Отговори
ДО 36 ТРОЛЧЕТО преди 3 години
ТИ ЛИ ЩЕ МИ КАЗВАШ КЪДЕ СЪМ БЕ *** ЦЯЛАТА ТЪЙ НАРИЧЕНА ПАНДЕМИЯ И ЛЪЖИ ГИ ИЗКАРАХ В ИСПАНИЯ НЕ СЪМ СЕ ВРЪЩАЛ В БГ НИКАКЪВИ ВИРУСИ НЯМАШЕ ТУКА ДОКТОРЧЕТАТА ТАНЦУВАХА БОЛНИЦИТЕ БЯХА ПРАЗНИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЛЪЖАТ И МАМЯТ ТЕ КАТО ТЕБЕ ЗА ПАРИ НО ТЕ ЗА ГОЛЕМИ ПАРИ НА ДОКТОРЧЕ ПЛАЩАХА ПО 20 ЕВРО НА ЧАС И НА РЕПРЕСИВНИЯ ОРГАН СЪЩО *** СИ НАУЧИ УРОКА И ПАК ЕЛА.
39
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе,парашути,какво пак оспорвате,какво пак филисофствате,какво пак компетентничате ? Вие срам нямате ли бе ? От къде знаел,аутопсии,да си хвърлял дипломата ! Ами той човека казва опита на италианците бе,профани! 5000 заразени,изследвани, лекувани и т.н. ! Но вие пак наопъки ! Пак ви лъжат,пак ви мамят,пак ви използват! Я да видим сега,дали този е човек на Борисов....Ще намерите и политика в цялото изказване,не се съмнявам !
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Случайно чухме интервюто по радиото. Сигурно е качено в сайта. Много сме разочаровани.По рано имаше други водещи в това предаване, но напоследък го водят жени и почти не го слушаме, нито радиото нито доктора, язък че толкова е учил но нищо конкретно не казва.
37
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умирали хората от вируса ! - а как нито един световен лидер от тези които "се разболяха" не умря ?Много интересно !
36
3
 
11
 
! Отговори
Брадвата преди 3 години
1800 дават, за да те заразят, а от своя страна ти пък да заразиш още хора. Тва си е бизнес като всеки друг. Жалкото е, че прокуратурата и властта са в играта. Все пак европейски пари има за крадене, викат му усвояване де, ама те у нас са синоними
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДО 33 ОТ ИСПАНИЯБаце, тва че в хоремага на село сте закачили мазно шалче на Атлетико не означава, че си в Испания.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бааа гоИ ти така ще се лекуваш като опреше до такива като него. Само дето нямаш диплома. Нищо де, пробвай с Работническо дело.
33
7
 
9
 
! Отговори
ДО 33 ОТ ИСПАНИЯ преди 3 години
НИКОЙ НЕ ВЯРВА ТУК В ИСПАНИЯ БЕ ЛЪЖЕЦ КАКВО НАМЕСВАШ ИСПАНИЯ ЕЛА ДА ВИДИШ КАКВИ ПРОТЕСТИ ИМА ТУКА В ИСПАНИЯ ТРЪГНАЛ ИСПАНИЯ ДА ОБСЪЖДА ТРОЛА
32
9
 
22
 
! Отговори
Asd преди 3 години
Хей, мрънкчи и конспиратоти! Само искам да ви напомня, че в Испания са в 10 дневен траур, заради COVID19
31
14
 
14
 
! Отговори
бааа го преди 3 години
Уникален ''лекар''! Нека си нареже диплома на ситно и да го вари на тих огън един час и да пие от отварата сутрин на гладно по една супена лъжица в продължение на седмица.
30
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой ,пак се опитва да обърка и уплаши Бай *** Умника...*** знае, че това е обикновен грип и нищо друго.