Пациенти умират от Covid, а не от придружаващи заболявания, обясни лекар

Вирусът уврежда сериозно и здрави организми, обясни доц. Попов
Обновена: 31 май 2020 13:01 | 31 май 2020 13:00, Петя Славова
207
Пациенти умират от Covid, а не от придружаващи заболявания, обясни лекар
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В епидемичния процес се наблюдава умора и наближаваме опашката на епидемията". Това каза пред БНР доц. Георги Попов, началник на Инфекциозната клиника във ВМА и член на Националния оперативен щаб.

По думите му ще се появяват единични случаи - някой ден повече, някой ден по-малко, но "стабилно отиваме към епидемичната опашка", категоричен беше той. "Здравната система на България се справи благодарение на това, че ударът не беше толкова силен като в Италия и имахме опита на Западна Европа и Китай", посочи той.

Доц. Попов разказа за посещението на група български лекари за обмяна на опит в изследователския център на болницата в град Павия, Италия:

Още по темата

"Над 5000 пациенти с Covid-19 са минали през тази болница и имат доста голям опит, публикации и в световно известни списания, така че може да се вярва на научните им постижения. Това, което най-много ни впечатли, е лечението с плазма. Изработили са методи за оценка на плазмата на донорите със скала на антителата. Тези донори, които са били с ниво на антитела в плазмата си 1 към 160 са хиперимунни, хиперимунна плазма, която са прилагали при своите 48 пациента". Доц. Попов посочи, че методът, който се прилага в България е дори по-добър, защото плазмата не се замразява.

Наблюденията върху изградения имунитет в преболедувалите коронавирусната инфекция са, че след около 3 месеца той се изчерпва, акцентира доц. Георги Попов, като уточни, че това са констатации на италиански учени. Той отново напомни, че вирусът е много вирулентен и опасен, което трябва да напомня необходимостта от стриктно спазване на хигиенните и предпазни мерки и дистанция.

"Съчетанието на неподготвеността в началото, вирулентния вирус, концентрацията при изпълнение на служебните си задължения и възможността човек да се зарази извън работното си място - това смятам за фактори за заразяване на голям брой медицински специалисти", коментира той.

Според доц. Попов вече е разбит митът, че пациентите умират от придружаващите заболявания, а не от Covid-19 и добави, че вирусът уврежда сериозно дори и здрави организми.

Лекарят изказа съмнение скоро да бъде създадена ваксина срещу коронавируса в кратко време, но изказа оптимизъм, че може и да няма нужда от тази ваксина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредния всезнайко! От къде знае от какво умират, колко аутопсии има направени на заразени? Нула! Това е по глупавите указания на световната здравна организация, да не се правят аутопсии, а всеки с проба или при съмнителни симптоми, даже и без положителна проба да се пише за жертва на короната
28
7
 
1
 
! Отговори
По-тъжно ... преди 3 години
До ДртПрч.. е когато единствената "обективност" която имаш е на *** и се пишеш с ник "Дърт пръч".
27
1
 
16
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Тъжно е когато захвърлиш лекарската си обективност в името на някакви политически амбиции.
26
3
 
25
 
! Отговори
ЛЪЖЕЦ преди 3 години
ПРЕКРАТЕТЕ ЛЪЖИТЕ БЕ ОМРЪЗНАХТЕ НА ВСИЧКИТЕ С ЛЪЖИТЕ СИ ....
25
3
 
2
 
! Отговори
Значи.. преди 3 години
До ДртПрч.. вече можеш да му пишеш. Сигурен съм, че ще ти отговори, защото си много важен. :)
24
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Не, никой не е очаквал да каже друго, защото когато се придържат към фактите и фактите са едни и същи е ненормално да "се каже друго". Предполагам че в Блатная е различно, като гледам Джуджи какво прави с информацията.
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма един умрял богаташ от вируса.Само правят имитация..А умират болни,бедни,кой ги е грижа? Войниците по време на война загиват,напоявайки със кръвта си земята-генералите не хаят..Америка реагира остро,там сигурно отдавна са ясни нещата,останалия свят мирува..Колко още?
22
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доц. Попов е от оперативния щаб. Някой очаквал ли е да каже нещо друго. Оня ден бяха изнесени данни, че най-голямата смъртност е сред онкоболните (имах роднини и приятели които починаха от рак, съжалявам за това), след това идват хората с хронични респираторни заболявания, затлъстяване, диабет. Тази картина противоречи на казаното от Попов.
21
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пян ГъНе са забранени. И малоумието не е забранено и като гледам се възползваш.
20
5
 
23
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
От Covid ли умират? Ми що са забранени аутопсиите тогава? От кво се притеснявате? И как без аутопсия казвате кой от кво е починал? Тва няква нова наука ли е?
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До срещу заплащанеСрещу 50лв и после 14 дни карантина цялото домакинство.Това само някой "умен" като тебе може да го направи.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яд ги е че мрем! Е как се умира, когато си мъртъв от герберсране?
17
1
 
8
 
! Отговори
бай Спиридон преди 3 години
До АнонимеНЯ пък мислим, че е от недостатъчно пиене.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХАТрол изяден от малоумие пише за неща които не разбира.
15
5
 
5
 
! Отговори
Щом няма преди 3 години
До ДртПрчЩом няма спи спокойно. А Доц. Попов не пише тук. Ако искаш му пиши мейл. Сигурен съм, че понеже си изключително важен, ще ти отговори незабавно.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХАбез вирус няма смърт!
13
4
 
16
 
! Отговори
срещу заплащане преди 3 години
за деклариран болен 50 лв и за починал 100лв фалшиво издадеден документ за вирус
12
5
 
34
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 3 години
Мъж изяден от акула почина от коронавирус.
11
3
 
22
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Не знам по другите места, но у нас няма умрял ни един здрав с К19, без придружаващи заболявания. Доц Попов да даде поне един пример!
10
5
 
5
 
! Отговори
Боб, Джон преди 3 години
До BobБоб, Джон, .... не се притеснявай, никой не те кара да ходиш при който и да било. Ходи където мислиш, че е най-добре .... дори това да е Мангъров.