Цели хотелски комплекси остават затворени, няма да приемат туристи

Нямало как да им излезе сметката при сезон от два месеца
181
Цели хотелски комплекси остават затворени, няма да приемат туристи
Снимка: Pixabay

Цели хотелски комплекси ще останат затворени през лятото и няма да посрещат туристи. Това обясниха пред “Труд” туроператори, които осигуряват почивки на чужденци в Бългаприя.

Вече е ясно, че през това лято гости няма да приемат хотелите от групата на Слънчев ден. Причината, която посочват от ръководството на комплекса, е основно грижата за здравето на техните клиенти. Както и факта, че хотелите им работят основно по схемата “ол инклузив”, а този продукт, заради ограниченията, наложени от COVID-19, няма да бъде пълноценен за гостите им.

Още по темата

Според туроператори през това лято затворени за посетители ще останат и хотелите от друг северночерноморски комплекс - Ривиера. Справка в резервационната система на най-предпочитания курорт за семеен отдих у нас - Албена, също показва, че в средата на юли отворени ще бъдат 21 хотела, основно в близост до плажа, но гости, поне засега, няма да приемат около 30 на сто от базите в комплекса, за които в момента няма оферти.

Хотелиери в двата най-големи морски курорта Слънчев бряг и Златни пясъци с 4- и 5-звездни хотели, които традиционно предлагат “ол инклузив” пакети и наемат много служители за сезона, също ще ги оставят затворени през това лято. Подобна е ситуацията и в Поморие и Несебър.

Според представители на бизнеса няма как да им излезе сметката при сезон от два месеца, тъй като наетият персонал дори трябва да е повече от обикновено, за да покрият постоянно изменящите се изисквания към местата за настаняване във връзка с епидемията от COVID-19. Министерство на туризма вече публикува трета версия на своите указания, като за хотелиерите все още не е ясно каква част от вписаните в тях изисквания са задължителни и каква - препоръчителни. Неяснота има и относно кои пазари ще изпълнят заявените преди епидемията чартъри и каква част от гостите ще са готови да отидат на ваканция с редица ограничения, породени от стремежа да не се разпространява болестта.

Самите туристи изпитват притеснения, както да пътуват далеч от дома, особено зад граница, така и да отсядат в големи хотели, обясниха туроператори. Затова за първа година от много време насам най-търсени и у нас и зад граница са не нощувките в големи луксозни комплекси, а настаняване в самостоятелни апартаменти или къщи за гости, в които можеш да отседнеш само със семейството си или близки приятели, обясниха от бранша.

Търсени остават и хотелите на първа линия, които предлагат добър продукт и клиентите ги познават от години, допълниха от бизнеса. Според представители на туристическия сектор в резултата на епидемията туристите ще станат по-взискателни към продукта, който получават.

В Слънчев бряг в момента работят само четири хотела. Очакваме, че след 1 юли ще отворят 50-60% от хотелите в комплекса, каза Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и собственик в курорта. В Бургас всички хотели работят, с изключение на Интерхотела, който още се ремонтира и реконструира основно.

“Прогноза за това какъв ще бъде летният сезон ще можем да направим около 20-25 юни. Засега няма никаква информация”, обясни пред “Труд” Иван Иванов, шеф на туристическата камара в Бургас.

Според справката, направена от туристическата камара в Бургас, през май, през летището в морския град са преминали едва 904 души, идващи от чужбина. За сравнение, през миналия май, те са били в пъти повече. Четирима от пристигналите 904 пасажери са били руснаци, а останалите - основно българи, работили във Великобритания. Концесионери и туроператори коментират, че това лято ще разчитат основно на българските туристи.

Междувременно от 1 юни Бургаският плаж вече е отворен. Има водно спасяване, медицински персонал, плажът е дезинфекциран. Някои от заведенията вече са отворени.

Голяма част от близо 70-те хотела на Златни пясъци са в готовност да отворят в периода от 15 юни до 1 юли.

“Точен брой не можем да съобщим, тъй като ситуацията е много динамична. Все още има неясноти, свързани с входящия туризъм и с тълкуването на така наречените меки мерки - препоръките за отваряне на местата за настаняване, които ще важат у нас след средата на юни”, каза пред “Труд” председателят на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Георги Щерев.

Според него това лято няма да работят хотелите, които са разчитали само на руския пазар. Други се колебаели кога да открият сезона заради нестабилната политическа ситуация в Румъния и липсата до момента на обявен план за полетите от Германия. “Заради искането на ТУИ за 2 месеца отсрочка в плащанията някои колеги през последните дни промениха графиците си и вместо през юни, ще отворят в началото на юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
27
 
! Отговори
Бай-бай Ганьовци преди 3 години
А, то и догодина няма да им излиза сметката. И следващите няколко години. Идват яко подбити цени от други пазари, които ще се борят за туристи и нашите с 3 месеца активен сезон са се отправили към фалит. А кинти заделени нямат защото това не са некви финансови гении, а *** с връзки и всичко са профукали
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"А днес при ЕС и НАТО на какъв стандарт живеят българите?"На реален---Точно в десятката. Реално първи по смъртност в света и бедни като африканци.
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъкмо ще фалират най-алчните
31
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти защо мислиш, че преди 89та българите не са живеели на средно европейски стандарт? Имаш ли някакви цифри да приведеш? България по БВП беше на 27 място в света. Имаше образователна и здравна система на световно ниво. Всеки имаше жилище, къща на село, кола, може и да беше руска колата, но собсвена и нова, не със заеми. Два пъти годишно почивка на море и на планина. Сигурен и спокоен живот, почти нулева престъпност.
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32"А днес при ЕС и НАТО на какъв стандарт живеят българите?"На реален.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се молим на Германия фауве да открие завод да им работим евтино, да компенсираме от туризма, като не можем да сменяме чаршафи, а дано Германия се смили над нас фауве да даде хляб на няколко хиляди българи, евтино ще им работим, най-евтино, само хляб да има, че иначе - глад.
28
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мед ми капе на сърцето като чета как мутроморието се гърчи тази години на. Моя ред да се гърча беше години наред...
27
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 30 години България наналя с 3 милиона, а други два милиона отидоха да мият улиците и да слугуват на Запад. Днес България е бедна като бедстваща африканска държава и първа по смъртност в света.
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Българите не са живели на средноевропейски стандарт. Българите живееха в имитация на такъв"А днес при ЕС и НАТО на какъв стандарт живеят българите?
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да отварят хотелите , та да се върне ковидъ,
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
80те години БВП на България превъзхождаше многократно БВП на Гърция. България имаше химическа промишленост, машиностроене, произвеждаше космическа апаратура и компютри. Гърция беше бедна страна в сравнение с България, живееше от сменяне на чаршафи и доставка на стоки стоки по море защото има излаз на Средиземно море. Впрочем и сега е така, но ЕС и налива милиарди.
23
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18През 80те години Гърция имаше втория най-голям търговски флот в света. Чувал ли си за фамилията Онасис? Българите не са живели на средноевропейски стандарт. Българите живееха в имитация на такъв, заради това и до днес в Европа има значителен антикварен пазар на неща произведени преди 40-50-60 и т.н. години, а в България всичкия *** беше изринат. Накрая, ако ти живееш в някое изоставено село може и да си от третия свят. В България Интернета е в топ 10 в света, и не само.
22
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Морето ще е супер ! Море без руснаци! Разкош!
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aaаа, не така! Красивата Ангелкова идва лично с тумба пияни и напушени англичани, германци и руснаци! Не ми казвайте, че се е объркала защото и по едно безплатно чадърче сме им приготвили!!!
20
2
 
19
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
И нас какво ни интересува, че хотелиерите няма да могат да си купят още един Фантом?
19
0
 
26
 
! Отговори
Не ги мислете... преди 3 години
...хотелиерчетата! От 1991-ва до сега за 29 годинки такива пари и резерв трябва да са натрупали, че ви е бедна фантазията! Би трябвало да могат да изкарат поне пет години без да отварят каквото и да е било! И би трябвало въобще да нямат проблем с парите - нито кредити, нито нещо да им трябва. Така, че за тази година нулева, да вземат и да си направят прескъпи ремонти, та да живне строителния бизнес и също така да си модернизират базата.
18
0
 
23
 
! Отговори
трогнат до сълзи преди 3 години
Ха-ха ,как ще приемат туристи , като няма туристи !Лудите май попривършиха !
17
9
 
14
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До Анонимен 6България никога не е била истинска развита индустриална страна. Българската индустрия по време на Комунизма обсужваше вътрешния пазар на СИВ, където не се конкурираше с никакви други производства, а голяма част от "произведеното" беше пълен брак. Затова когато дойде прехода по-голямата част от българските заводи не можеха да пласират никаква продукция - защото не ставаше за нищо. Междувременно, Туризма и тогава и сега дава немалък и стабилен процент за БВП на страната.
16
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
все тая,нашите ще си вземат тяхното от милиардите за коронавируса,но икономиката в страната няма да се вдигне,докато не се вдигнат доходите на хората,защото големите фирми,собственици и бизнеси не харчат,те трупат,харчи малкия човек и върти оборота и стоките,ако има доход 3000 ще изхарчи поне 2000,ако е с доход 1200 ще изхарчи 1000,и стоките в магазините стоят,парите също стоят в сметките на имащите,и икономика няма
15
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 80те преди да я приемат в ЕС Гръция беше бедна страна спрямо България. После и наляха стоцици милиарди, и видяхме какво стана. А България имаше икономика, произвеждаше сама спътници и космическа техника, изпати 81 година спътник в космоса, изпрати двама космонавти. Българите живееха на средно европейски стандарт на живот. Днес България е страна от третия свят с мизерно заплащане, депо за слуги и черноработници.