Заразените от коронавирус растат, ще "пламне" ли страната?

Очаква се втора вълна през есента, обясни д-р Ива Христова
11 юни 2020 09:05, Петя Славова
164
Заразените от коронавирус растат, ще "пламне" ли страната?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Трети ден на рекорден брой новозаразени с коронавирус у нас. Все пак според д-р Ива Христова в момента не може да се говори за втора вълна

"Случаите нарастват, но е добре, че те са на огнища. Нямаме широко разпространение, което е важно. Ако го имахме, цялата страна щеше да "пламне". Случаите са на клъстери, което показва, че там където не се спазват мерките, този вирус води до усложнена обстановка”, заяви пред Нова тв зам.-шефът на Центъра по заразни и паразитни болести д-р Ива Христова.

Според нея в момента не може да се говори за втора вълна, защото епидемията е под контрол. Очаквано е на отделни места да има епидемични взривове, възможно е това да се случва и за в бъдеще.

"Основното е – когато има работници, които не се чувстват добре, да си останат вкъщи, да потърсят личния лекар, да се карантинират. Хората и другите около тях вероятно са били близки. Така от единични случаи се е стигнало до това огнище", смята Христова.

Още по темата

Тя е на мнение, че с разхлабването на мерките се е създало фалшиво усещане, че всичко е ликвидирано. Според нея, епидемията е под контрол и ако изключим епидемичните взривове, в страната са по-малко случаите на новозаразените. Д-р Христова обясни, че с натрупания опит много бързо се търсят контактните лица, за да може да се спре заразата.

"Направени са страшно много изследвания, за да се стигне до тази висока бройка, което неминуемо е свързано. Много бързо са издирени всички контактни на заразените, така че можем да говорим за по-пълна картина на заболеваемостта", обясни още Христова.

По думите й, при вирусните заболявания има тенденция за намаляване на силата на вируса, но това е бавен процес и у нас още не може да се говори за подобна тенденция. Все пак уточни, че от големият брой заразени малка част са с клинична симптоматика.

Тя отбеляза, че има вероятност за втора вълна, ако не ликвидираме коронавируса напълно през лятото, а този шанс става все по-малък. Така неминуемо есента и зимата с другите респираторни инфекции може да се появи голям брой на заразени и с коронавирус.

Медикът уточни също, че ако човек се зарази от друг човек количеството на вируса, попаднал в него ще е по-голямо и съответно изкарването на болестта ще е по-тежка, отколкото ако се зарази от повърхност, където вирусът е престоял и част от него вече е с намалена сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
19
 
29
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Не върнат ли мерките ще станем, като Бразилия, Италия и др. Просто няма друг начин. Мисля, че живота на хората трябва да е на първо място.
17
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако няма мерки и заведенията работят... със сигурност ще има много заразени...
16
15
 
15
 
! Отговори
Пламко преди 3 години
Повече тестове, повече ''пламване''..........ОНЯ със стария телефон го е измислил.
15
10
 
7
 
! Отговори
ГОБГ преди 3 години
Шега не бива с тази болест, но болшевиките са смели хора.Ще вземат властта и НАПРЕД!
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При толкова мъдри мнения идва и отговора защо сме най-бедните в Европа.
13
11
 
8
 
! Отговори
^ преди 3 години
Премахнете ги тези матури, никакво отваряне на училищата! Поболяхте деца и родители с некадърноста си , бе!!!
12
8
 
18
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Проявата на медицински фашизъм е крайно опасно явление. Предвид, че никой не може да провери истинският брой заразени, остава усещането за уреждане на политически проблеми със здравни мерки.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако това е вярно , то следва , че Медиците вече са изпреварили Адвокатите .,
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще продължи да го има вируса в италианските райони. Те не обичат са си мият ръцете...
9
10
 
26
 
! Отговори
мани пулатори преди 3 години
Избират се такива закътани роайони,където хората са по-бедни,податливи и мълчаливи.Ако имаше нещо такова,София да е пламнала,защото тук живее една трета от населението.Да,ама тук не им стиска,защото ще ги продр иска.
8
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
умирам, е кво е провокативното на тая дума
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 4То и на теб са ти давали по 1800 да кажеш, че си умрял от коронавирус, ама пре тебе се вижда и без да говариш!
6
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Трол, не си убедителен. Нашите просто увеличават броя на тестовете когато им е удобно. По 200-300 преди седмица до над 2000 сега. Ако световните агенции наистина са прогнозирали пик при нас юни и юли просто сам отговаряш на въпроса защо броя на тестовете е нараснал по 10. Няма какво повече да се каже!
5
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изключително манипулативно и търсещо сензация заглавие! Съдържанието е съвсем друго.
4
23
 
22
 
! Отговори
народ.бг преди 3 години
В Доспат давали по 1800 лв,за да те пишат заразен от коронавирус.Доста хора се записали.Седиш си 14 дена , дома и те водят на работа и си получаваш заплата.
3
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво е че почти всички заразени са турчеещи се!!!
2
18
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление повечето все още забравят, че сме в началото на заразата. От доста световни агенции прогнозираха тежка ситуация за България точно юни и юли. Нашите въведоха мерки в началото, но клекнаха пред едрият капитал и разпуснаха положението. Правеха малко тестове април, защото просто нямаха повече, нямаха и от къде да вземат. Имайки предвид състоянието на общественото здравеопазване у нас и без наличието на Ковид -19 жална ни майка.По разумните се опитват да се предпазят.
1
41
 
22
 
! Отговори
. преди 3 години
Върнете мерките! Здравната ни система не може да издържи такова нарастване на заразените.