Щом умират млади хора от коронавирус, нещо не оценяваме!

Има много неизвестни, обясни д-р Петър Петров
16 юни 2020 09:04, Петя Славова
218
Щом умират млади хора от коронавирус, нещо не оценяваме!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Смъртността при млади хора без придружаващи заболявания е смущаващ и притеснителен факт. Това говори, че има нещо, което не оценяваме", заяви пред БГНЕС началникът на отделението по инфекциозни болести в УМБАЛ "Света Анна" д-р Петър Петров.

"Прави впечатление, че има двама млади, които са починали. Става дума за две жени на 36 г. без съпътстващи заболявания. Ако имат имунен дефицит или имунна депресия, това би обяснило ситуацията, но когато един млад, прав и здрав човек почине означава, че нещо изпускаме. Предполагаме, че младият човек има достатъчно силен имунитет. Над 80% от случаите са леки форми или дори нямат клинична изява. Приехме, че другите – хората с възрастна имунна система или съпътстващи заболявания са по-уязвимите. Сега изведнъж се появиха смъртни случаи при млади хора. Това говори, че има нещо, което не оценяваме. Ако беше един случай да кажем – случайност или нещо е станало, но те са два в един ден", каза д-р Петров, който от 1991 г. е началник на инфекциозното отделение в лечебното заведение.

Още по темата

Според него, независимо, че вече имаме повече знания за вируса все още има неизвестни, които в бъдеще време трябва да бъдат разкрити. Сред известните са методите за лечение.

"В началото нямахме антивирусно лечение, сега имаме два препарата. Единият е наличен в страната ни, другият не. В световен мащаб тези препарати все още се предлагат", коментира медикът и добави, че все още с антивирусните препарати, прилагани в други страни нямаме достатъчен опит.

По отношение на прилагането на хлорохин при болни, той е категоричен, че вредата му не е по-голяма от ползите му. Д-р Петров не се нае да коментира и изнесената информация, че COVID-19 може да отключи диабет при здрави хора. И добави, че сред пациентите му няма нито един, който да е отключил заболяването.

"Нито един орган в човешкия организъм не е застрахован от увреждане или от възпалителна активност", убеден е медикът.

Попитан кой следи изписаните пациенти, той припомни, че има строги изисквания за това кога един пациент може да бъде изписан и, че те имат право на два безплатни прегледа в рамките на месец, след което отговорността за състоянието му остава в ръцете на личния лекар.

"Досега нямаме изписан пациент, който да се е върнал. Но това е обяснимо, защото имунитетът, който получава е битов, а той е най-добрият. Клетките запомнят антигена завинаги и дори, ако този човек срещне за втори път вируса би трябвало да боледува много по-леко или въобще да не разбере, че го е срещнал", посочи той. Според него не е коректно да се твърди, че при повторна среща с COVID-19 човекът ще боледува, както при първата си среща с болестта.

"Имунитетът може да е кратковременен, може да бъде месеци, а може да бъде и повече време, но въпросът е, че клетките, които вече са срещнали този антиген, те завинаги го запомнят. При следваща среща клетките ще започнат да бълват IGG клетки, над 4 пъти над нормата, което подсказва, че има реактивиране на процеса, а именно клетката е запомнила агента и започва образуването на антитела", добави д-р Петров.

Попитан дали свинският грип е по-опасен от коронавируса, началникът на отделението в "Света Анна" каза, че това ще покаже статистиката, но не би се учудил, ако грипът е по-страшен и дава за пример т.нар. испански грип, от който са починали 50 млн. души.

"Има много неща, които са общи и такива, които различават COVID-19 от свинския грип. Грипът започва внезапно, с висока температура. А тук има постепенно начало, дори по 10 дни и повече и изведнъж, пациентът пристига с дихателна недостатъчност. Втората разлика е лимфопения – в клетъчния състав имаме промяна, която при грипа не се среща. Това е намаляване на белите кръвни клетки и лимфоцитоза. Тук, при COVID-19 не виждаме толкова чести бактериални усложнения както при грипа. При него хората умират, не от самия грипен вирус, а от бактериалните усложнения, които настъпват от вируса, който потиска имунитета за 5 дни", разкрива медикът разликите между коронавируса и свинския грип.

Началникът на инфекциозното отделение коментира и предприетите от държавата мерки.

"Мисля, че мерките бяха много навременни, но този страх, който създадоха в хората беше голяма грешка. Не трябваше да се създава страх, трябваше да се създаде много ясна представа за заболяванията, че това са инфекциозни заболявания, това е едно от всичките и то протича по еди-какъв си начин. В световен мащаб се създаде такава психоза, не само у нас", смята той и добавя, че според него управляващите са се презастраховали, което е по-добре отколкото ситуацията да бъде неглижирана, тъй като тогава не се е знаело срещу какво се изправяме, но е било важно, когато се е разбрало, че атаката не е толкова опасна да се промени подходът.

Д-р Петър Петров определя настоящата ситуация като сезонен грип, който върлува у нас.

"Като един сезонен грип, не повече, бих описал настоящата ситуация. В момента имаме над 2000 положителни. Това не е нищо. Ние сме имали толкова на ден от грип. Как да го оценявам другояче", попита риторично той и поясни, че в момента в отделението му има 15 заразени, а други двама са в реанимация на апаратно дишане.

Според него сега е много важно да бъде преодоляна икономическата криза, до която е довела пандемията, както и да се положат усилия за подобряване на здравословното и психическо здраве на хората, което е било разклатено през изминалите месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
2
 
0
 
! Отговори
www преди 3 години
До Анонименнещо с цифрите е сбъркано - до днес в Швеция 4939 починали
194
2
 
4
 
! Отговори
www преди 3 години
Много мрънка тоя народ, много протестира против мерките.Защо сме с маски, защо това, защо онова, защо да слушаме Щаба и т.н. Ето сега почти всичко вече е в действие и резултата е налице.Ето ви теорията на Мангъров !Никой не знае какво ни чака. Дано БОГ се смили и пази България.
193
1
 
4
 
! Отговори
22 преди 3 години
Това, че починалият не знае или не се е интересувал от здравословното си състояние не означава че е бил клинично здрав преди корона. Не се правят аутопсии не можем да твърдим без да знаем дали са били напълно здрави. МАСОВИ тестове, ограничаване на контактите и връщане на част от мерките- Дискотеките, барове, детски градини, балове, та дори и ресторанти нямат място точно сега. И на мен ми се излиза Маските трябва да останат задължителни при закрити помещения. Неудобно, топло, но това е малка цен
192
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви знам дали "оценявате", но че не мислите е очевадно.Млади хора винаги и от всичко са умирали, откак го има човечеството!Слава Богу не от толкова отдавна всеки може да си пише глупостите, че и да ги публикува. Жалко, че сега това е възможно.
191
2
 
1
 
! Отговори
Иван преди 3 години
В България дисията не е между лекари, а всеки е "специалист"...Вируса е реален, но все още има гении които знаят всичко и всяко проблем който не разбират напълно е обясняван с конспирация. Вървете на гледачка, гадателка, тя ще ви излекува, не се пазете, живейте си живота без да се пазите, явно не ви пука дори и да стане нещо
190
6
 
9
 
! Отговори
мангъров преди 3 години
днес заради мен се заразиха още 112 , 5 умряха, доволен съм много че бойко ми ходи по акъла
189
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами именно де, то никой не е безсмъртен, но за това се говори за вируса и опасността от него. Но защо доц.Мангъров и още няколко лекари това не го казват. Те казват, няма страшно, ходете, заразявайте се, само болните и старите да се пазят? Не е ли коректно да кажат за опасността и за младите хора,а не да разделят хората на два лагера, което не им отива на начетеността, остави другото. Не е редно да се неглижира коронавируса.
188
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе къв е тоя корона вирус за който всички говорят, нещо съм пропуснал май, вчера видях някви хора с маски, викам си тея сигурно са луди
187
1
 
11
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Преди няколко години през есента поччина мой сесед на 35 години от пневмония за по-малко от 24 часа. Предния ден разговарях с него на улицата, вечерта се обади че нещо не е добре, на другия ден следобяд беше починал.И нямаше коронавирус, даже и грип нямаше. Просто колкото и да е неприятно, и младите хора не са безмъртни.Или пак се опитваме да хванем някой шаран в мътна вода?
186
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
112 нови!
185
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Заглавието леко подвежда, но лекарското мнение по останалите въпроси е правилно" Напротив, заглавиетоо не подвежда, а кара някои закостенели хора да се замислят защо след като доц.Мангъров, д-р Първанова, д-р Тодоров, д-р Кацаров и Тошко Йорданов от телевизията на Слави Трифонов толкова убедено уверяват,че този вирус не е опасен,а е опасен само за старите и болните, защо умират здрави млади хора по цял свят, това не е само в България, разбира се. Оказва се, че категорични оценки са неуместни.
184
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция се дава на първо място като сгрешен модел за справяне с коронавируса- най-висока смъртност в Европа на глава от населението. Никакви извинения не могат да дадат,защото заявиха в прав текст- ще правиме стаден имунитет,а се оказа,че не са направили нищо. Ключова грешка, че разглеждат непознат и нов вирус както познатите досега. Смятам,че може и трябва да се търси съдебна отговорност на главния им епидемиолог и другите отговорни фактори за толкова пожертвани хора.
183
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам коя теория пропада,но в Щатите загинаха вече над 100 000 човека. А част от загиналите в световен мащаб са млади здрави хора.
182
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щатите бяха на първо място по брой заразени, чак масови гробове даваха, до скоро, сега не знам. Аре да видим след масовите безредици, на които никой не е спазваш никаква дистанция, хигиенна и мерки колко заболели ще има, като гледам май не са с увеличили, нещо теорията ви за вируса пропада
181
3
 
7
 
! Отговори
Стой под климатика преди 3 години
8 часа и си готов с пневмония.
180
11
 
6
 
! Отговори
незнайко преди 3 години
До Анонимен ПРЕДИ 1989 ДОКТОРИТЕ ОПЕРИРАХА БЕЗ МАСКИ--99 ПРОЦЕНТА УСПЕШНО СЕЕГАА---НЕМААМ ДУМИИИИИ
179
8
 
8
 
! Отговори
доктор преди 3 години
МЛАДИТЕ ХОРА УМИРАТ НЕ ОТ КОРОНОВИРУСА А ОТ 1--БЕЗХАБЕРИЕТО НА ВЛАСТА ЗА НЕГО---БЪДЕЩИЯ ЧОВЕК 2 БЕЗСКРУПОЛНОТО ОТНОШЕНИЕ РОБОВЛАДЕЛЕЦ--РОБ 3 НИСКО САМОЧУСТВИЕ ПОРОДЕНО ОТ ПРЕДИШНИГЕ 2 УСЛОВИЯ НА ЖИВОТ ИЗХОДА ---ТАМ КЪДЕТО Е--ВХОДА---БОРБА СРЕЩУ СТАТУКВОТО
178
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашиге шведи са пример за хигиенни навици.-----------------Като брЪтчедЪ им Винету?????????
177
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експерт от сзо: "..ако стигнем до нова норма, Швеция е в много отношения пример за бъдещето, ако искаме да се върнем в общество без карантина.."
176
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашиге шведи са пример за хигиенни навици.