Ново огнище на COVID-19: Близо 60 заразени в завод в Смолян

Чакат се още близо 400 проби
Обновена: 29 юни 2020 13:09 | 29 юни 2020 12:51, Красимир Ангелов
36
Ново огнище на COVID-19: Близо 60 заразени в завод в Смолян
Снимка: БГНЕС

Близо 60 от общо 350 тествани служители на завод за производство на авточасти в Смолян са дали положителни проби за коронавирус, съобщава "24 часа".

Още по темата
В края на миналата седмица бяха взети проби на 350 работници и служители от общо 750 души в завода. Сега се очаква всички да преминат PCR тестове.

"Става въпрос за около 60 носители на вируса, но информацията все още е неофициална", съобщи областният управител в Смолян Недялко Славов.

"Вземането на проби е по инициатива на предприятието. Спрени са няколко поточни линии в завода. Направена е дезинфекция. Превозът на работници с автобуси е преустановен", каза д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ-Смолян.

От РЗИ отчитат завишена заболяемост от коронавирус в областта през юни, като разпространението на заразата е широко, а не огнищно.

След първите 7 положителни проби на работници в предприятието за авточасти в областния град, работодателят е осигурил тестове за всички 750 работещи в него. Днес са известни резултатите от изследванията на около половината от персонала, като положителни проби са дали около 15 процента от работниците.

Общо 39 са новите случаи на коронавирус в област Смолян през миналата седмица, като в тези данни не са включени положителните проби от масовото изследване на работниците в завода за авточасти. Сред позитивните са трима от медицинския персонал на МБАЛ- Смолян- лекар, медицинска сестра и санитар от интензивното отделение.

От днес в заповедта, с която се определят лечебните заведения в областта, които приемат и лекуват пациенти с COVID- 19, ще се прибавят и общинските болници в Мадан и Златоград, според информация на РЗИ. Златоград е единствената засега община в областта, в която няма регистриран случай на коронавирус.

В болниците в Мадан и Златоград ще могат да се приемат пациенти с коронавирус без усложнения.

Област Смолян остава на второ място по брой случаи на коронавирус спрямо общото население. От началото на март досега са потвърдени 219 пациенти с COVID- 19, като 176 от тях са установени през юни. Излекуваните от началото на пандемията са 133, а починалите- петима. Активните случаи са 81, от които в болници са настанени 25.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
И най-вероятно тия хора дори не знаят, че са боледували / болни.. А, междувременно какви точно тестове са били направени? Какво точно означава заразни, щото ако са преболедували то пак излиза положителна проба за антитела, но такива хора не са опасни за никого..
10
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
какво става в София - тук трябва да са 25 000 и повече..............
9
1
 
2
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
и какви мерки са били взети в този завод?
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Смолян са много палави
7
13
 
4
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
стойте пак без маски на работа. 60 положителни, 6 ще умрат яко.
6
9
 
13
 
! Отговори
Тома неверни преди 3 години
Айде стига бе, 60 от 350. Те да не са се целували уста в уста тия хора, дори в едно помещение да са, няма как толкова народа да е в достатъчно близък контакт. Или свга има план за 200 калпака на ден, трябва да ги стигнем. Вчера Сом-а така каза.
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Огнището още от самото начало е в Столицата, за съжаление не се взеха адекватни мерки и вече се разпространява дифузионо в цялата страна.
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Великден полиция на църквите имаше, а за един друг религиозен празник въобще не се постараха. Сега всички ще го отнесем от криворазбрана толерантност.
3
2
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 1Ти не си обядвал само и само да ръснеш и тук злоба!
2
8
 
2
 
! Отговори
бл.134 в Зап. паркИд преди 3 години
Иде, иде...Не ме давайте , не сега когато имам 10 апартамента в София и ги давам под наем на селяните за по 1000 лева на месец.Не , не сега ....Корона , на ти 5 апартамента и ти да си поживееш.*** до старата ни столица Истанбул за бяло сладко . Попечи се на българското беломорие . Ходи виш " барбарона " на нашете..,..,
1
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия с 500 годишното "присъствие" са си същите мърлячи като римляните.