Откриват бюст-паметник на Божидар Димитров в Созопол

Това ще стане на 1 юли по повод втората годишнина от смъртта на историка
29 юни 2020 11:38, Красимир Ангелов
39
Откриват бюст-паметник на Божидар Димитров в Созопол
Снимка: БГНЕС

Бюст-паметник на видния български историк проф. Божидар Димитров ще бъде открит на 1 юли в родния му град Созопол.

Събитието се организира по повод  втората годишнина от кончината му и ще се проведе във фоайето на  Археологически музей - Созопол.

В музея ще бъде открита и гостуваща фотоизложба на НИМ под надслов „Той живя за България”, която беше представена миналата година в Националния исторически музей.

Бюст- паметникът, който ще бъде открит от кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев, е дарение от Турхут Исмаил - личен приятел и съмишленик на Божидар Димитров. Автор на бронзовата пластика е известният пловдивски скулптор Иван Тотев.

Община Созопол и „Музеен център” Созопол изказват своята изключителна благодарност на дарителите и отправят покана за събитието към жителите и гостите на града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до кефЕ такива заблудени като теб гласуват за ГЕРБ като си мислят,че са десни.Срам и позор от такива като теб!Затова сме на това ниво и скоро няма да мръднем!Само каквото ти промият мозъка си готов да твърдиш.
33
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоа менте-Историк кога ще каже на Българския Народ че са насила Християнизирани от Византия през 866 г. и че Хан Кубрат е роден в земите на сегашна Украйна тоест когато носи Племето си към Източна Европа идват реално като Бежанци
32
1
 
1
 
! Отговори
Каскет преди 3 години
Мария, сложи си го бюста, 0тзад, (в задният двор).
31
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моето мнение е че беше доста начетен историк и умееше да разказва увлекателно .Като човек не мога да кажа защото не съм го познавал
30
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е срам и позор за майка България терорист и сол топка на Божков
29
4
 
11
 
! Отговори
кеф преди 3 години
като мина ще мога да се изплюя върху ченге! Трябва да има по един паметник на ченгета в всеки град, за да може да ги заплюваме. На тях се крепеше робството на тирана Живков и неговата гнуусна партия БСП.
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя ли изми тиквата с помия?
27
9
 
6
 
! Отговори
Созополчанин преди 3 години
Мирха на праха на префесор Божидар Димитров - един добър, човечен и интелигентен човек, с който винаги ще се гордеем в СОЗОПОЛ. Каквото и да се направи в негова чест ще е малко ! Вечна му памет !
26
3
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
На този м0шенник, каква държава си имаме само. Та той се занимаваше само с далавери.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов е един *** мафиот, подставено лице , което скоро ще задраскат....
24
1
 
2
 
! Отговори
Бужи изгербениъ преди 3 години
тва оня Бужо, бекаписто дека се изгерби за да стане музеен използват, ли бе/ Оне дето сви от Ватоката 10на кокълчета и после ги откри там дето ги закопал и ги анализира че били на свБай Йован златоустия, ли бе. Тоя Ватиката тре да го анатемоса, а паКутите Буст с Ю щели да му избустирват. дано растройството ви фане и по неа кашлицата тежка ковидна Бужовия живот е бил такъв че за него или нищо или да си траем!
23
0
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Боже ... Боже, тозими ти историк умело съчетаваше историческата наука с нуждите на БКП и ДС, за което и беше титулован като профисор, подобно на много свои колеги клели се във вярност на Партията майка ... Един град с хилядолетна история, като Созопол, със суигурност ще се "гордее" с облюдките на Тошовия СОЦ и Нерушимата българосъвеЦка дружба, славата и паметта на които се озоваха на сметището на историята ... !!!
22
9
 
14
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Платен лъжец от държавата и автор на измислена Българска история. С лъжи не може да се вдигне самочувствието на народа.Рано или късно всички ще разберат истината.
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съмишленик на черепа в контрабандата с тракийски антики.
20
8
 
12
 
! Отговори
и защо да е срам преди 3 години
До ТоткаБожо познаваше и кътните зъби на българина!В частен разговор говореше косонастръхвателни неща за нашенците!Но иначе мълчеше,щадеше самолюбието на народа ни!Беше истински патриот!Такива хора са нужни днес на България,ама ги няма!
19
2
 
14
 
! Отговори
ужас преди 3 години
Нека да си спомним с какво е прочут Б. Димитров : 1. Агент на ДС 2. Близък приятел на Боко 3. "Открития " : частица от Ноевият ковчег; частица от мощите на Йоан Кръстител, гроб в който има обичай срещу вампирясване.Само да обърна вничание, че двете епохални открития / частици от ковчега и мощите на Йоан Кръстител / са толкова значими, но в нито едно сериозно научно издание не са публикувани. Изводите за тези които мислят.....
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 300 г някой човек ще бъде подведен с този монумент.Ще помисли ,че си има работа с достоен човек.А ние знаехме какво представляваше този типаж.Едно от най-гнусните ченгета на ДС.Ето защо паметниците са излишно езичество.Идоли.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей,ти дето триеш ,спри се бе ***.
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тоз първи братчед на Бай ***...Барон Мюнхаузен в българската история...
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На паметника да напишат:"Аз Божо Димитров изпълних детската си мечта, да си намърдам дебелия *** без всякакви заслуги в най-луксозния кабинет на Тодор Живков и от едно семпло и красиво проектирано място да го превърна във воняща на фасове к.о.ч.и.н.а."