Турски медии: Решено е, църквата "Св. София" става джамия

Съобщава се, че решението е взето единодушно
9 юли 2020 12:45, Елка Василева
223
Турски медии: Решено е, църквата "Св. София" става джамия
Снимка: архив, БГНЕС

Проправителствени медии в Турция съобщават, че Държавният съвет единодушно е взел решение за превръщане на „Св. София“ в джамия.

Според тях Съветът е преценил жалбата срещу решението на Министерския съвет на Турция от 1934 г. за превръщане на храма в музей като основателна, предаде БНР.

Преди два дни кореспондентът в Анкара на вестник „Сабах“ Окан Мюдеррисоглу съобщи в ефира на частната телевизия НТВ, че има информация за готвеното решение за връщане на статута на джамия.

Още по темата

Колумнистът на вестник „Хюррийет“ Абдулкадир Селви, известен с контактите си сред управляващия елит, написа, че решението ще бъде обявено на 10 юли. Друго близко до управляващата партия издание – „Йени Шафак“ – малко след полунощ също публикува подобна информация.

На 2 юли Държавният съвет в Турция – най-висшата административна инстанция в страната - разгледа делото по жалба на фондация, настояваща за промяна на решението на турския министерски съвет за обявяване на храма в Истанбул за музей. Съветът е длъжен да се произнесе в рамките на 15 дни.

Понастоящем бившата византийска църква, превърната в джамия след османското завладяване на Константинопол, е музей под закрилата на ЮНЕСКО поради историческата си стойност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
26
 
! Отговори
Mhm преди 3 години
Мюсюлманин кожата си мени,но нрава не. Всички са един дол дренки. Сучат ,мрънкат как са демократични и накрая пак с религията се оправдават. В името на религията им и талибаните и ислямска държава унищожиха стотици паметници на другуте религии.
50
6
 
21
 
! Отговори
чичо Гошо преди 3 години
На Ердоган му сритаха ***.Чичо Дончо ще прави съвместни учения с Кипър без участието на Турция.Ердоган да забрави за газовите си интереси в Средиземно море.Всичко това става под натиска на Израел,който също има интереси в района.Турците ще бъдат изритани от Сирия и Египет,което е удар по репутацията на Ердоган.Затова са и тия ходове със "Св. София".Русия също им припомни,че може да се повтори същия сценарий с турския бизнес.ЕС също е на ход да вземе решение.
49
6
 
32
 
! Отговори
тъпотия преди 3 години
Явно молитвите произнесени вътре ще отиват по дяволите,защото храмът е в чест на християнския Бог,а не на Аллах.
48
12
 
18
 
! Отговори
Йосарян преди 3 години
Християнството не прави изключение и като всички останали религии е едно суеверие. Узаконено, организирано и институциализирано суеверие. Психологически залъгалки, експлоатиращи хорските страхове, слабости и предразсъдъци. Ако беше наистина цивилизовано, общество ни отдавна да беше инкриминирало всички религии. Защото те на практика се занимават с измама. Извършване на търговска дейност чрез непотребни шамански ритуали по ценоразпис. Мислещи хора, бягайте далеч от всякакви религии.
47
9
 
17
 
! Отговори
дивак преди 3 години
държава, която няма култура е Турция. Държава паразитираща върху други култури е те това е Османската империя и наследницата и Турция. Исляма е инвазивна и религия поитваша се да намери опирни точки със слъчевите монотеистични религии Юдайзъм и Християнство, но всъщоност е лунна регигия.Мохамед е престъпник според днешните стандарти (педофил обладал Айше на 9 год.). Да не забравяме, че има държави, където Корана е забранен за разпространение заради агресивния и насилствените описания.
46
7
 
34
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Тези все повече се откъсват от Европа и Света. Ердоган ги води към дълбок и безпросветен ислямизъм за да запази властта си. Тъжно. Турците имат много интелигенция, хора на изкуството и културата - и все пак Ердоган ги смаза и прегази. В името на собствената си диктатура с помощта на анадолските безпросветници. Жалко за турския народ - постигнатото ще бъде загубено.
45
7
 
19
 
! Отговори
Bay Hoy преди 3 години
До Анонимен 27"Османците завладяват незаконно Константинопол, но това не ги прави собственици на храма."Абе аланкооолууууу ти къде си чувал за "законно завладяване" ВЕ пиле шарено ??!Особено във въпросните времена... Колко "законно" българите са завладели траките и славяните ?! Може би и Римската империя напълно "ЗАКОННО" Е ЗАВЛАДЯЛА ВСИЧКИТЕ СИ ТЕРИТОРИИ ?!?Сещам се за едни 80 процента - а ти ?!
44
1
 
24
 
! Отговори
И кво? преди 3 години
Султан Ердоган първи върна турция към исляма и забрави Ататюрк.
43
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тази църква са най красивите мозайки които съм виждал, ако не могат да се виждат занапред, крака ми няма да стъпне в Истанбул, там ще може да се види единствено *** им.
42
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трябва със свинина да се намаже вътре..
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34 абе не знам турците кво ги чака, ама ерпосран чака удобен момент да се разшити териториално...
40
6
 
20
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Ами така е , муслимците нявсякъде по света безчинстват с чуждата култура !!!В Афганистан, в Сирия и навсякъде !!!а ние, седим и ги поощряваме ...
39
5
 
18
 
! Отговори
ист преди 3 години
груба грешка.Аллах не чува молби от молещи мюсюлмани в християнска църква.
38
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Религиозността е едно от най-ярките практически проявления на човешката глупост.
37
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям Праз! Църкви, джамии и всякакви тем подобни храмове нямат нищо общо с вярата в БОГ!
36
14
 
7
 
! Отговори
Азимов преди 3 години
Църква, джамия.... все тая. Всеки религиозен храм е своево рода паметник на човешката глупост.
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде нашите политици нали чакаха решението за да излезат със становище! Да ги видим големите българи-политици сега!
34
5
 
11
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
В България няма църква до църква.Ние сме най-старата цивилизация в Европа и църквите са толкова,колкото трябва.У нас те не са средство за зомбиране на населението.Ако изобщо ме разбираш.
33
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 25Ако разсъждаваш така църква в центъра на Истанбул, какво е? Видно с хората, които считат, че трябва Света София да е джамия и ти имате абсолютно еднакъв мироглед, но различно изповедание?
32
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците ги чака здрав шариат, скоро ще им спре и интернета, който има голи снимки по социалните медии го чака по 20 год затвор. Султан Ердоган ще ги анправи като в Иран един голям затвор и ходжата по цял ден ще вие над главите им, като някакъв койот.