540 са одобрените фирми с финансиране до 10 000 лв

Има получени сигнали за забавяне на получаване на средствата
13 юли 2020 12:33, Петя Славова
17
540 са одобрените фирми с финансиране до 10 000 лв
Снимка: БГНЕС

540 са одобрените проекти предложения, които ще получат държавно финансиране. Броят обхваща времето до 3 юли, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов в отговор на депутатски въпрос.

Той посочва, че при тези проекти няма открити нередности. Общо до средата на юни пък са получени 27 623 броя проектни предложения за 225. 3 млн. лв. Към края на месеца вече са сключени и първите договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Изплатените средства до момента са 7 372 978.67 лв, предава "Монитор".

Според Виолета Желева от левицата обаче има получени сигнали за забавяне на получаването на средства. В отговра си Караниколов посочва, че правилата са изготвени спрямо българското и европейското законодателство, съответно предложенията се разглеждат спрямо реда им на постъпване.

Големият брой кандидати налага намирането на още експерти, които да оценяват предложенията. В резултат на това се включват още петима секретари и шестима оценители, на които е възложено да проверяват липсата на задължения към приходната агенция, Министерство на финансите, на правосъдието и други.

До 6 юли пък са създадени вече седем оценителни сесии. Всяка от тях е с по 1000 проекта. След проверка става ясно, че почти половината проекти от всяка сесия са с нередности, а кандидатите разполагат с 3 дни, за да ги оправят. Това и налага забавянето.

Мярката в подкрепа на бизнеса бе обявена в средата на май, като общият й бюджет е 173 млн. лв. Средствата са по линия на ОП "Иновации и конкурентоспособност". Заемите са с минимален размер 3 000 лв. и максимален - 10 000 лв. Целта е да се подкрепят микро и малките предприятия, засегнати от кризата с коронавируса.

Схемата обхваща всички сектори на икономиката (с изключение на тези, които се подкрепят от Програмата за развитие на селските райони). Условията за кандидатстване са няколко, сред които спад от минимум 20 на сто на оборота през април 2020 г. спрямо средно месечен оборот за 2019 г.

Кандидатстването се извършва изцяло електронно чрез попълване на уеб базиран формуляр чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020).


17
Още от Страната
Курортите по Северното Черноморие са почти празни, хотели затварят
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 седмици
Хилядата лева на юнаците какво са ,такса ,хонорар,държавни юнаци ли са или просто у нас така е прието.
12
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 3 седмици
Условието е смехотворно. Спад 20% през април може да има само фирма, която си завърта изцяло парите за 1 месец. При положение че икономиката работи със срок на доставка около 1 месец, технологичен цикъл от няколко дни до 1-2 месеца и срок на плащане 1-3 месеца, нормална фирма от стандартната икономика усеща ефекта Ковид 2-3-4 месеца по-късно през Юни-Юли. Тук говоря документално. А че фактурите си стоят неплатени по-дълго време е друг въпрос.
11
0
 
0
 
! Отговори
до rosen преди 3 седмици
Първо,това не е кредит,който трябва да го връщаш,а безвъзмездна помощ.Такива кредити,с 10%лихва няма,само я обявяват примерно на 6%,но тя реално е няколко пъти повече.Това е така,защото населението не мисли и е неграмотно.Можех и аз да подам документите и да кандидатствам,но трябваше да се занимавам само с това сума ти време,и не се.знае дали нямаше да пропусна нещо,а тия юнаци са бивши служители в министерство на икономиката,и си разбират от работата.
10
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 3 седмици
Замазване очите на хората
9
0
 
1
 
! Отговори
ROSEN преди 3 седмици
До дядо от село
Браво, дал си 10% лихва, проположение, че ако ти е читава фирмата, ще вземеш кредит с по-малка лихва.
8
0
 
1
 
! Отговори
ROSEN преди 3 седмици
До дядо от село
Браво, дал си 10% лихва, проположение, че ако ти е читава фирмата, ще вземеш кредит с по-малка лихва.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анти-мафиот преди 3 седмици
Фирми, близки до Тиквун и приближените му олигарси!
6
0
 
7
 
! Отговори
л преди 3 седмици
Чекмеджето ще се пръсне
5
0
 
9
 
! Отговори
Гина преди 3 седмици
Неадекватна статия. Написана колкото да напишат нещо. 540 са одобрените от 1000 проверени с входящи номера от 4001 до 5000. Информацията е от 3-ти Юли. В статията се говори за заеми. Не знам защо в програмата се говори за БФП. Явно писателя тук знае нещо.
4
1
 
6
 
! Отговори
дааам.. преди 3 седмици
фирмите на Домусчиев , Пеевски , Ковачки , Герголан (който е близък с всяка власт),
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
540 одобрени фирми х 10000 лв. максимална сума на всяка от тях = 7 372 978.67
?
Явно на мен математиката ми куца!!!
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сигурно всички са на хора от Герб!
Усвояване и пак усвояване!
1
0
 
10
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 седмици
Само ДПС.Всички сме на хранилката.Вече може да не се работи!Ще пишем програми