Паметникът на Бузлуджа спечели второ финансиране от $60 000

Уязвимите мозайки ще бъдат стабилизирани
16 юли 2020 14:43,
40
Паметникът на Бузлуджа спечели второ финансиране от $60 000
Снимка: Romain Veillon

Фондация „Гети“ награди 13 значими сгради от модернизма с грантове на обща стойност от 2,2 милиона долара в рамките на инициативата за опазване на архитектурно наследство „Keeping it Modern“ 2020. Тази година кандидатстваха общо 90 проекта от цял свят, а България се нареди между финалистите за втора поредна година.

Още по темата
 

По същата програма през 2019 г. паметникът Бузлуджа получи финансиране от 185 000 долара за изготвяне на „План за опазване и управление“, който се планува да бъде завършен в края на тази годината. До момента бяха направени задълбочени конструктивни и технически експертизи. Проучванията показват, че сградата може да бъде опазена и че първата най-неотложна дейност е стабилизирането на съществуващите стенни мозайки. Те са силно застрашени и се нуждаят от спешни мерки, за да не бъдат безвъзвратно загубени.

Благодарение на направените проучвания Бузлуджа спечели нови 60 000 долара за укрепване на мозайките. Дейностите ще започнат през август и трябва да приключат до октомври тази година.

Проектът се координира от фондация „Проект Бузлуджа“ под ръководството на ИКОМОС Германия и с участието на реставратори от общо пет европейски университета: Националната художествена академия в София, Академията по изкуствата (АМТИИ) в Пловдив, Техническия университет в Мюнхен, Университета по приложни изкуства в Берн и Академията по изящни изкуства в Дрезден, както и неправителствената организация Диадрасис от Атина. 

Паметникът Бузлуджа е държавна собственост и се управлява от областна администрация Стара Загора.
Той привлича внимание от чужбина като една от най-емблематичните и значими сгради на модернизма в България и в Европа. Неговите 937 квадратни метра изящна стенна мозайка са едно от най-големите модерни мозаечни произведения в Европа.

Архитектът на паметника акад. Георги Стоилов разказва: „Най-добрите художници на България работиха заедно в продължение на години. На Бузлуджа постигнахме пълен синтез между архитектура и изобразително изкуство.“ Петнадесет признати български художници, сред които големите Йоан Левиев, Димитър Киров, Иван Кирков, Димо Заимов, Теофан Сокеров и техните екипи са наредили едно по едно над два милиона мозаечни камъчета. Някои от тях са изпопадали заради тежките метеорологични условия, но по-голямата част е запазена. Целта на този проект е да се стабилизират съществуващите мозайки.

Междувременно като част от “Плана за опазване и управление” до края на август се провежда кампанията „Неписани истории за Бузлуджа“. Целта е да се документира знанието за паметника, да се разкаже какво е било значението му за живота на хората и да се създаде диалог между поколенията, защото разговорът за бъдещето на сградата неминуемо започва с разговор за нейното минало. Всеки е поканен да се включи в проекта като разкаже своята лична история свързана с Бузлуджа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паметниците и мемориалите, за които плащаше предишната власт, доведоха до равитие на монументалното изкуство в страната, също на монументалното строителство. Като ходите да зяпате по света огромни дворци, арки и какво ли не - Ах! Ах! Дворците на Европа са пълни с откровена порнография, никой не си посипва главата с пепел. вижте мексиканското, азиатското монументално изкуство.... А и художниците печелеха прилично.Западът сега не може да си го позволи.
13
8
 
7
 
! Отговори
Хх преди 3 години
Дано по-бързо го реставрират . А тея дети искат само да бутат да ходят да се ....
12
9
 
11
 
! Отговори
Събаряй преди 3 години
Хората по света коментират мозайките на Света София и Ердоганя, у Ганьовско събират копейки за мозайките на шумци, разбивачи на мандри и сифилистици хахахха
11
7
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 3 години
До Калеко АлекоПрав си,но не е ли по-добре да бъде разрушен напълно.Спомените за онова време предизвикват потиснатост и оттам срив на имунната система.От което ставаме по податливи на вируси и всякакви *** в това число комунистическата зараза за която лек няма!
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Състоянието на съоръжението на Бузлуджа показва нагледно културата на красивите и интелигентните.
9
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е калеко, паметникът трябва да си остане полуразрушен, така го знаят хората по света - така искат да го видят след като няколко пъти го трошиха в Непобедимите 3 и Механикът - Въкресение
8
12
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Според мен този архитектурен феномен на Тошовия СОЦ и "Нерушимата българосъвеЦка дружба" трябва да остане в сегашния си вид, като гробищен парк на светлите си идеи, за да напомня на идните поколения, какво НЕ трябва да се случва нищо повече ... !!!
7
14
 
16
 
! Отговори
Саксофонов преди 3 години
Аз пък не искам на Бузлуджа да има комунистически символи. Искам да се възстанови красотата на природата. Саморушащият се строеж трябва да бъде бутнат.
6
0
 
3
 
! Отговори
Do 2 преди 3 години
Как би коментирал клипа в афера от преди час? За един приятел питам :)
5
9
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Паметника на Бузлуджа трябва да получи финансиране и от НАСА, с оглед на извънземният му произход ... Да пропомним, че летящата чиния дошла от "бъдещето на светлия комунизъм" катастрофира при сблъска си с "настоящето", за съжаление обаче успя да изпусне и заразата си ... !!!
4
1
 
14
 
! Отговори
Саксофонов преди 3 години
Ууу, те много дали бе, цели 60 бона. Наши фирми ше ги глътнат само за кетъринг, настаняване и командировъчни на техническия персонал.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек американци и германци ще дават пари за да стане музей комунистическата летяща чиния дето трябваше да показва мощта на комунизма а сега е една разпаднала се ***?
2
8
 
14
 
! Отговори
истина преди 3 години
В червената джамия на Бузлуджа ти рани са представени като божества.След основния ремонт трябва да се преустрои на затвор за червените олигарси и лидери ,виновни за проваления живот на три поколения българи.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С 60 хлд. дол. само предверието на ceрилникa няма да могат да изчистят !