50 населени места без вода заради отровените крави

Животните са пили вода от канал край Димитровград
28 юли 2020 09:43,
14

29 крави се отровиха и умряха, след като пили вода от канал край Димитровград, който се влива в р. Марица. Временно е спряно водоподаването за всички населени места, които черпят вода от помпени станции по поречието на реката до Свиленград. Води се досъдебно производство. Кога ще има резултати от пробите?
Още по темата

"Около 50 са населените места със спряно водоподаване. Взехме това решение при вида на труповете на животните. Кравите са пили от канал, който се влиза в р. Марица, до обяд чакаме резултатите да бъдат оповестени", каза за "България сутрин" областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

Тя подчерта, че най-близкият град до мястото на инцидента е Димитровград, където има два големи завода.

"Предупредихме всички фермери, рибари, цялото население да са внимателни по поречието на реката. Сутринта беше докладвано, че няма друго смущаващо по обходите на река Марица. До края на деня ще бъде възстановено водоподаването, ако не - ВиК ще организира водоноски по населените места. Уранът във водата в Хасково е от съвсем друго тяло. Тук вероятно се касае за залпово замърсяване, вероятно е висока концентрация на замърсители, които са били пуснати за кратък период от време. По данни на фермера няколко часа преди това животните пак са пили от този канал и не е имало проблем", добави Здравкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ фермерът със загиналите крави ще бъде компенсиран, след като се изясни случаят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев, къде си? Къде е контрола в тая държава?
10
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Справедливо е фермера да бъде обезщетен незабавно. Случая може да се "изяснява" години наред.
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много трудно да се проследи канала до къде води и какво и от кой се излива в него
8
8
 
4
 
! Отговори
... преди 3 години
Е то па да се случва за първи път! Аз даже не мога да преброя случаите на пускане на отрови по марица след Димитров град. Ама със сигурност са над 20 за период от 25 години. Сега пак ше е както и при предишните пъти шум за 1 ден по радиото и после ше чакаме новия такъв случай!
7
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какави резултати чакате,директно блокиране на производството в заводите,които замърсяват и докато не си изградят пречиствателна станция,никакво пускане в действие и производство,направо ги запечатайте!Вижте как в Азия всички реки са мъртви и отровни,а населението покрай реките болно,именно защото държавите им са корумпирани и не реагират на замърсяването адекватно.
6
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете да замърсявате природата,почвата и водата!
5
16
 
0
 
! Отговори
дг преди 3 години
никой не се е отовил от вода! всеедно дакажеш пи водаиумря-не става,
4
9
 
6
 
! Отговори
Благодарим ти ББ преди 3 години
Едни от най-добре похарчените 250кинта са тези за филтриращата система на чешмата в кухнята, която монтирах преди 2 години. Сложих един филтър за пясък и преди бойлера и пералнята.
3
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да живей РОССИяяя
2
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Волуешкия юрист от пуца за милиционери, няма ли да ходи да си направи селфи с кравичките, или е ходил на партито на шиши и спинка ?
1
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Симеоновград общината до тоя час не е поместила в сайта си предупреждение към гражданите. Не е предприето и друг вид предупреждение. Това е престъпление според НК и в момента се подготвя сигнал до прокуратурата за извършено престъпление / затаяване на информоция която може да доведе до смърт на хиляди лица/.