След отровените 29 крави: Човешка грешка ли е замърсяването на Марица?

Гл. комисар Николов: До обяд стават ясни пробите на водата
28 юли 2020 06:50, Ния Христова
97
След отровените 29 крави: Човешка грешка ли е замърсяването на Марица?
Снимка: БГНЕС
Очаква се днес до обяд да станат ясни резултатите от пробите на водата, взети от района на река Марица край Димитровград, където вчера се отровиха 29 крави. Това каза за БНР главен комисар Николай Николов  - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
 
"Взети са проби от реката, включително и от кладенците за водовземане за питейна вода“, уточни той, както и обясни, че така ще се направи „химически анализ на водата, за да видим какво е точно това, което е причинило смъртта на тези животни и дали това нещо представлява опасност за питейната вода, водоснабдяването и въобще живота в река Марица".
 
Заради инцидента е спряно водоподаването на общо 51 населени места. За замърсената вода вчера са уведомени чрез системата за ранно оповестяване Кметовете на общините по течението на реката  - Симеоновград, Любимец, Харманли и Свиленград.
 
Николов потвърди и че една от версиите, по които се работи за инцидента е замърсяване на водата с фосфорни органични съединения:
 
"Това е първото, което казаха ветеринарни лекари. Това не е природно явление - така си мисля, най-вероятно е нещо свързано с човешка грешка".
 
"Предвид информацията, с която разполагаме, количеството, което е изпуснато не е толкова голямо, че да отрови цялата река. То е само ограничено в канала - поне до момента това показват нашите данни", добави той. 
 
Фосфорно-органични съединения са вероятната причина за смъртта на кравите, показва аутопсията на съдебния лекар, съобщи снощи кметът на Димитровград Иво Димов. Според него става въпрос за залпово замърсяване, тъй като в района няма измряла риба т.е. случило се е изведнъж.
 
От ОДБХ-Хасково са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от животните. Всички кметове на общини и населени места по поречието на реката са уведомени да наблюдават реката.
 
Снощи в Районното управление за разпит е извикан прокуристът на "Неохим" Стефан Димитров. Според източници заводът е в ремонт и е много вероятно замърсяването на водата да причинена от неспазена процедура.
 
"Полицията работи активно - влезе в два обекта, в които се предполага, че евентуално може да са причинители на това нещо. Нека да не ги цитирам, но са известни обекти - големи и структуроопределящи за промишлеността на Димитровград. Така или иначе те работят, има досъдебно производство и не би трябвало аз да изнасям повече информация от там“, каза още главен комисар  Николай Николов.
 
"Организирано е наблюдението денонощно и през тази нощ на колеги от полицията и от пожарната, включително на доброволци, които да наблюдават бреговете на Марица за умъртвени риби или евентуално други животни“, поясни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, който от снощи е в Димитровград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
5
 
! Отговори
Цензурираната преди 3 години
дума е k0мунягi!
55
3
 
8
 
! Отговори
До 62 преди 3 години
През 60-те години в България е ИЗПОЛЗВАНО ДДТ! И ТО МНОГО! Типично за *** - замазване и извъртане на фактите!
54
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви резултати чакате,директно блокиране на производството в заводите,които замърсяват и докато не си изградят пречиствателна станция,никакво пускане в действие и производство,направо ги запечатайте!Вижте как в Азия всички реки са мъртви и отровни,а населението покрай реките болно, именно защото държавите им са корумпирани и не реагират на замърсяването адекватно,подобно е положението и в Италия.
53
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИзвинявай,но се ос,ираш с лъжите си, ДДТ никога не е използвано в България през соца,но е използвано на запад и са изтровени и превърнати в инвалиди две поколения деца!Хайде понамали с лъжите,защото през соца имахме чиста природа,даже *** или прах беше забранено да се използва в реките или водните източници през соца,за да не се навреди на флората и фауната!
52
2
 
4
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
Аз мисля, че има пръст Орешарски, пък защо не и Костов.Защото и по тяхно време навсякъде имаше мър-ля-чи. Има и сега.
51
1
 
17
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Какъв контрол бе, граждани!? Тук един келяв *** от ромски произход, сополив, вече 4 денонощия си полива люцерната директно от чешмата, което води до извода, че има отклонение преди водомера. Къщите, които са на по високо през по голямата част от денонощието са без вода. Таз сутрин реших да се обадя на Вик. Близките - сакън, недей. Никой няма да те подкрепи и ще тепребият като оня в Ямбол. Електората!!! Преди час кмета бе точно до тази къща, гледа и не вижда!? Камо ли за реката ще реагират.
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бас, че ако кравата не бе починала, Инспекцията щеше да обяви, че са взети проби - отклонение от нормите няма!
49
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългарПо време на любимия ти комунистически строй: Кремиковци унищожи Софийското поле. Урановите мини унищожиха района на Габра, Кътина и много други. Градовете изливаха говната си директно в реките. Пестициди и ДДТ се лееха по полето. Колбасите за вътрешния пазар бяха 100% от отпадъци, защото другото отиваше за износ. Зеленчуци и консерви бяха 3-то качество за обикновения човек, защото другото заминаваше за Москва....примери много, но ми свърши мястото за писане.
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
оня тлъстия комунист с джипа що не е там бре
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, не е човешка грешка, природата реши точно сега за назидание на управлението да замърси реката !!! Няма човешка грешка, никой не знае, никой не е чул и никой не е видял хахаха
46
4
 
14
 
! Отговори
Батко ви преди 3 години
Виновен кое е, избирате вие:А. Кравите, защото са пили вода от необезопасено мястоБ. Краварят, защото не е направил проби на реката, преди на напои животните.В. Рибарите по реката, защото са нямали билетГ. Турция/Гърция - евентуално са пуснали нещо във водата и е стигнало до нас. :)))Д. Румен Радев- защото е родом от Харманли Е. Неизвестен извършител. Скапана държава, братя и сестри, скапана!
45
2
 
13
 
! Отговори
Навсякъде преди 3 години
постепенно България се превръща в сметище. Около повечето населени места се изхвърлят всякакви видове отпадъци. Има великолепни живописни местности по планините, но лично съм виждал как баровци построили си разкошни вили, си изпращат аргатите да изхвърлят строителния *** където им падне наоколо. Не им се дават пари за извозване на регламентирани места. Подават се сигнали - глас в пустиня. В нормална държава (каквато скоро няма да бъдем) за такова нещо се влиза в затвор!
44
2
 
12
 
! Отговори
Батко ви преди 3 години
Значи ще ви кажа кой НЕ Е виновен със сигурност: - Не са виновни химическите предприятия, изливащ тонове помия в реки и атмосфера - Не са виновни от РЗИ-та, Министерство на околната сред, нито Правителството, защото те само прибират рушвети- не могат да следят всеки какво прави. А и винаги могат да санкционират нарушителя с 300лв глоба /нищо че за липса на маски беше повече/ - не са виновни от полиция и съд, защото винаги "хващат" престъпниците и ги осъждат ефективно - Не са вин
43
3
 
14
 
! Отговори
1708 преди 3 години
абе на кой му пука за такива неща в тая загубена държава? по-зле сме и от африка!контрол и наказания-0.
42
6
 
15
 
! Отговори
Българ преди 3 години
Тез *** съсипаха всичко, никакъв контрол никъде всеки си прави каквото иска. И после комунистическия режим бил тоталитарен хаха. Тия всичкие *** щяха да са по затворите и нямаше да излязат от там тогава, *** не е било добре тогава ве, ся е демократично...
41
6
 
16
 
! Отговори
До Ivan преди 3 години
Кво БСП те гони бе тролсън? БСП са бита карта, толкова бита че Тиквитлер си поверваче всичко му е позволено, щом се гушка с ДПС-то. ОСТАВКА И ЗАТВОР!!!
40
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чехия Полша са си западни държави.Първото Австро-Унгарска Империя второто Източна Прусия.България си е ориенталски кeнeф.И дума за сравнение дори не може да става.Население от полупримати.
39
4
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
До АнонименИ да е бил близък до БСП,вече не е.От 10 години "Порциите" се разпределят от ГЕРБ и ДПС.Виж преди да-от БСП и ДПС.Впрочем,нашият чорбаджия беше върл бесепар,обаче през 2009 усети вятъра и смени курса към герб.Даже ходихме да му избираме депутат(сина му) и го избрахме даже.
38
3
 
7
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Уволняваме го, съдим ако има за какво и минава през публично унижение да служи за пример.Разбираемо е че след 11 години Гроб си забравил че го има като опция.
37
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сметайте преди 1989-та какво сте пиели.