След отровените 29 крави: Човешка грешка ли е замърсяването на Марица?

Гл. комисар Николов: До обяд стават ясни пробите на водата
28 юли 2020 06:50, Ния Христова
97
След отровените 29 крави: Човешка грешка ли е замърсяването на Марица?
Снимка: БГНЕС
Очаква се днес до обяд да станат ясни резултатите от пробите на водата, взети от района на река Марица край Димитровград, където вчера се отровиха 29 крави. Това каза за БНР главен комисар Николай Николов  - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
 
"Взети са проби от реката, включително и от кладенците за водовземане за питейна вода“, уточни той, както и обясни, че така ще се направи „химически анализ на водата, за да видим какво е точно това, което е причинило смъртта на тези животни и дали това нещо представлява опасност за питейната вода, водоснабдяването и въобще живота в река Марица".
 
Заради инцидента е спряно водоподаването на общо 51 населени места. За замърсената вода вчера са уведомени чрез системата за ранно оповестяване Кметовете на общините по течението на реката  - Симеоновград, Любимец, Харманли и Свиленград.
 
Николов потвърди и че една от версиите, по които се работи за инцидента е замърсяване на водата с фосфорни органични съединения:
 
"Това е първото, което казаха ветеринарни лекари. Това не е природно явление - така си мисля, най-вероятно е нещо свързано с човешка грешка".
 
"Предвид информацията, с която разполагаме, количеството, което е изпуснато не е толкова голямо, че да отрови цялата река. То е само ограничено в канала - поне до момента това показват нашите данни", добави той. 
 
Фосфорно-органични съединения са вероятната причина за смъртта на кравите, показва аутопсията на съдебния лекар, съобщи снощи кметът на Димитровград Иво Димов. Според него става въпрос за залпово замърсяване, тъй като в района няма измряла риба т.е. случило се е изведнъж.
 
От ОДБХ-Хасково са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от животните. Всички кметове на общини и населени места по поречието на реката са уведомени да наблюдават реката.
 
Снощи в Районното управление за разпит е извикан прокуристът на "Неохим" Стефан Димитров. Според източници заводът е в ремонт и е много вероятно замърсяването на водата да причинена от неспазена процедура.
 
"Полицията работи активно - влезе в два обекта, в които се предполага, че евентуално може да са причинители на това нещо. Нека да не ги цитирам, но са известни обекти - големи и структуроопределящи за промишлеността на Димитровград. Така или иначе те работят, има досъдебно производство и не би трябвало аз да изнасям повече информация от там“, каза още главен комисар  Николай Николов.
 
"Организирано е наблюдението денонощно и през тази нощ на колеги от полицията и от пожарната, включително на доброволци, които да наблюдават бреговете на Марица за умъртвени риби или евентуално други животни“, поясни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, който от снощи е в Димитровград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
33
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Човешка грешка ли е замърсяването на Марица? - Не! Една нафиркана до козирката мечка се изпикала в реката...
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да замърсиш река е все едно да залееш жена с киселина в лицето.
14
2
 
24
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Целта е да не остане *** отглеждан в страната, за да може спокойно да внесат месо от чужд резерв вероятно САЩ нашите хора - депутатите и управляващите. То какво не измислиха за да избият пилци , *** , агнета,кози сега крави.
13
14
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Относно плюещите България: И що си мислите, че в ес не се действа по същия начин?Разликата е, че там държавата налага закон с данъци за замърсителите и те чак тогаз правят производството "чисто", докато тук матряла стачкува срещу подобни мерки и закони.Инак и тук и там си цапат щом могат.
12
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма виновен в България, водата се самоотравя! Край на разследването.
11
5
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
И при ес демокрацията, като при комунизма, важно е да се произвежда... Природа, животни, хора - да мрът.... и много пропаганда.
10
1
 
48
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
Крайно време е законодателя да клалифицира такива деяния, като углавни престъпления срещу обществото. А не административни наказания за виновните.
9
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредния "честен български бизнесмен" е внесъл незаконно химикали и ги е излял в реката. Но вие протестирайте срещу Гешев, да не вземе да го арестува!
8
1
 
41
 
! Отговори
зная кой сгреши преди 3 години
Грешкато е на кравите...родили са се в държавата на Тиквата...където неспазването на законите е задължително, защото са наши хора, а те си плащат....
7
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми по-евтинко е да отровиш водата на некви селяни и да платиш глоба и рушветче, отколкото да се спазват стриктно процедурите при такива ремонтни работи. И ти си доволен и ГЕРБ е доволен. А селяните са свикнали да ги ... газят с двеста.
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
едно и също,при едни същи мерки,се повтаря по един и същи начин,защото е много по-изгодно да плащат глоби,отколкото да унищожават отровите,просто си ги леят в реката и когато прекалят и отровят живота ,си плащат изгодната глобичка,кротуват седмица-две и всьо отначало.Всичко е в полза на бизнесмените и във вреда на населението,защото такова е и управлението,затова са и протестите
5
5
 
7
 
! Отговори
Кравата Милка преди 3 години
Тома Биков е виновен, изпуснал се е в реката. Устафка!
4
2
 
43
 
! Отговори
DVB преди 3 години
Уж сме големи националисти, а скачаме само като ни закачат на тема история било от Турция или някоя бивша Юго република. Иначе стане ли дума за нон стоп бетон по морето, презастрояване, внос на *** и отравяне на реките никой не му дреме, напротив даже не го смятаме за национална кауза..
3
2
 
47
 
! Отговори
Цоко преди 3 години
Родом съм от Димитровград, но отдавна си бих камшика. И не сгреших. Горепосочения Стефан Димитров е синчето на собственика на Неохим. Синчето изкара и един мандат като кмет в Димитровград. Отбеляза своеобразен рекорд - най-младия кмет в БГ, на 28 години при встъпването в длъжност. Изводите си правете сами. Класическа българска феодална схема за владеене на територия, не без покровителството на централната власт, разбира се. Половината град емигрира още навремето в Испания.
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Осмуквайки камбаните на оня папуняк идящият с двеста крадец с чекмедженцето, услужливо е спестено че е спряна водата в пет големи града в региона. Да не му клатят стабилността.
1
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отравянето на реките и другите водни басейни ВИНАГИ е умишлено. Трябва да бъде съдено като умишлено причиняване на вреда на много хора. Не съответните "предприемачи" да заплащат някаква мижава глоба.