Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам с молитви и дистанция

210 курбана са приготвени за нуждаещите се
31 юли 2020 12:14, Ния Христова
36
Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам с молитви и дистанция
Снимка: БГНЕС
Мюсюлманите посрещнаха Курбан Байрям при строги мерки за здравна безопасност. Заради пандемията от коронавирус и удължената противоепидемична обстановка молитвите отново бяха на открито със спазване на социална дистанция, предаде БНР.
 
В Кърджали стотици вярващи казаха молитва на футболното игрище на пазара, като всички носеха свое молитвено килимче, обясни районният мюфтия Бейхан Мехмед:
 
"В град Кърджали, в централните ни джамии, предприемаме такива мерки, както по време на Рамазан Байрям, спазваме социалната дистанция от метър и половина. Всички вярващи идват с маски, тези, които нямат, ние сме  осигурили маски за тях. Родителите, възрастните от нашите семейства ще покажем необходимото уважение към тях, тоест целуване на ръце, но към по-големите, на които целувахме ръце досега, задължително ще им казваме само честит Байрям".
 
За празника вече има приготвени 210 курбана за нуждаещите се в област Кърджали.
 
Още 2000 души ще получат консервирано месо по инициатива на Районното мюфтийство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До ЕлатеПовечепонеже ще се изключа,вероятно до утре,бих искал да ти кажа../стига да не те обиди това!/..:-За мен е по-голямо удоволствие да комуникирам с хора КАТО ТЕБ,които уж за "от друга вяра",отколкото с такива "като мен",които демонстрират животинска злоба,омраза и безмозъчност.Лека вечер и ..не знам какъв е поздрава за Байрама.жив и здрав да си!
30
1
 
1
 
! Отговори
Murad преди 3 години
До КърджалDobre si doshel.Religiyata ne tryabva da ni razdelya.
29
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
както и да е!НЕ те агитирам да оставиш Алла и да станеш Християнин,но горещо ти препоръчам да изучиш "изтънко" Нещата..както казах:-Исус е ФИЛОСОФИЯ!!!!..Проповедите му са ДАЛЕЧЕ от "класическите религиозни ПОХВАТИ"..те за това Го и разпнаха Недостойните..
28
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
а не съм чул до сега камилари да са били роби в Египет!...Евреите правят изключение,но и те лъготят на поразия...М/у другото,когато Мойсей подкустря хората си да забегнат от Египет,той им заповядва:-"Всеки да иска "на заем" златни и сребърни неща ОТ СЪСЕДА си-египтянин!"Така това проклето племе ОГРАБВА С ЛУКАВСТВО гордите и честни египтяни.Нещо повече:-"Муса" ЗАДИГА и "Кивота",който е бил някакво ТЕХНОЛОГИЧНО устройство за тогава.За това Фараона изпраща войски да преследват бегълците..
27
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
...може и да не е сега момента,заради Празника ви,но корана е както казах "Наръчник на правоверния муслиманин"..Нещо повече:-Той е КОМПИЛАЦИЯ /НЕ казвам "некадърна",напротив!/ на Стария и Новия Завет от Библията.Ей сега,просто да си припомня,отворих първите страници..В Сура "Кравата" прочетох ПРЕФРАЗИРАНИ текстове както от Петокнижието,така и от Четвероевангелието...И Мойсей е там /като "Муса"/,и Исус /като "Иса"/,и Дева Мария /като "Мариам"/Нещо повече:-Говори се за "ИЗХОД",а не съм чул
26
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До ЕлатеПовечеНИКАК не ме е обидило обръщението "братле"!..Нещо повече:-понеже си въобразявам че съм възпитан човек,от учтивост ще напиша:-ЧЕСТИТ ви Байрам,БРАТЯ-мюсулмани!БРАТЯ сме,защото СМЕ ХОРА!..-ЧОВЕЦИ,вървящи ПО ЕДНА И СЪЩА ПЪТЕКА в "Блуждаенето си"../"В блуждаенето си човек е пръст,за това дните му ще бъдат 120 години"../Религиите ни разделят,защото те са перфектното средство на НЕДОСТОЙНИТЕ да ни владеят!.все пак ще използвам случая набързо И СЪВСЕМ НЕЗЛОБЛИВО да припомня нещо:
25
1
 
1
 
! Отговори
ЕлатеПовече преди 3 години
Така де, темата е необятна, само да си довърша, поне в Православната библия която аз съм чел няма такова твърдение. Тоест не всички писания днес твърдят това всъщност доколкото ми е известно само Корана твърди това и дори отправя предизвикателство ако иска някой да опита да напише една глава(сура) като другите в книгата. Знаех за свинското да благодаря, Всичко добро ти желая колега!
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоИ още нещо, освен болестите - я пробвайте при 45-50 градуса да папкате мазна свинска мръвка...Аз не бих!
23
2
 
1
 
! Отговори
ЕлатеПовече преди 3 години
До ПроСоТо Сори ако "братле" те е обидило. Според мен има значение кое е Оригинала заради запазване на посланието към нас, тези които живеят след тях. Относно твърдението, че всички цитират божията дума ... Както знаеш Библията е сборник от книги, хора са решили, че в Православната Библия ще са примерно 70 книги а в Етиопската ще са пр. 88 ... В Корана Бог казва (по памет) Това е свещен Коран от вашия Създател, тоест Името на книгата и Автора и ... В Библията такова твърдение липсва
22
2
 
5
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Исляма е чужд за европейската раса и няма място в земите на Европееца. Инак, уважавам мюсюлманите, за много неща, най-вече за това, че жените им не абортират децата си, а си ги раждат и отглеждат, както и за това, че мюсюлманите гледат старите си и болни родители, вместо да ги дават в старчески домове. Честит празник на всички мюсюлмани! Курбан Байрам Олсун!
21
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
извинявай,че ще ти отговарям откъслечно,но имам и други ангажименти и просто нямам достатъчно време...Сега:-за свинското:-Знаеш ли кой ПРЪВ е забранил да се яде свинско?..-МОШЕ!!..А знаеш ли защо?-Ще ти кажа:-Тук НЕ става въпрос за някакъв "религиозен" принцип,а за ЧИСТО МЕДИЦИНСКИ!Ти може и да не знаеш,но свинете,особено дивите,са потенциални носители на убийствена за хората зараза.за това СЕГА не само че се имунизират с/у нея,но и се изследват.ТОГАВА НЕ СА ИМАЛИ ТАЯ ВЪЗМОЖНОСТ,за това:-
20
3
 
1
 
! Отговори
Не-мюсулманка преди 3 години
До Кърджал: Ще ти дадат да си куснеш от курбана, но първо трябва доброволно да им разрешиш да обезобразят половите ти органи, изрязвани препуциума на члена. Така ги било посъветвало божеството им.
19
0
 
2
 
! Отговори
allaaaaaaaaax преди 3 години
taka pochna covid-19 v edna evangelistka zarkva vav Franzia. BUM SE CHAKA I SLED mekata. la bes.
18
3
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
що се отнася до "100 процента Божия дума",то като започнеш от Моше,минеш през ВСИЧКИ пророци на Стария завет,те ВСИЧКИТЕ твърдят,че "цитират Божията Дума"....Муслиманите не правят изключение..
17
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До ЕлатеПовечечета и "търся истината" вече повече от четвърт век,"братле"!погрешно си останал с впечатлението,че съм някой си,който е прочел нещо в Уикипедията!НЕ владея арабския език,но ПРЕВОДИТЕ на български ги познавам!Ако има разминаване,грешката не е моя!Освен това пак ще ти повторя:-Исус е ЯВЛЕНИЕ!..Няма значение на какъв език е ОРИГИНАЛА!..-Важното е,че Християнството е ФИЛОСОФИЯ в основата си,а както отбелязах,а Корана е "Наръчник на правоверния".
16
2
 
1
 
! Отговори
ЕлатеПовече преди 3 години
До ПроСоТо Моля те да ми отговориш на въпросите: Защо Исус, мир нему, е бил обрязан а християните не са? Защо Исус, мир нему, никога не е консумирал свинско а християните го правят? Всъщност аз знам защо, заради Павел(Савла), но ти си помисли кой искаш да следваш дали Исус Христос, мир нему, или Павел ... Поздрави! Не искам да обидя никого и аз, хубав ден :)
15
2
 
1
 
! Отговори
ЕлатеПовече преди 3 години
До ПроСоТоЗдравей,- Корана в оригинал на арабски е 100% божията дума. Защото в нея(книгата) са предсказани доста неща които са се сбъднали, защото в нея има много научни факти които са доказани едва преди десетилетия от науката, защото е Литературен и Математически шедьовър. Новия завет е на старогръцки а езикът на Исус мир нему е арамейски, тоест оригинала го няма, имаме превод на превода ... Прочети Библията и Корана в този ред, търси истината братле, понеже това не е шега работа. Поздр
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит празник на мюсюлманите!Дали са българи, помаци, турци, македонци ... все тая, те изповядват мюсюлманската религия, както християните - християнска и т.н. Осъзнайте, най-после, че всички са хора, без значение дали вярват в някой бог или не и съответно трябва да проявяваме уважение към другите!До1: Едва ли ще ти откажат! По същия начин, както и ти не би отказал на гладен на Коледа!
13
2
 
5
 
! Отговори
ivan преди 3 години
aman ot glupavi razsisti tuka - uvazhete praznika na horata za tova sme v tozi hal ot takiva kato vas mi se povrashta
12
4
 
6
 
! Отговори
sas преди 3 години
До БългаринаТъжно е, че не си знаеш историята и колко джамии след освобождението са превърнати в църкви.