Разказ на ветеран от ВСВ: Гордост е да съм български войник

"Ако сега се родя, пак по същия път ще вървя, защото е полезно за България", каза Иван Бончев
Обновена: 31 юли 2020 19:43 | 31 юли 2020 19:30, Ния Христова
74
Разказ на ветеран от ВСВ: Гордост е да съм български войник
 
Един от 12-те живи ветерани от Втората световна война в Шуменско навърши 100 години, десетки шуменци го поздравиха.
 
Иван Бончев е има след себе си 13 военни години, като особено важна е 1944 г., когато участва в Първата фаза на Отечествената война, като командир на артилерийски взвод. 
 
"Войната е бедствие. Световно бедствие и дано да не се повтаря. Помня го ден по ден. Всеки медал е откъс от времето, през което съм живял", сподели Иван Бончев пред Bulgaria ON AIR.
 
На своите ревери той има повече от 30 медала. Въпреки че приема войната като нещо страшно, полковник Бончев с гордост носи честта да е български войник. 
 
"Много пъти съм правил равносметки и смятам, че не съм грешил. Ако сега се родя, пак по същия път ще вървя, защото е полезно за България", категоричен е ветеранът.
 
Десетките негови близки, Военното окръжие и представители на Община Шумен организираха честване на неговия юбилей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъжът от репортажа е бивш полковник. Бил е най-дългогодишният общински съветник и най-дългогодишният секретар на общината в мирно време. Заемал е редица ключови началнически позиции. Вижте как живее! Има ли лукс? Има ли следи от крадено? Мутринският тон на коментарите в сайта само показва контраста, жалки креатури!
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
23ти, България загуби и 1вата и 2рата световни войни какво искаш да кажеш че ако бяха спечелили всички българи щяха да пасат овце и крави ли?
22
1
 
12
 
! Отговори
Тишо преди 3 години
Я оставете човекът.Лоши времена са били в онези години.Имал е късмет все пак, че се върнал жив и здрав.Милиони са загиналите, а за инвалидите да не говорим. В много филми и книги са описани ужасът и....романтиката за тази война.Но така сме устроени от....не знам си кой...Да се избиваме....
21
13
 
9
 
! Отговори
Анонинен преди 3 години
Родените и израслите по царско време са други хора - имат морал, чест и достойнство. Родените и израслите след това са промити от руския комунизъм и нямат нито морал, нито достойнтво, а още по-малко чест.
20
10
 
12
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
НИкога немски ботуш не е мародерствал и изнасилвал по българските земи,за разлика от пияните съветски ***
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22Не знам дали си заслужава да ти отговарям, но ще опитам:Сражавал се е за България и българската държава и суверенитета и (не се е бил, защото не е бил в кварталната кръчма)! Същата онази българска държава, която политиците днес продадоха за къщи и апартаменти!А какво общо имат каравите и овсете - трябва да познаваш историята, за да разбереш! Прочети за плановете на националсоциалистическа Германия, спрямо другите "раси"!Ту не е място за наваксване на пропуски в образоването!
18
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на човека, малко останаха като него.На парада на победата в Москва мнозинството от руските ветерани са фалшиви с фалшиви ордени, както всичко останало в Русия.
17
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
22 ри кой спечели ли войната накрая и какво общо имат овцете и кравите? за кого се е бил да питам все пак защото собствениците на държавата са мутри и държавата е мутроландия начело с баш великата мутра
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете се малко с простотиите! Този човек беше и е бил ВОЙН, защишавал България и учил бойците от БНА на доблест и смелост!Дължим му уважение!Ако го нямаше него, сега много от пишещите, вместо да цъкат минуси, щяха да пасат кози и крави, ако въобще се бяха родили!
15
8
 
4
 
! Отговори
До Един от Северозап преди 3 години
Разбира се, че всеки нормален човек ще гледа да си спаси кожата, няма нищо лошо в това.
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя осъзнава ли че се е бил за доган бей пеевски и бойко с приятелите му мутри които притежават България и му дават огризките си да яде за да не уме от глад?
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнтидотЛеле! Колко си ***! Баща ти да не е таксиметраджия? Или си дефектен по рождение? Или комшията е бил дефектен?
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изключително добър, отзивчив и порядъчен човек.
11
5
 
5
 
! Отговори
Доктор ОхБоли преди 3 години
Левенти!Пихте ли си хапчетата днес?Гледам много от вас искат да идат на война и да победят !Мисля, че трябва да се увеличат дозите...
10
5
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
Да е жив и здрав, човека! А за всички, които го плюете-я турете ръка на сърцето, и си признайте, ще зарежете ли дом и семейство, ако ви мобилизират сега, да се биете на фронта, или ще гледате да спасите кожата навън?
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бъркайте фронотоваците с "партизаните", разликата е от небето до земята.Шумкарите освен да обират мандри, за да нахранят себе си не са се били на фронта с фашистите.9 септемви 1944г шумкарите слизат от Балкана и избиват интелигенцията, а бедните пращат на фронта.
8
9
 
5
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
Бил се е за СССР, но човека си мисли че се е бил за България. Да е жив и здрав, важното че е бил смелчага. Българи са се били и за Османската империя - еничари, но вместо ордени са им давали земя, крепостни селяни и власт.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз имах роднина ветеран, който почина на 95г. До последно помнеше факти от войната, а ирмната на децата си - не. Искам да кажа, че наистина за тях е било гордост да си спасят родината, и добре, че мозъка им изключва в един момент, иначе е гротескно да видиш как се променят нещата и какво е нивото на военните в момента. Вече само за вицове стават
6
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дядо ми бог да го прости е участник във втората световна война.През 1945г бяха мобилизирани бедните българи и отидоха на фронта.Гониха фашистите заедно със съюзниците, дядо ми се е бил на Драва.Богатите "партизани" слязоха от Балкана скрити в шумата и избиха интелигенцията, но не са се били на фронта.Така че този човечец е герой и нека да е здрав още дълго време.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е бил войник, а офицер!Респект!