Ще можем да караме джет само с книжка?

За управлението на воден мотор няма законов регламент
8 авг 2020 08:03, Елка Василева
30
Ще можем да караме джет само с книжка?
Снимка: архив, БГНЕС

Карането на джет да става само с капитанско свидетелство. Това е записано в искане на държавни експерти по корабоплаване. Причината е, че поредно лято джетове тормозят плажуващите на неохраняеми ивици по Черноморието. За разлика от водните бази, където има определени коридори, там любителите на адреналина порят морето без регламент.

Понякога стигат и близо до брега, като застрашават къпещите се, пише „Труд“. Инциденти до момента няма, но през юли граждани са подали десет сигнала срещу нарушители.

През август няма заради бурното море, съобщи директорът на “Морска администрация” - Варна, кап. Валентин Енчев.

След проверки, с помощта на “Гранична полиция”, са установени двама нарушители. Съставени са им актове и предупредителни протоколи, тъй като джетовете не са били регистрирани. Санкциите варират от 400 до 2000 лв., но за да не паднат в съда, трябва да са описани точните координати в морето, където са хванати нарушителите, уточни кап. Енчев.

Те обаче лесно бягат от контролните органи - щом видят катер на “Морска администрация”, дават газ и за минути са стигнали до съседен плаж, където вадят бързоходните мотори на брега и после се кълнат, че изобщо не са влизали в морето, разказват дългогодишни спасители на плажа, ставали неведнъж очевидци на подобни сцени. Те твърдят, че заедно с морските инспектори са жертва на плажните хулигани, тъй като нямат правомощия ефективно да ги наказват.

Експерти от морския бранш са на същото мнение, тъй като за разлика от други страни у нас “Морска администрация” няма полицейски функции. Така ако засечен джигит с джет откаже да се легитимира, инспекторите трябва да търсят помощ от “Гранична полиция”, което хаби допълнителен ресурс.

За разлика от електрическите тротинетки, за управлението на воден мотор липсва законов регламент. Затова се случва извън водните бази мощните машини да пришпорват тийнейджъри без никакъв опит. Наказания има, ако джетът не е регистриран, но сертификат за завършен курс за управление не се изисква.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
10
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
До до 5 6 Капитанска книжка ако караш яхта.Не може да си капитан на джет. Това е върховна глупост. Ами малките рибарски лодки за по 2-3 *** човека е те ли ?
19
0
 
12
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
А Ве еейй, Вие май четете, но не схващате смисъла! Пише "има ИСКАНЕ" на някакви, дето се именуват експерти. Как ще накарат някой да извади кап. свидетелство. Знаете ли, че ги издава САМО Морска Администрация. Даже за 20БРТ има тестове, плуване, мед. помощ, оцеляване на море, даже сега искали да могат да плуват.Струва пари и време-3дни. Това е международно валиден сертификат, че си обучен, каквото и да значи! С него може да караш лодка до 20т. Тези искат да има сертификат за 100кг джет??
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дайте поименно кои са що за експерти са и за кого лобират.явно става въпрос за пари.и как един почиващ решил да покара ще го направи.
17
3
 
9
 
! Отговори
Рънърса преди 3 години
Наложи ми се да подновявам книжка це категория преди седмица, струваше ми няколко загубени дни и над сто лв, на всичко отгоре важи само 5 години, явно за запълване на бюджета държавата залага на тормоз над гражданите, вместо на реално развитие на икономиката и усвояване на ресурсите, много се краде и много раздута администрация има.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредна тъпотия. Да изкараме книжка и за водно колело.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ СЪМ КАРАЛ ДЖЕТ НО МОЖЕ ПЪК ДА ПОИСКАМ НЯКОГА И С ТАЯ ПРОМЯНА НЯМА ДА МОГА!-----Е, няма да можеш...
14
2
 
2
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 3 години
До ЕмигрантМи отговори им на писмото -или пускат лекарствата или им пращаш дебеловратите да се разправят с тях с кютек(обществена тайна е че вършат услуги ,по 500 лв на бияч)Иначе няма оправия
13
9
 
4
 
! Отговори
D преди 3 години
Аз откога чакам мотористите с мотори над 500 куб.см да плащат гражданска 1000-1500 всяка година...Защо гражданската е равна на автомобил който е нужда..багаж,придвижване...Ползата от мотор който е нереално бърз ?каква е ..кеф.За кеф се плаща. Джета не пречи на никого,само регламент къде може навътре в морето.
12
9
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
АБСОЛЮТНО НЕОДОБРЯВАМ!НЕ СЪМ КАРАЛ ДЖЕТ НО МОЖЕ ПЪК ДА ПОИСКАМ НЯКОГА И С ТАЯ ПРОМЯНА НЯМА ДА МОГА!-----------------ШУМНИ СА СПОР НЯМА НО НЕ ЧАК ТОЛКОВАОПАСНИ СА И В ТОВА СПОР НЯМА НО ТРЯБВАТ ПРАВИЛА КЪДЕ ДА СЕ КАРАКАТО ПЛАЖА Е НЕОХРАНЯЕМ ДА НЕ ПИЩЯТ ЛЕТУВАЩИТЕ ТАМ А ДА ОТИДАТ НА ОХРАНЯЕМ АРЕ У ЛЕВО!
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не сте дорасли за джетове още, при...мати! Оставете тези играчки на цивилизования свят!
10
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквам следвашия бисер - книжка за скейтборд или ролкови кънки.Простотията граници няма, но само в БГ.На запад защо всички карт джетове без книжка? Ум се иска ум, нещо липсващо тук
9
3
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
А за плавници и шнорхел каква книжка трябва да изкарам? Щото шнорхела може погрешка да влезе в нечий ГЗ под водата :)))))))))))))))))))))))))))))))))
8
4
 
16
 
! Отговори
"Умно" реш преди 3 години
Много ми е интересно книжката (свидетелството) какво ще помогне за безопасността. Не е ли по-добре да хванат тези с джетовете, да им отделят едно място и да могат да карат само там. А не по целите ивици. Или да забранят джетовете. ***, как няма за нищо ред в тази скапана държава. Книжки, кой ще обучава, кой ще изпитва. Още държавни хрантутници. Иначе тези, които искат да изпитват да хванат да контролират. Ти като не си внимателен като караш джет, ако ще и 5 свидетелства да имаш, все тая.
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната простотия, аман от глупости. Хората на Марс отиват тук се разправят за мега супер простотии
6
5
 
12
 
! Отговори
Емигрант преди 3 години
Що ли не се учудвам, само пари за държавните псевдо служители. Митниците са същите. Изпратих лекарства на близки за $50 защото подобни в Бг които вземали не били същото качество по техни думи. От митницата им отговорили че трябва да изпратя рецепта и листовка преведени на български и заверени от посолството, А те наемат митнически агент който да освободи пратката за получаване след плащане ба мито и такси- или цялата операция около 200 лв заради 59 лв пратка- е що за щуротия и хранене ба псевд
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още едно празно решение, направено от чиновници...и какво общо има книжката с това как карат джет?!
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще имали знак стоп някаде, светофари и други подобни....😀
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Илко Ескинази го удавиха през 93 на Ривиера край Варна. Преди това беше споменал, че има данни за червените куфарчета и далаверите на БСП.
2
23
 
15
 
! Отговори
кандидат капитан преди 3 години
Приветствам предложението! Крайно време е. Веднъж нещо умно да измислят.
1
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за управление на надуваем дюшек какви документи и удостоверения са необходими, може ли да ни уведомите?