Критична ситуация в 5 общини, пожарите край Свиленград и Лесово се обединиха

Ситуацията се усложнява от постоянно променящия се вятър
Обновена: 9 авг 2020 14:46 | 9 авг 2020 14:26, Анисия Иванова
52
Критична ситуация в 5 общини, пожарите край Свиленград и Лесово се обединиха
Снимка: БГНЕС

Тежка обстановка край границата с Турция. Обявиха бедствено положение в 5 общини в Хасковска област заради бушуващите вече трето денонощие пожари. Критична е ситуацията в общините Хасково, Димитровград, Харманли и Тополовград. Огнената стихия стигна и до села в община Свиленград.

Късно снощи са се обединили пожарите в района на свиленградските села Сладун и Маточина и този от другата страна на Тунджа край Лесово, каза за "Фокус" директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) гл. комисар Николай Николов.

"Продължава да е изключително тежка ситуацията в Хасковски регион, по-специално Свиленград и съседния Ямбол, в Община Елхово - село Лесово. На практика двата пожара, които са от три дни, се обединяват. Общата територия е значителна", каза още гл. комисар Николов и уточни, че става въпрос за хиляди засегнати декари.

Още по темата

"Най-важното, което предприемаме към момента, е да запазим населените места и да не допуснем човешки загуби. Предислоцирахме допълнителни сили от съседни региони и тежка верижна техника, за да правим просеки и да предпазим селата. На терен са всички служители от областните дирекции, включително на горското стопанство,доброволци, земеделци", каза гл. комисар Николов.

Към обяд огнената стихия е бушувала в близост до свиленградските села Маточина и Варник. Задачата на пожарникарите е тези населени места да бъдат опазени. Проблеми обаче създава бурният вятър със скорост над 150 км/ч. Пламъците са успели да навлязат, макар и минимално, на турска територия. В северна посока пожарът се развива към село Устрем, където хеликоптер участва в гасенето.

На място е съсредоточен огромен ресурс от цялата страна. На помощ днес се включват и военните.

"Вчера в пет-десет села възникнаха пожари по дворове, в къщи. Ако хората не спрат да палят огън  в населените места, прогнозирам, че днес може да изгори някое село. Нямаме автомобили, с които да реагираме", коментира директорът на ОДПБЗН - Хасково Николай Вълчев.

Сред основните задачи е и опазването на граничните съоръжения. Представители на „Гранична полиция” са на място и извършват обиколки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Протестиращите се изнесли с автомобилите си към района на пожарите - носели си скара и бира за 1 седмица. Хаджигенов наредил да се инсталират барбекюта около пожарите и да се плюска на корем, Черепа плаща ! Бирата е от Руското посолство , заедно с 20 кащона водка.
35
2
 
3
 
! Отговори
Парторг преди 3 години
Другарите пуснаха бойните отряди за палежи в яжна България - там българите се борят да спасят родните гори, а в София червените барони организират преврата ! Не ги интересува жестокия пожар - интересува ги властта !!! Ако ще цяла България да изгори и да се разруши, важно е те да заграбят властта ! Жалките протестиращи харвардчета никога не са били и няма да бъдат патриоти ! Нито еди харвардец не е отишъл да гаси жестокия пожар ! Защо ли ?
34
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев оставка.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гори селото на Радев.Очакваха се терористични атаки, организирани от триото му
32
1
 
1
 
! Отговори
Айде бе преди 3 години
Дано само са се съединили. Че ако се обединят, скоро може и партия да си направят и на изборите да се явят.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека макетата да пратят вертолети нали сме добросъседи.Няма Македония това е просто Западна България.
30
4
 
12
 
! Отговори
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ преди 3 години
Къде е баш пожарникаря на Републиката ???? Скри се като мишка !!! Само тъпите военни пилоти с хеликоптери могат да помагат , но те са *** ..... , а пожарникаря - остър !!!! Какво правим са , а ????? Дуаме срещу вятъра ......
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само на мен ли ми изглежда ,че тея пожари са Умишлени ? Някой иска да всява още смут и ужас в държавата ! тея за да заграбят власта са готови на всичко - Внимавайте !
28
4
 
9
 
! Отговори
А ченгетата преди 3 години
Ченгетата са в хотелите в София и се готвят да се бият с народа вместо с огъня
27
3
 
14
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Шкембе министъра да ли си получи комисионната за едни самолети. Пука му ха хеликоптери за гасене на пожари и за спешна медицинска помощ.
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИЗВЪНРЕДНО: Личният състав на цели РПУ-та отказва под един или друг предлог да бъде използван срещу протестиращите! Ръководството на МВР, не може вече да угоди на заминаващите си вече началници, някои от които им подават от различни краища на страната противоречиви и взаимоизключващи се заповеди! Недоволните в МВР се увеличават главоломно! В близките часове предстои кулминация и развръзка!
25
3
 
10
 
! Отговори
Специалист преди 3 години
Къде е Борисов с джипитата Нали поне от пожари разбира
24
0
 
4
 
! Отговори
GoT преди 3 години
Дракарис.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 27:Точно на Брюксел му е през онази работа за бедняците от Сомалия ... пардон България.
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяхте ли репортажа - 8-10 човека стоят и нищо... просто стоят. Българина е толкова мързелив че даже и къщата да му се запали пак ще стой и обсъжда.За разлика от Австралия, Германия, САЩ където също имаше големи пожари. Всички се организираха и гасиха. Тук и това неможем, нищо неможем. Държавата цирк.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакам изявление от Херо Мустафа по случая. Боко, Херо каза ли че можем да започнем да гасим или не още?
20
2
 
3
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
В живота винаги трябва да ползваш ситуацията. Хората да не клепат ам да пекат кебабчета. Ся в тая ситуация на некой душманин ако му имаш зъб му драскаш къщата и тва е
19
0
 
2
 
! Отговори
Учител преди 3 години
И край Шумен има
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БедаПреди 10-тина години можеше без проблем да дойде руски самолет да гаси само с едно обаждане... Днес най-много да ни пратят на майната ни...
17
2
 
1
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Вместо да испращат момчетата от полицията да - гонят протестиращите да ги испратят да помогнат за овладяване на пожараИма защо да ни сравняват с наи обидната дума на немски западните медии като стане вьпрос за - бьлгария