Протестът в кадър: Ден 34

Отново блокирани кръстовища в няколко града в страната
Обновена: 11 авг 2020 21:20 | 11 авг 2020 20:00, Петя Славова
320

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Демонстрациите в столицата и страната продължават вече 34-и ден. В София остават блокирани кръстовищата на "Орлов мост" и бул. "Цар Освободител". Към сградата на МС летят домати и яйца.

Палатковият лагер на Майките от "Системата ни убива" се премести от Ректората при булевард "Дондуков".

 "Когато ние погледнем очите на нашите деца, техния поглед ни подсказва какво трябва да правим ние. Правилното беше да подаде оставка, изненада ни неприятно и това е нашият отговор", каза Нели Димитрова от "Системата ни убива" пред БНТ.

От другата страна - в палатковия лагер на жълтите павета на площад "Независимост" - книгите, събрани да подкрепят барикадата.

Още по темата

 "Решихме да поемем тази инициатива, да знаят бъдещите управници, че трябва да са прочели повече от една книга и да бъдат по-широко скроени относно културата на това общество", обясни Николай Димитров.

И в другия край на барикадите - в Орловия град започват просветителска дейност - Лятна школа за Малките Орли.

"Засега оставаме тук, но обмисляме и други варианти. Обмисляме по-решителни действия, тази политическа криза не може да продължава вечно", каза Валентин Митов.

Въпреки че през деня е оставен коридор за преминаване на линейките през барикадата на Орлов мост, движението през нощта се затваря изцяло, а автомобилите със специален режим трябва да ползват обходния маршрут. Тактиката е предприета в отговор на полицейската акция от миналата седмица.

В същото време Арман Бабикян коментира на брифинг сред протестиращите за процедура за изпълнител за изграждането на ТОЛ система в България. По думите му, е била избрана австрийска фирма, която е трябвало да изгради система за 7 месеца, след което са се провели тестове в продължение на 12 месеца. Компанията обаче не била готова. АПИ не глобила изпълнителите, а сключила анекс, с който опрощавала 60% от задълженията по този договор.

Демонстрации се организират и в други градове в страната. Във Варна протестиращи отново блокираха кръстовището пред Общината, предава БНР. От снощи палатковият лагер в града отново е на пътното платно пред общината. Шатри, палатки и столчета стоят в центъра на кръстовището.

В Плевен за втори път се организира протестно автошествие. Участниците в него преминават през централните улици и кварталите на града с искане за оставки на правителството и главния прокурор. Със звукови сигнали и развети знамена участниците преминаха през централните улици и кварталите на града.

Демонстранти се събраха и в Пловдив. Шествието тръгна към 19 часа от общината. Очаква се да се подготви поредния мащабен протест за четвъртък, когато може да има блокирани ключови кръстовища в града, както и да се построи палатков лагер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Румен Радев е бъдещ стратегически лидер, воин от ХХI век, готов да печели и да въздейства на стратегическо ниво", пише още в дипломата на българския държавен глава, издадена от Военновъздушния колеж " Максуел" в САЩ.
190
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подполковник Румен Радев се дипломира през юни 2003 година с академично отличие като магистър Стратегически проучвания след 44-седмично обучение във Военновъздушния колеж Максуел в Алабама. Радев завършва като 1 сред чуждестранните студенти и 13 сред всички общо 260 обучаващи се.
189
4
 
20
 
! Отговори
проруски-протести преди 3 години
Комунистически протести не подкрепяме! Долу Бсп! Импичмънт на Грипен Радефф !
188
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черепа и триото Отровните черепчета призовават всички балами да ги подкрепят.
187
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тея си изкараха почивката там - палатки, бири, чалга... Какво му трябва да човек!
186
2
 
25
 
! Отговори
Аз преди 3 години
На снимките се вижда 'бъдещето' на България. Тъжно и плачевно!Ако Борисов удържи още малко ще се види и борбата за баницата и тия дето я водят. Тръгнаха да се изпокарват вече. И ако митинга е започнал спонтанно в началото, то сега започва да се избистря все повече кой или кои искат да го яхнат.
185
3
 
22
 
! Отговори
Кур за Радев! преди 3 години
Два за ЧерепаТри за заМаямата!България за Българите!
184
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига с тея стъкмистики. Може да сме на последно място в ЕС по някои показатели, но важното е, че сме в ЕС!!! Сега точат лиги за властта разни проруски м.екерета, които ще ни върнат в първи клас. Що не сравните доходите и пенсиите в България с тези в Русия, Украина, Беларус??? И много сте млади или просто съвсем безпаметни, че не помните Жанвиденовата зима?
183
1
 
21
 
! Отговори
Ода за протеста преди 3 години
Казваме Ристю - разбираме Маджо Казваме Маджо - разбираме Ристю Ръка за ръка към светлото ИМ бъдеще
182
1
 
9
 
! Отговори
FYA преди 3 години
До Кречеталото и Катуни и КратуниСупер сте! Оправихте ми настроението! :))))
181
2
 
26
 
! Отговори
Ковид партито преди 3 години
На чЧерепа продължава?!Ще си уморят родителите за 30 кинта на ден!Безбожници!
180
17
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До Анонимен 233Ти сега какво, ще ме поучаваш какво е станало с България през прехода и демокрацията, така ли? Няма за теб значение статистиките, които показват на кое място България се намира по достоен живот? Няма значение за из.род.и като теб, че България за цели 30 години се е обезбългарила и ци.гга.ни.зи.рала? Че българските пенсионери получават мизерни пенсии? Че демокрацията даде ниска раждаемост и висока смъртност? Че има безработица? Че българското образование и земеделие са съсипани?
179
3
 
25
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Гост...... Екземпляр и животно като тебе не може да говори за българите...... На площада няма българи а индивиди, които са се цанили за 50 лева и бира на корем. Както и техните цинични водачи, които точат лиги за да се докопат до властта.
178
3
 
27
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Гост..... щом си гербаджийска, продажна и безродна кухоглава тиква..... Единствените *** и продажници са Радев и политиците от червено-*** спектър. Както и техните поддръжници, разбира се.
177
1
 
26
 
! Отговори
И3МEТ преди 3 години
мнение от форумите " Ако не друго, тези протести ме убедиха, че трябва да гласувам за Герб и Бойко Борисов на следващите избори. Бях се поотказал, защото ме поядосаха със Ларгото , но сега виждайки какви са алтернативите... леле мале !!! Напред Бойко с теб сме! "
176
21
 
4
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До ЧебурашкаНе знам кой е Бабикян, нито пък го познавам, защото не съм арменец, нито ходя на протести, но аз като българин зная, че България е на такова тъжно положение и място заради безплатни и продажни безродни и гербаджийски *** като теб. Тъжно е, когато България е на последно място по достоен живот и ЕС го казва това, разни бо.клу.ци като теб да отричат това.
175
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КречеталоСкоро!
174
3
 
17
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 3 години
След време ще търсите със свещ бате ви Бойко,но няма да го намерите!Може *** да оглави държавата и да превърне хубавата ни Родина в ***.
173
14
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До ЧебурашкаА ти кого подкрепяш ? То е ясно, че този, кого и обслужваш безплатно.
172
13
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До ЧебурашкаКато те гледам, не си никак смирен и примирен...., а би трябвало да си такъв щом си гербаджийска, продажна и безродна кухоглава тиква!