Протестът в кадър: Ден 34

Отново блокирани кръстовища в няколко града в страната
Обновена: 11 авг 2020 21:20 | 11 авг 2020 20:00, Петя Славова
320

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Демонстрациите в столицата и страната продължават вече 34-и ден. В София остават блокирани кръстовищата на "Орлов мост" и бул. "Цар Освободител". Към сградата на МС летят домати и яйца.

Палатковият лагер на Майките от "Системата ни убива" се премести от Ректората при булевард "Дондуков".

 "Когато ние погледнем очите на нашите деца, техния поглед ни подсказва какво трябва да правим ние. Правилното беше да подаде оставка, изненада ни неприятно и това е нашият отговор", каза Нели Димитрова от "Системата ни убива" пред БНТ.

От другата страна - в палатковия лагер на жълтите павета на площад "Независимост" - книгите, събрани да подкрепят барикадата.

Още по темата

 "Решихме да поемем тази инициатива, да знаят бъдещите управници, че трябва да са прочели повече от една книга и да бъдат по-широко скроени относно културата на това общество", обясни Николай Димитров.

И в другия край на барикадите - в Орловия град започват просветителска дейност - Лятна школа за Малките Орли.

"Засега оставаме тук, но обмисляме и други варианти. Обмисляме по-решителни действия, тази политическа криза не може да продължава вечно", каза Валентин Митов.

Въпреки че през деня е оставен коридор за преминаване на линейките през барикадата на Орлов мост, движението през нощта се затваря изцяло, а автомобилите със специален режим трябва да ползват обходния маршрут. Тактиката е предприета в отговор на полицейската акция от миналата седмица.

В същото време Арман Бабикян коментира на брифинг сред протестиращите за процедура за изпълнител за изграждането на ТОЛ система в България. По думите му, е била избрана австрийска фирма, която е трябвало да изгради система за 7 месеца, след което са се провели тестове в продължение на 12 месеца. Компанията обаче не била готова. АПИ не глобила изпълнителите, а сключила анекс, с който опрощавала 60% от задълженията по този договор.

Демонстрации се организират и в други градове в страната. Във Варна протестиращи отново блокираха кръстовището пред Общината, предава БНР. От снощи палатковият лагер в града отново е на пътното платно пред общината. Шатри, палатки и столчета стоят в центъра на кръстовището.

В Плевен за втори път се организира протестно автошествие. Участниците в него преминават през централните улици и кварталите на града с искане за оставки на правителството и главния прокурор. Със звукови сигнали и развети знамена участниците преминаха през централните улици и кварталите на града.

Демонстранти се събраха и в Пловдив. Шествието тръгна към 19 часа от общината. Очаква се да се подготви поредния мащабен протест за четвъртък, когато може да има блокирани ключови кръстовища в града, както и да се построи палатков лагер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да дочакам деня,в който линейките няма само да преминават,а ще почнат да взимат пациенти от Орлов мост! Ковид,краста,хипертония, шизофрения... Те умеят да чакат!
130
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доколкото разбирам, отровните черепчета си мислят, че сме им някакви заложници.
129
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бях охрана на времето на централно място във Варна, само дето не се снимаха с мен :)) Тълпа, какво да ги правиш, само че аз мразя много хора, приличат ми на овце :)) Та за този протест, може спокойно да им бъда охрана, ще си поспя добре :)))
128
2
 
3
 
! Отговори
до 125 преди 3 години
До Сега разбрахПрокурор като длъжност е държавен защитник и защитава държавата , ако е силен прокурор това означава, че защитава по добре държавата срещу народа, прокурорите дори нямат право да се занимават с граждански дела не само конфликт на интереси а изрично забранено, затова не е в интерес на народа да има силен прокурор.
127
2
 
13
 
! Отговори
До 142 преди 3 години
Тц, ще почакате до март 2021 година.
126
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да хвърляш боя и домати по герба на страната - това какъв те прави?
125
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това вече не е протест. Със всеки изминал ден стават все по малко и по малко. Парите са на привършване. 50 души тръгнали да свалят правителство. Оставка няма да има да ви е ясно и да не си губите времето ако не ви плащат.
124
1
 
10
 
! Отговори
До 132 преди 3 години
Благодаря, за поканата, но ще пропусна, имам си други приоритети.
123
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ме е яд, че енергията на младите и интелигентните се използва от комунистическото отроче Христо Иванов, който преди демокрацията е ползвал всички блага на комунизма, а след това става заклет демократ и либерал. Сладка му беше коалицията с ГЕРБ, една дума не каза няколко години, сега защитник на демокрацията. Цялата политика е пълна с такива слънчогледи и от това страда демокрацията. Докато хората не изберат истинските си водачи, които да отразяват някаква смислена идея за развитието на БГ.
122
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този кмет от с.Леденик(почти квартал на Търново) също излязъл на протест? Преди година пътя за там беше асфалтиран и построен нов мост.Ама нали е избран от листата на ДБ...трябва да се покаже идентичност! Макар предишния мандат беше от листата на БСП? Демокрация,Сър.. :-))
121
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е тая свинщина,че то на село кочините са по чисти?Протестърите са много угоени бе,много им отива атентичната обстановка!
120
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ден 40 и приключват с вандализмите си тези безделници.
119
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарете се ,че имате благата наречени комуникации ,че по на североизток нямат вече 3 дни там хората знаят за какво протестират и наистина ги смазват бой за това.
118
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 116. От кога си в нета? Тук се пише всякак! Стига да напишеш нещо смислено.И що годе средно интелигентният българин да те разбере!-:) Ти ме разбра нали? Е? Не сме в училище бе п е д а н т! По скоро се замисли за казаното! А Не как е написано!-:) Мога и такъв роман да ти напиша.Та нищо да не разбереш! Кой разбрал разбрал!-:) За останалите ще е за " домашно"!-:)
117
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питали радио ЕреванМоже ли дрон да напълни нечие чекмедже с пачки и злато,радиото отговаря, може ако се управлява от пилот-Президент!
116
3
 
18
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 132Не е ли по-добре в Четвъртък в 12 да идете ... на работа? Или това ви е работата?
115
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква "смърт" бе"?Нали бяхте ангелчета дето само ви биели.Даже Радеф се изтпанчи да лъже, че трябвало да се спрат екцесиите срещу вас.Сигурно ако спре да се обажда ще му спрат субсидиите от Кремъл.
114
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ЧЕТВЪРТЪК 12 ЧАСА ПРЕД ПАРЛАМЕНТА А ВЕЧЕРТА ПРЕД МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НАЦИОНАЛЕН МИТИНГ.БОРИСОВ И ГЕШЕВ НЕЗАБАВНА ОСТАВКА.
113
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ГЕРБавите много харесват Каскета май??Но Маджо ще му види сметката по един или друг начин!!
112
3
 
23
 
! Отговори
И Радев липсва ..... преди 3 години
Къде се скри главният Метежник - Фигурантът Радев ? Да не се уплашил от многото протестиращи ........

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe