Доц. Кунчев: Не се предвижда масов скрининг на контактни лица при заразен ученик

Педиатрите ще разполагат със спикък с диагнози за дистанционно обучение
20 авг 2020 10:33, Ния Христова
36
Доц. Кунчев: Не се предвижда масов скрининг на контактни лица при заразен ученик
Снимка: БГНЕС

Педиатрите и училищните власти ще получат списък от Експертния съвет по педиатрия, който съдържа диагнози - предпоставка някои от децата да учат дистанционно. това съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев. "Така че при наличие на тези данни, на тези диагнози родителите да имат право на избор за начина на обучение."

Повечето родители предпочитат присъственото обучение, едва около 20-25 на сто подкрепят дистанционната форма, уточни Кунчев, когато бе попитан дали има опасения за злоупотреби с тези диагнози, за да остават повече деца у дома.

 
"Появи ли се положителен случай, настройката е децата от съответния клас да преминат в карантина и за 14 дни обучението им да бъде дистанционно, след което да се върнат към присъствената форма", коментира Ангел Кунчев относно алгоритъма, който училищата ще ползват за действие при регистриран случай на коронавирус.
Още по темата
 
Относно PCR тестовете на учениците Ангел Кунчев отбеляза, че може да се ползва вече утвърденият общ механизъм, който е общопрактикуващият лекар или специалист в болницата да поискат такова изследване и след одобрение от РЗИ, тестът да бъде направен, като той ще се заплати от НЗОК.
 
"Не се налагат обаче масови изследване на контактни лица, ако едно дете от един клас е дало положителен резултат, защото те няма да дадат кой знае какви предимства", смята държавният здравен инспектор. Кунчев е на мнение, че при дадена позитивна проба за COVID-19 е достатъчно да бъде карантиниран само класът на съответния ученик.
 
"Масов скрининг аз не предвиждам, той няма някаква профилактична особена стойност. Това, което ще получите като резултат, е картинката в момента и след два дена тя може да бъде съвсем различна", коментира още Ангел Кунчев.
 
"Там, където това ще се направи, е логично да бъде за сметка на Касата, защото тези деца са осигурени от държавата", поясни той.  
 
От интервюто стана ясно, че противогрипните ваксини тази година може да се забавят заради повишеното търсене в световен мащаб. Около 180 хиляди дози е възможно да бъдат предоставени безплатно за възрастните хора. Горе-долу същите количества ще бъдат пуснати и на свободния пазар.
 
"На всички е ясно, че комбинацията на сезонен грип с COVID само усложнява картината. Макар че и там има развитие. Започнаха доста фирми да правят мултиплексни тестове, при които с един тест се дава възможност да отдиференцираме за какво става въпрос. Това ще помогне много на лекарите, но все още те не са налице", каза още главният държавен здравен инспектор.
 
"Експертите се отказахме да даваме прогнози за този вирус", посочи Кунчев. В анализа на данните от последните дни и на седмична база Кунчев изтъкна, че има значителен спад, над 30%, а България е сред малкото страни в Европа с подобно намаляване. Трудно е обаче да се каже обаче дали тенденцията ще се задържи.
 
"Сега сме се устремили към средните за Европа стойности заболяемост", уточни доц. Кунчев.
 
"За мен като епидемиолог граничните мерки вече нямат чак такова водещо значение. Циркулацията на вируса вътре в страните е достатъчно голяма, за да си въобразяваме, че основният риск е "внос" на вируса от друга страна и толкова много да съсредоточаваме усилията си в тази посока", коментира още Ангел Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За роодители, които имат възможност да държат децата си в къщи и да помагат при необходимост.... не виждам защо да не могат да избират онлайн форма на обучение. Не губим време в пътуване, детето не носи тежки чанти, връзката родител-ученик-учител е по-добра. Аз лично бих избрала онлайн форма на обучение за моето дете
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Всички хора ще си направят тестове на децата ако са контактни с болно дете".......................Това не е вярно. АЗ няма да направя тест на децата си, нито на семейството си. Предполагам и повечето след първия-втория "опит", защото ще се окаже, че е напълно безсмислено, ако няма симптоми.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо лятото да решават проблемите на дистанционното обучение, които са толкова много, те говорят небивалици.
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста голяма част от родителите на тези деца имат съпътстващи заболявания. Ако децата им ги заразят, кой ще се грижи за тях после?Кунчев? Вълчев? Борисов?
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цял свят препоръчва масов скрининг, тестване на контактни лица, но ние сме пак наопаки.при болни родители детето ще може ли да посещава училище?При болни учители какво ще се прави? Има ли кой да ги замества? Или важното е децата да са в сградата и да се бутат в поРноградският транспорт
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторе..защо не купите от руската ваксина ..или нема корона бря
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди учениците търсеха фалшиви бележки от лекар, сега ще търсят фалшиви бележки от лабораторията, с тази разлика, че сега с една бележка заминава целия клас, особено удобно е преди контролна или класна работа.
29
0
 
10
 
! Отговори
ГРАбене преди 3 години
сега да ви обясняпарите ги разпределихмезаминавайте да учите и да бачкатеза да връщате кредитите на държавата
28
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А така честито .Хем ще ни изпозаразите децата,хем ние ще плащаме тестовете.Естествено,че повечето родители при болно дете ще си направят и те тестове или ако детето им е в един клас със заболяло дете.Само дистанционната форма ни спасява за момента.Не се правете на луди.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Масов скрининг аз не предвиждам, той няма някаква профилактична особена стойност"Можеше просто да кажеш, че Тиквата е издънил хазната и няма пари.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да се стига до масово заразяване, родители дават луди пари за тестове, никой не знае кой е заразен докато не се стигне до летален изход.....И после вече заразени,:без пари....Ще искат да се мине на дистанционно обучение.Само дето не знам какво става ако се зарази 1 даскал. Идва да го замества друг в същия клас.Заминава и той. Кой идва тогава????
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре,питам тогава: в един клас влизат средно 10-12 учители.Те влизат в средно 5 -12 паралелки. Какво става с тях??И още: даден клас е карантина.Даскалът изкарва 5-6 часа и бегом в къщи да кара 7 час с тоя клас.Тия деца ще трябва да учат по нощите. Или сутрин много рано, пък те децата още сладко си спят.А пък как ще стане с този ученик от същия клас, който междувременно е заразен и може да е с температура и хрема. И той ли учи или него ще го учат чак когато оздравее???
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СмехуркоЕдинствено и само редовно обучение! Студентите да слушат професора с увиснала долна челюст и да водят записки на мъдрите му слова!
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не би и вие да бяхте в шок от Ковида и забравихте да поръчате грипните ваксини?Или секретарката има закачена бележка на стената "Грипните ваксини се поръчват през септември", и това е меродавно?
22
0
 
14
 
! Отговори
майка преди 3 години
Ама как извъртяха нещата ,че контактните няма да се тестват.Кунчев и заразените няма да се тестват-повечето джипита отричат вируса и дори в кабинетите си са без маски!Като не са на първа линия..
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Нямаше ли как да се предвиди това повишено търсене и да се поръчат навреме?"Съветът ми е, да не чкаш на нашата система, а да търсиш други канали за ваксини за себе си и близките си. Не се притеснявай - все се намират хора, които ще ти я поставят.
20
1
 
18
 
! Отговори
7 преди 3 години
На никой не му пука за децата,това стана ясно от всички изказвания на различни хора,на различни длъжности!Само лелката от кварталния магазин не е казала как да тръгнат децата-дистанционно или присъствено!
19
0
 
11
 
! Отговори
до 17 преди 3 години
Не само нищо няма да кажат за Вас учителите,ами и Вие ще сте виновни ,че децата не са спазвали мерките и са се разболели.Вие и директорите на училищата ще го отнесете.
18
0
 
10
 
! Отговори
тоя е ясна диагноза преди 3 години
слуга на герб - симптомите са амнезия, лъжи и манипулации, но-най-големият симптопм е извъртане на 360 градуса в зависимост какъв е кефа на шефа, А кефа на шефа е променлив:)
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доц. Кунчев, учителите също имат диагнози. Нещо за нас учителите ще кажете или нас кучета ни яли? Учителите не сме пълнеж в детските градини и училищата. Училищата и ДГ имат помощник възпитатели и помощен персонал. Те също са хора.