Срещу коронавируса – първият тест е проблемен, скъп и бюрократичен

Проблемът е, че болните обикалят кабинети и заразяват
20 авг 2020 15:31, Петя Славова
33
Срещу коронавируса – първият тест е проблемен, скъп и бюрократичен
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Голяма част от хората, които са с коронавирус у нас остават без диагноза. За това предупреди председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов.
 
"Проблемът идва от хора, които са с някакви симптоми на COVID-10, не могат да бъдат тестувани в първичната помощ, т.е. при общопрактикуващите лекари. Има една бариера и тя е финансова и административна, поставена пред първичната помощ и тези хора остават в момента в обществото неизследвани и разнасят вируса", заяви д-р Миндов пред БНТ.
Още по темата
 
По думите му, човек, който е със симптоми за коронавирус, трябва да си остане у дома, а не да обикаля по кабинетите, защото може да е суперзаразител и да инфектира 10 души докато обикаля.
 
"Причината да не се тестват е и при личните лекари, които не могат да издадат направление за тестване, механизмът за издаване на такова направление е твърде сложен", посочи той и допълни: "Проблемът е до поставянето на теста - първия тест, вторият тест се прави на 14-ия ден от РЗИ и той е безплатен, при първия тест се къса връзката", посочи той. За да се получи направление за тест, човек трябва да обикаля по кабинети на специалисти и така заразява хора."
 
Лекарят обясни, че пациент с COVID-19 бива изолиран в домашни условия, в зависимост от неговото състояние.
 
Около 95% от заразените са в добро клинично състояние, в повечето случаи заболяването протича в лека форма и хората остават вкъщи под наблюдението на личния лекар.

"Проблемът е до направата на първи тест. От понеделник моя пациентка, която е подозрителна за коронавирус, обикаля от болници в болници - в Инфекциозна и ВМА и не може да вземе направление за тест, покрит от НЗОК. До вчера не беше взела направлението за изследването", разказа д-р Георги Миндов.

 
Според него всички лица над 65-години е добре да бъдат ваксинирани срещу грип. Националната програма за безплатно ваксиниране на пенсионери ще продължи и тази година. Миналата година едва 10 % са имали достъп до тази ваксина.
 
Д-р Миндов отчете спад на заболеваемостта с COVID-19 у нас с близо 33% за последните две седмици. Според него това се дължи на курортния сезон, и че се правят повече тестове на здрави хора, които пътуват извън страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям бизнес с тия тестове! В едни лаборатории стрива 120, а в други 6- 60 лева. Имаме ли държава или нямаме?
28
4
 
5
 
! Отговори
ДОЛНА ЛЪЖЛИВА МЕДИЯ преди 3 години
НЯМА КОРОНА ВИРУС ИМА САМО В МЕДИЙКИТЕ КОИТО СЛУЖАТ НА ЧУЖДИ ТАЙНИ ОБЩЕСТВА.
27
0
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
По симптоматика, ОРВИ например. Три дни не ти мърдат, и то без съпътстващи хронични, ХОББ, астма и пр. Теста е диагностичен инструмент при лечение, и за овладяване на епидемията. За първото личния не лекува различни от леки състояния, които минават с същия алгоритъм както грип, За второто е отговорна РЗИ. В ситуация на епидемия, за симптоматика и съмнения за инфекциозно заболяване, личния трябва да рапортува в РЗИ. Разкарване по кабинети е грубо нарушение. Има линейки а целта.
26
0
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 3 години
И на базата на какво ОПЛ да ти издаде болничен лист, за да си стоиш в къщи без тест? С каква диагноза?
25
1
 
2
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
Та пак не разбрах, защо опл се натиска да те изследва от лекарска гледна точка. Ако си с симтоматика и рискови съпътстващи, те праща в Болница. Там ти правят тест.Ако си леко болен и има съмнения, те рапортува в РЗИ, а ти се изолираш сам. Дори и накрая да си само с грип, пак е добре да си поседиш в къщи, а не да разнасяш всред колеги.Но имайки възможност да раздава направления, ще се изсипят хиляди кихащи гугутки, да се проверят и задръстят лабораториите. А ако той хване става супер заразител
24
0
 
5
 
! Отговори
Бонго преди 3 години
До 22Разбира се, че има значение изследването - ако си положителен, си длъжен да се изолираш /вкъщи или в болница в зависимост от състоянието/, а не да сееш зарази. Сега ОПЛ не може да те изследва по каса, а само ако си платиш изследването или си хабят направленията да пращат по инфекционисти или пулмолози за една бележка, но срещу излишно обикаляне, чакане и контакти. А повечето ОПЛ са и със специалност по вътрешни /или детски/ болести и им връзват ненужно ръцете.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
", защото може да е суперзаразител"Понятието "суперзаразител" не отразява някакви мистични особености на дадения човек, а се определя от поведението му, най-вече от интензивността на социалните контакти. По този начин, системата прави човека суперзаразител, като го кара да обикаля от кабинет на кабинет, а не че се е родил със способности на суперзаразител.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как може да има тест за нещо, което не е изолирано и изследвано в лаборатория?
21
0
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
И като назначи и потвърди какво от това. Ако си тежък пак си за болница. Ако си лек, си седиш в къщи и лекуваш грип. Ако се влошиш идва линейка и те кара в болница.Той и сега при съмнения, особенно ако си се прибрал от рискова дестинация е задължен да рапортува в РЗИ. Протокола за инфекциозни болести е разписан много преди да се пръкнем форумните умници и да ръсим мозък по форуми. Този си прави реклама.
20
8
 
12
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Айде стига се ревали за училищата и детските градини. В Швеция всичко работи, детските градини в цяла Европа работят и нищо супер страшно не е станало.
19
3
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Как ще си стои под карантина в къщи, заразеният ????Да обикаля кръчмите, че да зарази всички умници кото тебе ! А и за твоя информация не само в Европа , а във всички цивилизовани страни карантина означава да си стоиш в къщи.
18
7
 
7
 
! Отговори
Тия нормални ли са преди 3 години
Суперзаразителя да си седи вкъщи та да зарази близките си. Вижте в Европа как тестват бе главанаци скапани. А тия милиарди за вируса Борисов къде ще ги дене? А сме получили 300 милиона за 60:40. КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ ЕС???????
17
0
 
14
 
! Отговори
dp преди 3 години
До АнонименПроблема е че личен лекар при съмнение не може да назначи дори тест - следователно просто казват на пациента - най=вероятно си болен, ако искаш, ходи плати 100 лв за тест и ще те заключат, или просто си ходи и се лекувай, ама ако не се самоозаптиш може и да позаразиш този онзи.
16
8
 
286
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако дете в училище е суперзаразител и зарази повечето клас и учителите?Тогава какво правим?
15
3
 
62
 
! Отговори
V преди 3 години
Сега имало бум на бързите кредити. Да вземат на заем за тест :) Нали са европейци сега .
14
3
 
114
 
! Отговори
Анти маскаджия преди 3 години
Абе идеята е да се правят още и още от псевдотестовете и машината за пари да не спира да се върти. Едва ли не тестовете да станат задължителни за населението щото видите ли имало някакви си супер заразители без никакви симптоми и тръндири мъндири.... Айде я фак офф!
13
4
 
357
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личните се опитват да се намесят в парите за първа линия.Все едно севте лекуват инфекциозни болести. Случай с тежка клиника, може да го транспортира да болница линейка. В болницата ще му направят тест. Лекия ще чака РЗИ в къщи. Така или иначе е болен, за къде се е разбързал.За приходящи и без личен лекар се откриха специални кабинети. Изобщо за какво се пъне този личен. Има си добра практика, що иска да я затрие.
12
0
 
361
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така се "спасява" туризмът със статистика, по метода на министър Николова. Правим трудно достъпни тестове и тестваме само здрави, без никакви симптоми и постигаме нечувани резултати базирани на този метод, с друго име заравяне на главата в пясъка, а именно там Николова иска да бъде всяка глава
11
4
 
441
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
Къде изчезна кандидата за президент на ТИКВАТА с черните лампази и чувалите за трупове ???
10
2
 
485
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Така сега да обощим. Плащаме всеки месец здравни осигуровки. Когато идем на лекар няма направления и ако трябва да ни изследват ще трябва да си платим. ДА АМА НЕ - АЗ НЯМА ДА ПЛАЩАМ ДВА ПЪТИ.