Ще превърне ли туризмът Седемте рилски езера в Седемте блата?

Над 200 000 души се качват до тях всяка година, откакто има лифт
Обновена: 23 авг 2020 13:14 | 23 авг 2020 13:14, Ния Христова
74
Ще превърне ли туризмът Седемте рилски езера в Седемте блата?
Еколози и експерти предупреждават, че масовия туризъм сериозно застрашава Седемте рилски езера. 
 
Повече от 200 000 души се качват до тях всяка година, откакто има изграден лифт. Преди това пеша са се качвали едва по 10 000 души, съобщава bTV.
 
Вече са изминали 10 години от построяването на лифта до Рилските езера, а те стават все по-модерни. Вече дори не се вписват в представите за диво и девствено място.
Още по темата
 
Ако бъде спазвана социална дистанция, опашката за лифта ще бъде километрична. 
 
Експерти предупреждават, че ако масовият туризъм продължава, красотата на Рилските езера може да изчезне за едно поколение.
 
"Има изключително интензивно заблатяване и затлачване на езерата в резултат на ерозията. Най-просто казано това са всичките наши обувки. Ние унищожаваме тревната настилка, а след това дъждовете отнасят почвата до твърда скала. Всичката тази маса, тя е тонове почва, всъщност отива в езерата", обясни екологът Александър Дунчев. 
 
Еколозите настояват достъпът на туристи да бъде ограничен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Падрето преди 3 години
Доста късно са се сетили псевдо еколозите, че езерата са застрашени. Те трябваше отдавна да са предпиели мерки за опазването им! Само че родните еколози се намесват само там, където им се плаща и имат някаква изгода.
56
0
 
0
 
! Отговори
Лили преди 3 години
Ако питаш зелените, най-добре да се забрани ходенето на хора където и да е извън градовете щото им пречат
55
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 3 години
Къде бяха "зелената" мафия на Иво Прокопиев, Тома Белев и Борислав Сандов, когато се използваха джипове, за да се качват туристи на Седемте Рилски езера?!? Защо не протестираха срещу това? Или за тях има само един проблем - Банско, понеже там им плащат от WWF и други наистина важни и големи екологични проблеми се неглижират и не им се дава гласност?!? Това ли е екологията за Иво Прокопиев и Тома Белев!?!???
54
0
 
0
 
! Отговори
дам преди 3 години
добре, че съм била там преди 15 г.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
залоствам се на езерата с един снайпер и всичката боклукчийска из-ет с АТВ-та, жипки и токчета ги пуцам подред. После ги влачим на медуните в Родопите за пищен обяд. Всичко ще е тип-топ
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Възмутен 60Ще увеличат броя на жипките .А уж ги беше спрял Ревизоро .
51
0
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Вчера ,цялата селяния от София беше на езерата! Премахването на лифта ще реши нещата!
50
3
 
0
 
! Отговори
тодор преди 3 години
езерата ще станат блата благодарение на бялото братство.Белите дъновисти да си играят хората на жълтите павета ,а не да акат и пикаят в планината и езерата!
49
6
 
0
 
! Отговори
Admin преди 3 години
Това е пример за типична манипулация, *** журналистка, предлага само "отбрани" богопомазани да могат да се допускат ????? Защо Швейцария не се е сетила първа за такива огранияения ............. там където имат 100 пъти повече езера, ледници, глетчери и .....т.н.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо им правите път тогава,по-бързо и лесно да *** природата ли?Малко ли планински забележителности имаме,че точно на езерата трябва да ходят!
47
1
 
2
 
! Отговори
До 40 преди 3 години
Ами ти така никуде няма да отидеш. И никой нищо не казва на никакво стадо. Езерата са феномен. Просто трябва някак да се ограничат туристите. Сега по целия маршрут е плътна колона от хора. Но пак има къде да се осамотиш. А планинатацтам е прекрасна. Уникална. Не случайно Бялото братство всеки август се събира на езерата.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А иначе всички реват като правят екопътеки от чакъл за да ходят хората само по тях и да не ерозира почвата. Великите природозащитници предпочитат да унищожат тревата навсякъде но да не вървят по определените пътеки.
45
0
 
3
 
! Отговори
Блато преди 3 години
Имам една позната,която ходи често на Драгоманското блато.Твърдеше,че било много романтично и в застоялата вода имало някакъв воден дух.Ходих да го видя,но освен комари,мухи,шавар и коприва друго не видях.Нямаше никаква романтика.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наскоро нали един багер се опитваше да отводни едното от езерата.Какво стана? Разбра ли се кой властимащ стои зад този антидържавен случай? Или става дума за прекалено наш човек,че да се разследва случаят от вътрешна сугурност?
43
3
 
3
 
! Отговори
БСП преди 3 години
По бай Тошево време, Рилските езера бяха 17!!Бойко ги разпродаде за кюлчета злато!!Съсипаха я тази държава Гербаджийската хунта!!
42
0
 
3
 
! Отговори
wgw преди 3 години
За многопосещаваните места трябва да има такси и изписани правила с опоменати глоби при нарушение!!!!
41
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризма е по-важен от 7 планински локви.
40
1
 
0
 
! Отговори
до 36 преди 3 години
Кой знае и ти как си мятал фасове, шишета и пликчета?
39
1
 
4
 
! Отговори
67890-. преди 3 години
До ЕдноокиятЗначи според теб езерата не са нищо особено така ли ? А ти изпитваш наслаждение от красотата на хората в магазините, улиците, автомобилите, изгорелите газове, тълпите пред моловете. Да ти имам разбирането.А за езерата просто не трябва да има ЛИФТ. Ходил съм там пеша до последното година преди да направят лифта, а сега няма да отида, защото не искам да се разочаровам от това, което ще видя.
38
0
 
17
 
! Отговори
Далече, далече преди 3 години
Когато туризмът стане масов, т. е. промотиране(рекламиране) на дадено място или обект с цел лесна печалба всичко отива по дяволите. В белите държави националните паркове са под специален статут, пазят се много строго, едно цвете не можеш да откъснеш.При нас за жалост всичко е само на книга. Бла, Бла. То и затова всичко ни е на това дереже. Съсипахме всичко.