Ще превърне ли туризмът Седемте рилски езера в Седемте блата?

Над 200 000 души се качват до тях всяка година, откакто има лифт
Обновена: 23 авг 2020 13:14 | 23 авг 2020 13:14, Ния Христова
74
Ще превърне ли туризмът Седемте рилски езера в Седемте блата?
Еколози и експерти предупреждават, че масовия туризъм сериозно застрашава Седемте рилски езера. 
 
Повече от 200 000 души се качват до тях всяка година, откакто има изграден лифт. Преди това пеша са се качвали едва по 10 000 души, съобщава bTV.
 
Вече са изминали 10 години от построяването на лифта до Рилските езера, а те стават все по-модерни. Вече дори не се вписват в представите за диво и девствено място.
Още по темата
 
Ако бъде спазвана социална дистанция, опашката за лифта ще бъде километрична. 
 
Експерти предупреждават, че ако масовият туризъм продължава, красотата на Рилските езера може да изчезне за едно поколение.
 
"Има изключително интензивно заблатяване и затлачване на езерата в резултат на ерозията. Най-просто казано това са всичките наши обувки. Ние унищожаваме тревната настилка, а след това дъждовете отнасят почвата до твърда скала. Всичката тази маса, тя е тонове почва, всъщност отива в езерата", обясни екологът Александър Дунчев. 
 
Еколозите настояват достъпът на туристи да бъде ограничен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
така ,така трябва...камък върху камък да не остане от тази земя
36
2
 
2
 
! Отговори
!@! преди 3 години
Наскора правихме пълния преход на Седемте рилски езера. Който твърди, че заблатяването им е от ерозия,получена вследствие от обувките на туристите, нека ми обясни как първите и най-достъпни за туристи езера са и тези, които все още са останали незаблатени. Изобщо не споменавам за езерата край хижата долу, към която правят така известната чакълена пътека
35
5
 
11
 
! Отговори
Едноокият преди 3 години
Никога не съм ходил на тези езера и не изпитвам нужда да го правя. На стадото му се казва, че нещо е страхотно и то се юрва нататък, и започва да блее, колко е прекрасно. Ако мине покрай нещо наистина хубаво обаче, дори няма да го забележи. Красотата е навсякъде около нас, милички. Тя обаче е за тези, които ИМАТ ОЧИ ДА Я ВИДЯТ.
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"И за какво са ни езера, ако никой не ходи там?"А за какво са ти блата, на които всеки ходи?
33
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за какво са ни езера, ако никой не ходи там?
32
4
 
7
 
! Отговори
Ro преди 3 години
Нищо не заслужаваме, НИ-ЩО!
31
1
 
21
 
! Отговори
вече са блато преди 3 години
качвал съм се много пъти тамПешаза последно някъде 2005Прекрасна природаСакрално място, особенно ако идваш от Мальовица или хижа Иван Вазов и си си заслужил гледкатаБЕШЕ!Като видях тълпите, изровените пътеки и заблатеното езеро до старата хижа, престанах да ходя тамТълпите си ги има и в парка. Даже на Витоша, за такива места лифт не търябва да има, или ако има трябва да има железни правила и лимит на посещениятаНа любителите на скара бира не им е там мястотоАй сиктир
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да направят желателна застраховка и кой се не застрахова да му се случва нещо
29
7
 
16
 
! Отговори
ЛАЗО преди 3 години
Където са минали гробарите-трева не никне!Няма езера,няма блата,а само суха трева и без вода!Погребахте България окончателно и безвъзвратно!
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризмът навсякъде вреди на природата.
27
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
fake news.
26
0
 
15
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До АнонименДа, ама в Австрия и Швейцария имат СЪЗНАНИЕ. Пазят, опазват. Тука, докато не о....ем няма да можем да спим.
25
0
 
12
 
! Отговори
Eдин От Навалицата преди 3 години
Има един страхотен сборник фантастични разкази от Шекли, който се казва "Недокоснат от човешки ръце". Аз съм си го перифразирал така: "Недокоснат от БЪЛГАРСКИ ръце". Щото, каквото е пипнато от българин, му е мамк***т@ разплакана!!!!
24
2
 
9
 
! Отговори
Там преди 3 години
Рибното езеро е вече силно замърсено.
23
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да забранят тоя лифт дивите селяни не са за планина..Трупат отпадъци ,уринират и *** където сварят напиват се бият се.Няма смисъл просто.
22
0
 
8
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
Единствения начин да се превъзпита българина е 3пъти на ден по час-два бой. Гледам комшиите и са неспособни да смачкат 10-литровата туба от вода, за да я пъхнат в контейнера , да не говорим за бутилки от бира и безалкохолни. Настъпваш, завиваш капачката и готово!
21
0
 
1
 
! Отговори
До аз-ът преди 3 години
Пак ли ти, бе, пиле шарено?Нали вчера разправяше как не говориш с българи и България била пропаднало място?Пак ли няма какво да правиш с времето си?Ти самият си за резерват, за да те изучават :)Идеята ти е себична като теб самият. По-добре красива природа, отколкото красиви кифли на снимка. Ама ти какво разбираш от естетика. И отново, само минавам, така че не се пъни да отговааряш
20
15
 
8
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Със сина ходим на рилските езера лятото поне 4-5, винаги с АТВ-тата. Там кат сме, обичам да се топна у езерото и да си пия ракийката. Нема такъв кеф!
19
0
 
8
 
! Отговори
гого преди 3 години
Аз не съм срещал забранени зони във плани във Европа по скоро се водят опасни и за това те спират да ходиш. Но ако цапаш или правиш простоти ще си платиш жестокоВъв БГ проблем е и когато хората искат да ходят във планината или да видят чудесата на България,После ми говорете за туризум и защо хората ходят по чужбина Еми да българина трябва да е във чалготеката и кръчмите
18
0
 
21
 
! Отговори
Се/ре/те преди 3 години
мама ви проста докато се заринете и се задушите в собствената си смрад....ще търсите след време къде да ходите, но няма да има,ей заради това отношение.....нито има контрол, още пък по-малко самосъзнание да се пази.