Трябва спешно да се спре ерозията по пътеките към Рилските езера

Тя заблатява езерата, а потокът от туристи е огромен
Обновена: 24 авг 2020 21:59 | 24 авг 2020 21:15, Ния Христова
56
Трябва спешно да се спре ерозията по пътеките към Рилските езера
Снимка: БГНЕС
"Хиляди хора, пеша и в джипове, посетиха през почивните дни Седемте рилски езера и не подозираха, че така езерата се съсипват", каза Александър Дунчев, доктор по горско стопанство, дългогодишен експерт по горски политики на WWF - България, пред БНР.
 
Езерата са част от защитена местност.
 
"Хората, с които говорехме, не знаеха, че лифтът там е незаконен. Той няма актуален ОВОС, от 1998 година е изтекъл, имаме защитена зона Натура 2000 от 2007 година, която изисква специална оценка за съвместимост доколко лифтът и всички туристи, които качва в района на езерата, няма да доведат до увреждането им. Имаме и Закон за защитените територии, който изискваше да се направи преценка дали този лифт няма да увреди и наруши режимите на Националния план за управление от 2001 година, съгласно който пише: „Това е зона в Националния парк за ограничаване на човешкото въздействие“, а не за увеличаване на човешкото въздействие", коментира Дунчев.
 
Александър Дунчев е на менние, че всички закони сочат, че този лифт на това място е недопустим. Фирмата "Рила спорт" е собственик на лифта. А самата фирма сега е собственост на четири офшорни компании, посочи той.
Още по темата
 
"Тези офшорки в момента прибират по половин милион лева приходи годишно – чиста печалба. А ние в момента наливаме европейски средства за покриване на щетите от багерите, които се бяха качили на Рила да ремонтират пътеките".
 
На въпроса какво може да се предприеме, за да се опази природата и Рилските езера, и да се намали започналата ерозия в района, Дунчев заяви:
 
"Заблатяването на Рилските езера е в резултат на ерозията на туристическите пътеки, на биогенни отпадъци, които хората създават в района, това е доказано от редица експерти и учени - наши и чужди. Но замърсяването върви много преди построяването на лифта и ние сме сигнализирали за това. И планът за управление 2001 година имаше за цел именно да ограничи туристопотока не на хиляди хора, а на групи от по 7 до 10 човека. А виждате какво е сега…".
 
Дунчев е категоричен, че съществуват достатъчно закони, според които, ако има данни за увреждане на природните забележителности, министърът на околната среда и водите трябва да издаде заповед за спиране на дейностите, които водят до това увреждане.
 
"Факт е, че хората, които отиват там, не замърсяват с нищо тази красота, която те искат да видят и ние не можем да ги спрем. Това, което може да се направи, е държавата да си влезе като управленец на езерата и чрез обществен и експертен дебат да попитат как тези езера могат да бъдат опазени. По света има много такива примери. Ограничаване на потока от туристи, въвеждане на такса вход, определяне на различни пътеки за ползване", изтъкна Александър Дунчев.
 
Ерозионните процеси дори при тези мерки обаче няма да бъдат спрени, обясни експертът. "Първото езеро, което ще стане блато след десетки години, ще е Рибното езеро", каза Александър Дунчев.
 
"Трябва да се спре ерозията по пътеките към Рилските езера чрез каменни прагчета, а не чрез насипване на чакъл, ние имаме богат опит как се овладява ерозията".

56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"Може ли държавата да се пребори с 7 милиона ***"Може, може. Затова е държава. Българина е свикнал на свободия - да си прави каквото си иска, пък то после нали има рушветче, връзки, пък и адвокатчето може да измисли нещо в краен случай. Я да си представим хипотетично, за целите на хиперболата, че за всяко нарушение се въведе смъртно наказание. Без билетче - смърт, караш пиян - смърт, незаконен строеж - смърт. Всичко ще цъфти и връзва тогава. Така се възпитава скота.
48
7
 
0
 
! Отговори
Ами... преди 1 година
Планината е на всички, а не само на планинарите.Откъде-накъде, някакви си там "планинари" ще узурпират планината и ще нареждат кой има право да се качва и кой не! Затова си има власти. А на планинарите като не им харесва - свят широк, планини дал Господ!
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шепа хора правят пари от езерата. Резултатът е налице. Решението - спиране на лифта и джиповете. Високата планина е за хора които я обичат и ценят, и за хора които биха се качили пеша до горе. Природата може без нас, ние без нея - не.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като "еко" министър обяснява как трябва да се строи горе ... Следващата стъпка е подпорни стени, такса вход ...
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на кой е лифта щом продължава да работи, а е незаконен?
44
2
 
1
 
! Отговори
dmx преди 1 година
До ПланинарНе, това е просто глупаво. Справедливо е да се ограничи достъпа, както вече се предложи - с предварително резервирани безплатни билети, да не са много и да нямаш право да ходиш по често от веднъж на три години.
43
3
 
11
 
! Отговори
Планинар преди 1 година
Решението е много просто. Спирате лифта юли и август. Останалите месеци планината не е дружелюбна. А който иска да ходи Юли и Август пеша през Паничище, или от Говедарци през Хижа Вада. Сигурен съм че Мол Туристите, като тръгнат от Хижа Вада, и им излезнат фасовете изпушени в Мола, повече няма и да си помислят да повторят. А джиповете, АТВ-та, кросови мотори и т.н. нямат място в планината. Ама за такива решения трябва политик с топки, а не меки китки като нашите.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой пишат тука че липсвала държавата. Може ли държавата да се пребори с 7 милиона ***? Все някой друг ни е виновен. На всеки да прикачим по един чиновник да го следи какво прави?
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия всички туристическо пътеки са направени от дребен чакъл (филц) и пясъл между него. Ерозия няма. Но и да се направят така на Рила иди че озпти българина да се движи само по пътеките. "Те ще ми кажат на мене"
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"От 20+ години ходя по планините и разликата в манталитета на хората е доста различен от това, което беше."Не, просто и сeляндурите тръгнаха по планините, защото мейнстрийма им внуши, че е модерно. Оттам идва разликата.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 39Хайде не. Културата я имаме културните. Аз в планината нищо не хвърлям, само отпадъци от биологичен характер - обелка от банан, огризка от ябълка - такива неща, дето се разграждат и са полезни за почвата. За всички онези, които изхвърлят каквото им падне, има решение - глоба от 1 МРЗ при първ нарушение, 5 МРЗ при второ и условна при трето. 80-те процента чалга поколение има нужда от жестокост и безкомпромисност, и тогава ще стане едно хрисимо, добросъвестно, неузнаваемо.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата липсва на всички нива. Когато се появи проблем, или по-скоро се разшуми около съществуващ от години/десетилетия проблем, разни некадърни институцийки започват да си подхвърлят топката. "Това не е наша работа, не зависи от нас, сигнализирали сме". Добре, като не ставате за тия постове и сте тотално безсилни, некомпетентни и незаинтересовани, какво правите там? Бозаете от държавната цица, докато пушите цигари и пиете кафета по цял ден, ето какво.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Жалко, но фактпроблема е културата. Нямаме култура и мятаме всичко по земята. От 20+ години ходя по планините и разликата в манталитета на хората е доста различен от това, което беше.
36
3
 
12
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 1 година
Българинът си е първеню и комплексар по рождение, при положение че имаш хиляди хотели, градове, села, басейни, музеи и т.н. какво правите на рилските езера? Опознахте всичко в тая страна и само там ви остана да идете?Но нали стана модерно да се "постнеш" , "тагнеш" и нам кво още , точно от там и юруш че не остана.
35
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тя държавата заминала, тоя се загрижил, че след 30 години рибното езеро щяло да стане блато, и дай да спираме хората. абе ***, тая планина и тия езера са си на хората. Най-са ми смешни тия б8клуци като се правят на загрижени, всъщност тоя иска да папа пари от нейде, я за екология, я от такси. Почистват колкото могат, след 30 години ако има останал някой все ще измислят нещо, остайте и на тях да лапат пари по проекти
34
3
 
2
 
! Отговори
АнатемаНаСулЮПаситто преди 1 година
А за моралната ерозия, докарана от СДС-Чумата, която трови обществото ни цели 30г.и която налази даже Европейския парламент, никой не говори И никой не се опитва да я спре.
33
7
 
1
 
! Отговори
Мечки-хищници преди 1 година
В Рила планина, такива огромни тълпи от хора ще привлекат хищни мечки като в Родопите! Откарай време във високите части на Рила сме виждали разкъсани коне и крави.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 34Те не ходят да гледат красоти - те ходят защото е "яко" и да се покажат на другите.
31
2
 
20
 
! Отговори
Бай Ставри преди 1 година
Проблема ще се реши чрез няколко пътеки . Едната се казва душевадката, която е след хижа Вада ,над село Говедарци. Пет часа тежък терен . Тогава ще се намали потока със 80 % . Истинските планинари ще се радват на природата! Молските селфаджии още на първият час ще издъхнат и тогава да ги видим как ще играят чалга на езерата. България е рай който доста хора съсипаха за собствена изгода .
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе забранете достъпа до езерата и ще се реши проблема,в България има такива планински красоти,че не необходимо да ходят до езерата има и други много красиви места.