Защо ректори на университети се разписват срещу многохилядни заплати?

"Ще получават възнаграждения спрямо рейтинга на всеки ВУЗ", заяви Сергей Игнатов
24 авг 2020 11:01, Ния Христова
111
 
Ректори в България получават заплати три пъти по-високи от тази на премиера. Ректорът на Югозападния университет декларира месечно възнаграждение от над 16 хил. лв. Контролирано ли е харченето на публични пари и пари от студентски такси във висшето образование?
 
"Това, което става в България е, че никой не контролира и не може да контролира как се харчат парите за образование. В момента, в който министърът се опита да контролира, се обличат тогите и излизат на протест, че българското образование не се финансира. Законово автономията на висшите училища е неприкосновена", коментира бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Той обясни, че заплатата на ректорите в държавни университети е колкото възнаграждението на ректора на частни университети като Американския колеж в Благоевград.
 
"В англосаксонския свят ректорът получава  до десет средни заплати за страната. Става дума за университети като Кеймбридж и Оксфорд", посочи още проф. Игнатов.
 
Игнатов заяви, че се готви промяна, според която ректорите ще получават съответните надбавки, които ще се определят от рейтинга на висшето учебно заведение.
 
"Правени са много опити, но това изисква законова промяна. Министър Красимир Вълчев е успял да се договори с ректорите да изпълнят конкретни точки, за да получат възнаграждение", каза още бившият министър.
 
Проф. Игнатов е на мнение, че заплатите на преподаватели и асистенти са много ниски.
 
"Харчат се публични средства. Трябва системата да се реформира. В закона е казано, че ректорът трябва да има определен брой стаж - това е абсолютно неправилно", добави той.
 
Той посочи още, че е привърженик на система, в която тези, които финансират висшите учебни заведения, избират ректора.
 
Според него както учениците, така и студентите имат нужда от социализация, а дистанционното обучение спира този процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
10
 
! Отговори
Освен Конституцията преди 3 години
да бъдат променени ред закони и нормативни актове,остатък от миналото,чиято основна цел е била финансово благоденствие на висши държавнии административни служители.Има много голяма разлика в доходите на хората.Президентът взема близо 60 минимални пенсии заплата и още близо 20минимални пенсии-пенсия(не лимитирана).А някои финансови чиновници от БНБвземат повече от него(за да не крадяли,няма кой да ги контролира).Да се направиранговка и разликата мин-макс да не е повече от 12-15 кратна.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки с такава заплата е МАСОН! Това си има правила!
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво точно е заработил тоя връзкар за тези пари???
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АМА средната работна заплата не се пресмята, кактосредния добив от декар!!!
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина не е роден за Демокрация !дайте да прекратим с експериментите!
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Василми Васе да не стават юристи...да стават инженери ...за инженери работа винаги има !и ще име ...да не говорим че с малко допълнително учене от инженер юрист ще направиш ....но от юрист инженер няма как да стане ...до сега не е ставало никога !
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ЗАЩО НЕ 10 МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ - ТОВА С НАЙ-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ СЕ ЗНАЕ КОЛКО Е?
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В англосаксонския свят обаче средната заплата се смята праилно!
18
4
 
16
 
! Отговори
така намерил преди 3 години
Българина се ражда ревящ и алчен,живее сърдито и алчно,и умира недоволен и алчен!
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За това и Сталин през 1937 година качи всички партиини тарикати на месомелачката!След това целия Съюз мирна!
16
1
 
21
 
! Отговори
Накратко преди 3 години
Защото половината са агенти на ДС или бивши партиици и са безкруупулни.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Премиера е с най-много отговорности, за това се прави такова сравнение.
14
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ???Проблемът е, че иначе ЮЗУ е фалирал, катастрофално им спада броят студенти, няма пари за асистентски заплати и през летните месеци принудително ги пускат в неплатен отпуск. Е за това става дума. Освен това академичната автономия се отнася до академичните въпроси, не до финансовите, що се отнася до държавната субсидия от бюджета, която получават. Щом държавата дава, да контролира и санкционира, а не да си затваря очите пред такива самозабравили се мошеници и некадърници в измислен ВУЗ.
13
0
 
22
 
! Отговори
Боряна Илиева преди 3 години
И този е изваден от саркофага мозък да дава. Неграмотни среднисти, оттам и неграмотни ,,висшисти. Кому са нужни 52 висши училища? Софийският университет нали ще приеме поредната пратка средношколци с когнитивни дефицити? Радвайте им се след няколко години, може да ви направят дайкири на някой плаж...
12
1
 
35
 
! Отговори
Васил преди 3 години
Университетите са капани за наивници.Навъдили са се като за световно.Всеки напира да вземе диплома,плаща и става висшист.Дали има знания не е важно.Не може в един град да има работа за 50 адвоката, а всяка година да излизат по 150 завършили.После се получава ,аз съм юрист но сега не мога да си намеря работа и за това сега съм барман или сервитьорка.Но на кой му пука ,важното е да има желаещи и ректорите да лапат парите на балъците
11
20
 
5
 
! Отговори
??? преди 3 години
Нали ВУЗ-овете имат автономия.................не виждам какъв е проблема!!!!Ако искат и 100 000 лева да плащат на ректора си!!!Тоя професор да се гледа Египет, фараоните и мумиите и да не се бърка в работата на автономините университети!!!Освен това всички знаем че е професор в НБУ и следователно Сорос ..................един мошеник и спекулант ..............му плаща заплатата!!!
10
3
 
21
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Не е луд тоя, който яде баницата...Така е и с правителство,не са те виновни,а НИЕ,като техни РАБОТОДАТЕЛИ!!!
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като има кой да им ги дава ,какъв е проблема?
8
1
 
15
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 3 години
Неуправляеми сте бе !Не е виновна демокрацията.Не искам да давам пример защото ще ми се обидят говедата !
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха.................ректотра на третокласния университет ЮЗУ в Благоевград с 16 000 лева заплата........................хаха.......................той ректора на Оксфорд не взема такава заплата!!!!!