Защо ректори на университети се разписват срещу многохилядни заплати?

"Ще получават възнаграждения спрямо рейтинга на всеки ВУЗ", заяви Сергей Игнатов
24 авг 2020 11:01, Ния Христова
111
 
Ректори в България получават заплати три пъти по-високи от тази на премиера. Ректорът на Югозападния университет декларира месечно възнаграждение от над 16 хил. лв. Контролирано ли е харченето на публични пари и пари от студентски такси във висшето образование?
 
"Това, което става в България е, че никой не контролира и не може да контролира как се харчат парите за образование. В момента, в който министърът се опита да контролира, се обличат тогите и излизат на протест, че българското образование не се финансира. Законово автономията на висшите училища е неприкосновена", коментира бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Той обясни, че заплатата на ректорите в държавни университети е колкото възнаграждението на ректора на частни университети като Американския колеж в Благоевград.
 
"В англосаксонския свят ректорът получава  до десет средни заплати за страната. Става дума за университети като Кеймбридж и Оксфорд", посочи още проф. Игнатов.
 
Игнатов заяви, че се готви промяна, според която ректорите ще получават съответните надбавки, които ще се определят от рейтинга на висшето учебно заведение.
 
"Правени са много опити, но това изисква законова промяна. Министър Красимир Вълчев е успял да се договори с ректорите да изпълнят конкретни точки, за да получат възнаграждение", каза още бившият министър.
 
Проф. Игнатов е на мнение, че заплатите на преподаватели и асистенти са много ниски.
 
"Харчат се публични средства. Трябва системата да се реформира. В закона е казано, че ректорът трябва да има определен брой стаж - това е абсолютно неправилно", добави той.
 
Той посочи още, че е привърженик на система, в която тези, които финансират висшите учебни заведения, избират ректора.
 
Според него както учениците, така и студентите имат нужда от социализация, а дистанционното обучение спира този процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя професор по мумиите и фараоните...............................хаха................египтолог..................да каже дали е на хранилка на Сорос................те професорите от НБУ са на хранилка на Сорос!!!!
5
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТРЯБВА ЕДИН С ЯКА МЕТЛА ДА ИЗМЕТЕ НАВСЯКЪДЕ В ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР, ОПАСЯВАМ СЕ , ЧЕ Е НУЖНА ВЕЧЕ ОПЕРАТИВНА НАМЕСА В СТИЛ ПИНОЧЕТ..
4
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо всички трябва да с доход под премиерския?
3
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
месечно възнаграждение от над 16 хил. лв. ... ето това е. Да не мислите че ги заслужава или изкарва.Точно затова и децата бъдещето на една държава са посредствени, глупави, необразовани и се превръщат в консуматори и роби.Този е там за парите а не за нещо друго.
2
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е и в частния сектор и в болниците. Шефовете обират каймака, а за работниците, ниско платен труд. Според мен трябва някак законно да се определя процента за заплати от оборот, печалба. Иначе всичко е в джоба на шефове, ректори, директори.
1
2
 
17
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и почитания, господин Игнатов . Най-добрият египтолог в България