Семейство отнесе глоба 10 минути, след като си купили винетка

Оказва се, че винетките се активират 30 минути след закупуването им
Обновена: 27 авг 2020 14:04 | 27 авг 2020 14:03, Ния Христова
45
Семейство отнесе глоба 10 минути, след като си купили винетка
Снимка: БГНЕС
Семейство от Ямбол, прибирайки се от Гърция, закупило винетка, а после отнесло глоба за това, че карат без валиден документ. 
 
Плащаш за винетка, а после искат да те глобят, че си шофьор без валиден документ - в подобна ситуация изпада семейство от Ямбол, прибирайки се от Гърция. На границата с южната ни съседка хората си купили винетка, но докато бъде отчетена в ТОЛ системата, мобилен екип снимал колата им. По-късно семейството било спирано няколко пъти от пътни полицаи и им били искани по 70 лева за нова винетка.
 
"Минахме гръцката граница и на първото гише си купихме месечна електронна винетка на стойност 30 лв. Качихме се в колата, прибрахме се успешно, но след няколко дни съпругът ми отново тръгна на път и го спряха. Заявиха му, че има глоба от 70 лв., защото е сниман 10 минути, след като си е платил винетката”", обясни Стела Герганова пред Нова ТВ.
 
Тя и съпругът й на 28 юли на обяд закупуват винетката. Според документа тя е валидна от 28 юли в полунощ до 27 август.
 
"Отдолу, с по-дребен шрифт пише, че винетката ще бъде активна 30 минути след извършване на плащането. Шрифтът е изключително дребен, замъглен и не е подчертан. Няма и информация на английски", обясни потърпевшата жена.
 
Пламен Герганов е бил спрян няколко пъти и осведомен, че ако не заплати глобите си, няма да може да премине границата. От АПИ обяснили на семейството, че е трябвало да престоят на пътя 30 минути, за да се активира винетката. 
 
Проф. Олег Асенов, който е член на УС на АПИ, обясни, че е направена проверка по случая.
 
"Хората не са нарушители и няма да бъдат санкционирани, защото те са редовни потребители на пътя. Има пункт на самото КПП, което трябва да активира винетките на 5-ата минута. Този пункт е поставен и ако в рамките на месец се установи нарушение, той ще бъде затворен", обясни той.
 
Проф. Асенов обясни, че са нужни поне 5 минути за активация на винетките, а първата камера след ГКПП "Кулата" се намира на разстояние от 15 км. По закон винетките не са валидни спрямо географския час на закупуване, а спрямо изтичането на определената дата от месеца.
 
От камерата, която е успяла да заснеме Герганови,има 1500 глоби през последните три месеца. Колко от тях са основателни и колко не - все още не е ясно. А санкцията на семейството вече е изчистена от системата на АПИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
1
 
! Отговори
До13 преди 3 години
Научи правописа и учи за да не повтаряш пак класа за пореден път!
14
3
 
29
 
! Отговори
Отивам в Румъния преди 3 години
На границата си купувам винетка. След десетина километра има пункт за автоматична проверка. Никога досега не съм имал проблем. Не, не сме заедно с Румъния на опашката. Сами сме! Румъния е много по-напред от нас.
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя луд ли е! Как има заснети 1500 глоби за три месеца и още не е ясно колко от тях са основателни??? Най-малкото заради това АПИ трябва да му бие шута на тоя "експерт".
12
6
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Доста тъпичък коментар,на елементарно същество.Помисли малко преди да напишеш нещо! И ти си явно продукт на герберското време! Къде си служил ?Или си още невръстен и не си ял ,,дебелият" на едно друго ,,негерберско време".Ще го усетиш като дойдат ,,вашите" ,има време за това .Ще виеш и ще гледаш като пребозало теле ,тогава ,мушмороко млад и зелен!
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема такова нещо - 5 мин, 10 мин и грънци. Като си купиш винетка се активира веднага и си пише начална дата и час на валидност и крайна дата и час на валидност, който е 23 ч, 59 мин и 59 секунди. Както платежното ти служи за доказателство, че си платил още преди да са отразени сумите в сметките, както се гледа датата на пощенското клеймо, когато спазваш срокове за обжалване и т.н. Гасимуси и тъпизмите.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3 - чети, глобата е 70 лева, а винетката - 30 лева
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Чети бе, пиленце, Винетката е 30лв., а глобата е 70лв.
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Из рубриката "Как да крадем законно" ...
7
4
 
26
 
! Отговори
Granik преди 3 години
Значи как бързо реагират и си комуникират,когато трябва да санкционират някой и за кратък срок колко пъти са го спрели,а когато трябва да дойдат на ПТП или на сигнал за *** тормоз никакви ги няма часове.
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купувам си винетка да я ползвам сега не след 10 дена това с активизацията кой *** го е измислил?
5
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърция е държава. България е била държава едно време, сега е *** с калинки мутри и тикви. Емигрирайте, оправия няма вече.
4
1
 
21
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Това е нищо! Мен на времето ме биха една минута, след като отказах да си платя сметката в кръчмата...
3
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой пак слъгва според мен, у нас никога няма виновен. Вече ни е национална черта. Каква е тази винетка 70лв?
2
33
 
2
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 3 години
Ами то затова требе да се чете кво пише. Това че са си купили винетка е едно, но да е активна е друго, четете бре. Има си ясно написани правила, трябва да се спазват. Сега да си плащат глобите.
1
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идиотската система на Борисов, един Господ знае колко пари са окрадени и от там.