143-години от Третия щурм за превземането на Плевен

Ще бъдат поднесени венци и цветя пред Костницата в Скобелев парк-музей
11 сеп 2020 08:26, Ния Христова
30
143-години от Третия щурм за превземането на Плевен
Снимка: БГНЕС
В Плевен отбелязват 143 години от Третия щурм за превземането на града по време на Руско-турската война 1877-1878 г. В знак на признателност и почит към жертвите ще бъдат поднесени венци и цветя пред Костницата в Скобелев парк- музей през целия ден, съобщи БНР.
 
Бойното поле остава известно с името "Мъртва долина". На хълма там се издига единствената Панорама у нас "Плевенска епопея 1877 година". Галин Димитров, който е уредник в Регионалния военноисторическия музей, разказа:
 
"Без превземането на Плевен, в който вече е разположена елитната армия на Осман паша, е невъзможно да се премине Балкана и атакува към Цариград. Ето това прави толкова значим и този Трети щурм. Този неуспешен Трети щурм коства на руското командване около 13 000 руски войници и офицери - убити и ранени. Румънските загуби са около 3000."
 
През целия ден представители на институции, политически партии, организации, съюзи, както и признателни граждани, могат да почетат паметта на загиналите за Освобождението на Плевен воини с поднасяне на венци и цветя пред Костницата в Скобелев парк-музей. Ритуалът се отменя заради пандемията и удължената извънредна обстановка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
след освобождението преди 3 години
До ЩирлицНа турския султан Абдул Хамид е предложено да царува у нас. На датски принц също
27
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До еничаритеА българите доброволно са поканили турците,за да се заемат с управлението на държавата им,мечтаейки да станат еничари?Айде у лево към анадола.
26
2
 
13
 
! Отговори
Max преди 3 години
Панорамата в Плевен е наистина нещо уникално, всеки който посети града трябва да я види.
25
4
 
3
 
! Отговори
прираста през турско преди 3 години
До поклон пред Султана!....И това някои го наричат геноцид!
24
5
 
5
 
! Отговори
мимоходом преди 3 години
До поклон пред Русия-Русия ни закрепостява и окупира с 200-хилядна армия за превземане на проливите!
23
11
 
3
 
! Отговори
поклон пред Султана! преди 3 години
До Анонимен18През турско имахме прираст над 10 милионаДнес прираста е под 6 милионаЕто докъде ни докараха московците - комунистически геноцид по сталински!
22
6
 
4
 
! Отговори
гяур преди 3 години
До Христо ХристовТурция само ни е отбранявала от външния агресор - окупатор с 200-хилядна окупационна руска войска съвместно с украинци,финландци,румънци,сърби,черногорци,опълченци...
21
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
По случая, плевнелиев, митов, ненчев, цветанов и тиквата ще поднесат цветя пред турското посолство...
20
5
 
5
 
! Отговори
мечешка услуга преди 3 години
До поклон пред Русия-Тя ни освободи и тя ни обяви сръбско-българската война!
19
7
 
7
 
! Отговори
факт- всичко е лъжа! преди 3 години
До истинатаРусия - агресор и окупатор на Турция!Турция -водеше нашата отечествена отбранителна войнаИзвод- историята се написва от победителите и от техните платени историци!Логиката- няма победител и победен да имат написана една и съща история за войната
18
4
 
4
 
! Отговори
истината преди 3 години
До поклон пред Русия-Над 10 кримски войни ни заобикалаха и освободиха влашко, Гърция,Турция,Сърбия,Ч.гораНакрая се сетиха за нас като път към проливите и окупационна зона към тях.Ген.Дибич-Балкански ни е заплашвал да обърне топовете си към България!
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не беше турското робство, България щеше да е сега една от най-мощните държави в Европа и само населението ни щеше да е над 10 милиона през 1878 година. Демократите след 1989 година успяха да ни направят от 9 милиона на 6 милиона. Такъв спад в населението даже и турците не са успяли да направят.
16
0
 
6
 
! Отговори
поклон пред Русия- преди 3 години
- че се нагърбва да превземе проливите преминавайки мимоходом през България!
15
4
 
4
 
! Отговори
турчин преди 3 години
До Анонимен 13Ние сме тука у дома си и няма къде другаде да вървим освен ако *** но предаде!Русия вместо да ни брани след войната, тя ни е предавала и пазаряла!
14
11
 
5
 
! Отговори
еничарите преди 3 години
Вземани са от бедни многодетни семейства и щедро са заплащали за което не се говориДавали са им солидно образование, посещавали са и са издържали семействата си!!!След освобождаването им са заемали важни длъжности и притежавали много имоти!Потурчването е било доброволно и се е заплащало, даже хазната се е изпразвала...Самия султан го прекратява поради липса на средства и много желаещи.
13
0
 
6
 
! Отговори
мирно съжителство преди 3 години
С каквито се събереш 5 века - такъв ставаш - съжител!
12
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До истинатаКомунистите изклаха повече от турците невинни и мирни българи по примера на Сталин!!!Кой предаваше нашите революционери - московските и руските окупатори?Първо да видим комунистите и след това да говорим за турците!Робство ли е това да имаш собствен дом,семейство,градина,дoбитък и земя от Султана.Комуниста знае само да граби ируши това, което сам не е създал!
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поклон пред паметта на загиналите за свободата на българския народ руски воини.Поклон пред военния гении и безподобната лична смелост на генерал Михаил Дмитриевич Скобелев, който начело на малък отряд влиза в Плевен, няколко часа удържа позиция, очаквайки подкрепление, но като не го получава е принуден да се изтегли към Гривица.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи , голяма лъжа е за този Плевен !!!Там акостира бабата на АМЕРИКАНСКАТА 82-ра преносима дивизия !!! Накачаха братята американци , присъединиха се основоположниците на НАТО , развяха знамената на проекто ЕС и ..... братята турци тихомълком си тръгнаха !!!! Българското население плака , моли се да останат да си живеят мирно и тихо и да пият шербет кафе , *** не :((( Страха от приказките , че идват диви ,лоши , крадливи РУСНАЦИ , че ще колят и убиват , уплаши и смрази всичко живо . Това е ...
9
3
 
4
 
! Отговори
истината преди 3 години
Пробивът на Плевен е извършен от румънски войски! Защо се завоалира?