Катастрофите по морето намалели с 20% това лято

50% от фаталните инциденти са с пешеходци, обявиха от полицията
11 сеп 2020 13:30, Красимир Ангелов
7
Катастрофите по морето намалели с 20% това лято
Снимка: БГНЕС

С близо 20% са намалели пътнотранспортните произшествия в региона на Черноморието през активния летен сезон тази година, стана ясно по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението във Варна, свикана за анализ на летните месеци и на ефективността на предприетите мерки за превенция, преди тяхното начало. Подобна среща се състоя и в Бургас през миналата седмица, съобщават от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Данните са за трите морски области – Бургас, Варна и Добрич и са сравнени със същия период на 2019 година.

"В Област Варна продължават да настъпват голям брой ПТП с пешеходци, което показва, че са нужни още мерки за успокояване на движението в населените места", подчерта Анжелина Тотева, заместник-председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

По думите ѝ тази тема е била акцент и през предходния сезон, като ще бъдат изискани допълнителни мерки от общините в региона с акцент към областния център.

Близо 50% от фаталните инциденти през летния сезон са именно с пешеходци, докладваха от Пътна полиция. Значителен дял заемат и произшествията със самокатострофирали превозни средства.

"Умората и разсейването продължават да са основни фактори за възникване на подобни инциденти с едно превозно средство, затова е много важно да работим последователно за повишаване самосъзнанието на водачите и да се подобрят обезопасителните системи на инфраструктурата, защото подобно рисково поведение трудно може да се повлияе с контрол", коментира заместник-председателят на ДАБДП.

Като добър пример за ефективност на предприети превантивни мерки бе дадено допълнителното сигнализиране на 9 км на пътя Варна – Добрич (в района на Баир Баши) – участък с концентрация на ПТП през изминалите години. След сигнални писма от МВР и ДАБДП, Агенция „Пътна инфраструктура“ е поставила шумяща маркировка и допълнителна сигнализация. Това, заедно с постоянен контрол от Пътна полиция дава резултат и през тази година участъкът вече не е сред тези с концентрация на ПТП, стана ясно по време на заседанието.

"От всички нас зависи да променим негативната тенденция и да повишим безопасността на пътя", подчерта областният управител Стоян Пасев. Той призова общините към по-голяма активност по темата и настоя да бъдат създадени реално работещи общински комисии по безопасност на движението по пътищата към всяка местна власт в региона.

По време на заседанието стана ясно, че за област Бургас това лято е отчетено увеличение на челните сблъсъци между две превозни средства, което е много притеснителна тенденция. Акцентирано бе, че въпреки завишения контрол, превишената скорост и рисковите маневри при засиления трафик остават основни проблеми през натоварените месеци.

По време на заседанието бе коментирано, че дори да има отстъпление в реализираните нощувки по Черноморието, трафикът е бил изключително интензивен като туристите приоритетно са използвали собствени превозни средства, а не масов транспорт. На този фон постигнатото намаление, както при настъпилите ПТП, така и при пътнотранспортния травматизъм е добра основа, която трябва да бъде надградена.

През летните месеци на 2020 г. на територията на област Варна са настъпили 195 пътнотранспортни произшествия с пострадали лица, при които са загинали 6 и са ранени 241 участника в движението. Възникналите ПТП с материални щети са 471, с близо 100 по-малко от същите за предходната година.

От началото на годината са настъпили общо 515 ПТП, като се отчита над 50% намаление на загиналите и около 70% намаление на ранените на пътя в региона в сравнение с миналата година.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Бегайгазим преди 10 месеца
Ако искате да гледате бързи и яростни на живо, минете по пътя Варна-Бургас през лятото.
6
0
 
2
 
! Отговори
Лаик преди 10 месеца
Все си мисля - даже при почти нулев трафик ,все ще се намерят поне двама да се нацелят...... За да не спи статистиката :-(
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да си гледат работата, ако пътникопотока заради липса на туристи е намалял с 50% намаляването на произшествията с 20% не е никакво намаление.
4
1
 
4
 
! Отговори
Нещастници преди 10 месеца
Аха значи най сетне си признаха, че пътищата са убийствени, щом има спад в участъка Добрич Варна слес подобрения. А сега си представете ако разширят всички тесни пътища, маркират ги, окосят тревата ибизрежат дърветата, оправят наклоните и махнат чакъла и пясъка, какув ще е резултата. Но герб за 11 г не направиха нищо от това
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Просто джигитите станаха по-предпазливи.Не значи, че няма джигити.Даже са се увеличили.
2
0
 
4
 
! Отговори
Док преди 10 месеца
Милицаите освен от рушвет и стъкмистика от друго не разбират. И 99.9999% от ПТПтата са поради "несъобразена скорост". Що не се намери един журналист да ги пита, по тяхната логика, от 13ти март(началото на извънредното положение и КППтата) до края на април как отново отчетоха спад с над 30% и имаше бая дни без нито един загинал на пътя?
1
0
 
12
 
! Отговори
Кико преди 10 месеца
Тази статистика няма смисъл без да се каже колко е намалял трафикът в сравнение с миналата година. Все пак туристите намаляха. Ако трафикът е намалял с над 20%, значи нещата вървят на зле