Санитари от болницата в Ямбол пренасят пациенти в... мушами

Случаят събра стотици гневни коментари в социалните мрежи
11 сеп 2020 08:48, Ния Христова
44
Санитари от болницата в Ямбол пренасят пациенти в... мушами
Снимка: БГНЕС
Скандално видео как санитари от болницата в Ямбол пренасят болни хора в мушами провокира стотици гневни коментари в социалните мрежи.
 
Преди време подобен случай от Ямболската болница пак беше привлекал общественото внимание. Тогава пациенти изпадаха от колички, докато са превозвани от едно отделение в друго. Областната болница в Ямбол е единствената в страната от т.нар. павилионен тип - т.е. 17 отделни, стари и рушащи се сгради, предаде Нова ТВ.
 
Видеото показва как санитари пренасят по стълби болен възрастен мъж в найлон от Белодробното отделение на Ямболската областна болница. 68-годишният пациент от клипа е бил в кома и не успява да се пребори за живота си. Клипът заснема синът му Петър.
 
"Баща ми беше с диагноза карцином на белия дроб и беше в лошо състояние. Да видиш близък така и да го мъкнеш, за да му дадеш първа помощ, за да може да се съвземе е ужасно.  Аз се принудих да помогна на самите сестри и го качихме до четвъртия етаж с една мушама", разказва Петър Петков.
 
Преди повече от век е построена сградата на белодробно отделение. От болничното ръководство са обяснили, че заради стръмните и извити стъпала, пациентите не могат да бъдат пренасяни с носилка. Сградата също така не позволявала и изграждане на асансьор.
 
"Проблемът е и за близки, и за пациенти. Проблемът е и за персонала, защото това изразходва изключително много кадрови ресурс", твърди д-р Димитър Рунков, директор МБАЛ "Св. Пантелеймон".
 
Специалиста смята, че това е проблем, който трябва да бъде решен без значение кой управлява и кой има желание да го прави.
 
"Моят проблем като ръководител е, че аз всеки ден подлагам санитарките на нечовешки усилия. И това мога да кажа, че рефлектитра и върху здравословното им състояние. Голяма част от тях излизат в болнични, заради дискови хернии. Абсолютна амортизация на персонала е това", добавя д-р Рунков.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
факт-продължение преди 3 години
Ако си мислите,че Миндрей са евтини,то се лъжете.Цената на един апарат е 18540 лева!В апарата има вентилатор който започна да стърже още след няколко часа работни! Обаче така Генка Шикерова е спокойна!Аз откровено казано съм възмутен как така журналист-човек който не е изучавал технически науки прави репортажи за апаратура.Поне да се беше посъветвала с някой техник или инженер в телевизията в която работи!А и как така никой не видя като какви са отзивите за Миндрей?
33
2
 
1
 
! Отговори
факт преди 3 години
Имаше репортаж на Генка Шикерова в който тя се възмущаваше как за спешна помощ били закупени апарати Corpuls 3,които били по скъпи от подобните Mindray Beneheart D6.Понеже имаме и 2-та вида апарати нека ви кажа разликата.На китайският акумулаторът му-14,8V 4,5 Ah Успя да работи няколко месеца и издъхна.Цената му е 700 лева.Но...нямал гаранция!Апаратът тези дни без всякава индикация отказа да работи в режим на ръчна дефибрилация!За сравнение немският Corpuls 3 работи безотказно.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Описаното в тази статия е и абсурдно и вярно.Отвратителни условия и за медици и за болни.Кога ще имаме добри болници ? Кога ЕС ще започне да финансира строителство и оборудване на нови болници ?Да се закрие Правителствена болница и всички депутати и управляващи и техните семейства да се лекуват в тези мизерни болници.И да нямат право да ползват ВМА.
31
0
 
1
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
До Анонимен-----ДО 20-- -Много си ПРАВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една от реалностите в родната ни държава.
29
1
 
5
 
! Отговори
лекар преди 3 години
Влезте в която и да е болница в която може да влезе обикновеният българин. И се замислете над следното-ако сте пациент престоят ви там ще е около седмица.А ако работите там в такива условия ще пребивавате 40 години докато се пенсионирате.Замислете се над това и настоявайте за по добри битови условия за пациентите.Ако само ние лекарите говорим за това никой няма да ни чуе.А ако всички хора говорят имаме шанс да променим нещата.
28
0
 
3
 
! Отговори
До Сбъркано преди 3 години
Сбъркно е мисленето че партията- майка бди над всички а вожда на революцията разнася светлина и решава проблемите на всеки. В демократичните страни болниците се самоуправляват и си решават задачите, включително и финансовите, включително и с помощ от данъкоплатците, но не само. Само че директорите им са с манталитет на бизнесмени. те общуват и с локалния бизнес, не само с министъра. Разбирам, че пак Бойко ви е виновен. Но, питам, къде е номера на сметката за проекторешението? Има ли такова, намерен ли е проектант за външен асансьор, колко ще струва...?
27
0
 
7
 
! Отговори
5388 преди 3 години
Хората строят сгради до небето тея един външен асансьор не могат значиСложете поне един хаспел
26
4
 
6
 
! Отговори
Сбъркано преди 3 години
Милиарди за "нови" участъци в магистрали, вместо за осъвременяване на болници и нови детски градини..Не ме прави по-европеец това да шофирам върху прескъпата настилка, като чета статии като тази :-(
25
1
 
8
 
! Отговори
Бамзе преди 3 години
Нигерия!!!!
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи тази болница е построена преди повече от век, болните се разнасят по тясно криво стълбище (едва ли носилка минава по такова). По Тошово време не е направено нищо, но тогава никой не смееше да гъкне. Болниците вече се самоуправляват от десетки години. Къде е проекта за външен асансьор или топла връзка? Събрани ли са квоти избран ли е проектант? Създаден ли е фонд? Защо под тази статия няма номер на сметка? Здравният министър и местните бизнеси информирани ли са, че може да допринасят средства (които намаляват данъците). Директорът има ли идея какво прави или само се оплаква?
23
5
 
17
 
! Отговори
... преди 3 години
в 21 век, нямаме носилки а носим хората в мушами. Ние не сме най-бедната страна в ЕС. Ние сме по бедни и от Уганда и Кения, взети заедно. А оня спи с пачки в шкафчето....Хората били агресивни на протестите. А вие какви искате да бъдат, след всичко което се е случило през последните 12-13 години? Напротив, хората са търпеливи все още и искат нормално ОСТАВКА на правителството. Ако станат агресивни, тогава никой няма да помогне ни на полиция, ни на политици. Засега е мирно всичко, ама докога...
22
0
 
5
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Ти май не си нормален, а? Имаш ли представа, че Пловдив вече гони 700 000 души? Тук идват ЕЖЕДНЕВНО и се нанасят много хора, понеже в родните им места няма работа. Не всички се регистрират по местоживеене, така че може и повече да са. Строи се във всички посоки и градът нараства непрекъснато. Болниците и специалистите се множат. Кое е на изживяване?
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алекандровска болница в София също е от павилионен тип.
20
0
 
3
 
! Отговори
L. преди 3 години
Бойко нали каза, че едни 10 милиона "от утре" потичат за пускането на новата им болница. Не вярвам да е излъгал.
19
3
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
*** верно,бре. Тоя Радев преди 50 г. как не се е сетил да сложи асансьор не къде да е, а в болницата
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как не го разбрахте че в България има само един град - София. Там е всичко! а другите градове са на изживяване само, няма една построена болница или апаратури. Всичко е още модел 90-те години. За Боко е важно София, центъра на вселената!
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко каза че сме стабилни, бетон. Нищо де мушами за робите а за други нови Мерцедеси през година и заплати по 6000лв без да работят. Кво толкова (сарказъм) ...Оставка на мафиятаааа
16
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои хора работят това. Всеки ден те се връщат в тези отвратителни условия, в тези от Бога забравени места, за да носят поредната съдба върху мушами..... И в същия момент по телевизията актьорите се жалят колко им е тежко, ресторантьорите ореваха света, че искат намаления на ДДС и други ***, политиците със зъби и нокти пазят апартаменти ... А тези мравки пъплят ден след ден в тъмни коридори, без да мрънкат, без да имат надежда, мразени от цялото общество.
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е да има пари за София и за магистрали ... другите българи да правят като вятъра..