Санитари от болницата в Ямбол пренасят пациенти в... мушами

Случаят събра стотици гневни коментари в социалните мрежи
11 сеп 2020 08:48, Ния Христова
44
Санитари от болницата в Ямбол пренасят пациенти в... мушами
Снимка: БГНЕС
Скандално видео как санитари от болницата в Ямбол пренасят болни хора в мушами провокира стотици гневни коментари в социалните мрежи.
 
Преди време подобен случай от Ямболската болница пак беше привлекал общественото внимание. Тогава пациенти изпадаха от колички, докато са превозвани от едно отделение в друго. Областната болница в Ямбол е единствената в страната от т.нар. павилионен тип - т.е. 17 отделни, стари и рушащи се сгради, предаде Нова ТВ.
 
Видеото показва как санитари пренасят по стълби болен възрастен мъж в найлон от Белодробното отделение на Ямболската областна болница. 68-годишният пациент от клипа е бил в кома и не успява да се пребори за живота си. Клипът заснема синът му Петър.
 
"Баща ми беше с диагноза карцином на белия дроб и беше в лошо състояние. Да видиш близък така и да го мъкнеш, за да му дадеш първа помощ, за да може да се съвземе е ужасно.  Аз се принудих да помогна на самите сестри и го качихме до четвъртия етаж с една мушама", разказва Петър Петков.
 
Преди повече от век е построена сградата на белодробно отделение. От болничното ръководство са обяснили, че заради стръмните и извити стъпала, пациентите не могат да бъдат пренасяни с носилка. Сградата също така не позволявала и изграждане на асансьор.
 
"Проблемът е и за близки, и за пациенти. Проблемът е и за персонала, защото това изразходва изключително много кадрови ресурс", твърди д-р Димитър Рунков, директор МБАЛ "Св. Пантелеймон".
 
Специалиста смята, че това е проблем, който трябва да бъде решен без значение кой управлява и кой има желание да го прави.
 
"Моят проблем като ръководител е, че аз всеки ден подлагам санитарките на нечовешки усилия. И това мога да кажа, че рефлектитра и върху здравословното им състояние. Голяма част от тях излизат в болнични, заради дискови хернии. Абсолютна амортизация на персонала е това", добавя д-р Рунков.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белодробната в София,в Александровска, навремето, беше стара сграда от царско време, също нямаше асансьор, но стълбите бяха широки. Всичко беше старо, но най-голям проблем бяха тоалетните. Те бяха дупки в пода и бяха непрекъснато запушени, към следобед всичко плуваше в ***, краката се цапаха докато стигнеш до там. Докторите си имаха друга тоалетна. На никого не му минаваше през ума да пише срещу Тодор Живков негативи заради кeнефа, понеже го чакаше бой и решетки. В началото на соца трябва да е било лагер и край на живота. Имаше и нови болници, както и днес има. Манталитетът на някои е същия об
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗзЗТе тия тримцата и за асансьор могат да съберат. Ама няма, щото нали трябва лично ББ да се погрижи за всичко, даже и за неща, дето не му влизат в служебните задължения...
12
2
 
11
 
! Отговори
Капачки за мушама преди 3 години
Да почнем да събираме капачки или кофички от кисело мляко за нови мушами в болниците! Или да пратим СМС с текст до Народното събрание-Купи мушама- помогни за пренасяне на болен!...Тази държава я превърнаха в развалина, гниеща от всякъде от корупция и безхаберие!
11
1
 
9
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Мога да ви кажа какво правят болниците на запад: освен на пари от печалба и от данъкоплатци, всичките си организират фондове за събиране на средства. Под една такава статия например, ще има име на фонд и номер на сметка. Доброволци ходят от врата на врата, чукат и показват снимки с проблемите и колко пари не достигат Уеб сайта на болницата има ясна информация за проблема, проекта и колко не стигат.Там хората не са били крепостни или роби и манталитетът е различен. Не разчитата на "цар" да им казва какво да правят.
10
3
 
15
 
! Отговори
Учуден преди 3 години
То да беше само там, навсякъде е така. Това си е жив геноцид- нагли и надути "лекари", намръщени и отегчени мед сестри, оплакващи се че им ниски заплатите, санитари на практика няма... Ама важно е да се точи пътеката... Пълна трагедия
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един външен асансьор ще свърши работа. Сградата не позволявала изграждане на асансьор... ами направете го отвън, долепен или с топла връзка! И за това предполагам Бойко ви е виновен!Ми с удръжки от заплатата на сестрите и лекарите ли да го построят този асансьор, за липсата на пари за който г-н Боко изобщо не е виновен?И как да е виновен, все пак и зърнените милионери и строителната мафия са все хора и на тях парите им трябват, не само на болниците.
8
0
 
16
 
! Отговори
ЗзЗ преди 3 години
Онези тримата хубавци - 1 от София и 2-*** от Русе - шефове на болници с над 90000 лв. месечни заплати, що не съберат тримата пари (да не им дойде много) и не купят една нова мушама?
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са видимите резултати на мачкащия тодоровите ушаци изгерберастял команист. Това той нарича добро управление.
6
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вината е в управлението на болницата. Трябвало е да си решат проблема до сега. Ама у нас е така. Нямаме читави мениджъри, всеки иска ако може държавата да му свърши работата.
5
1
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Ужасиите на така нареченото БГ Здравеопазване!! И питам АЗ -при условие че дълги години са ми удържали здравни осигуровки -а въбще не съм ходил по Болници-Та питам АЗ ?? Къде са 5 МИЛИАРДА ЛЕВА ГОДИШЕН БЮДЖЕТ НА НЗОК??
4
10
 
10
 
! Отговори
! преди 3 години
Един външен асансьор ще свърши работа. Сградата не позволявала изграждане на асансьор... ами направете го отвън, долепен или с топла връзка! И за това предполагам Бойко ви е виновен! Време е да се смени манталитета.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се обадят на щаба, да им пратят чували и един-два камиона, за да не се пълнят улиците с трупове
2
3
 
40
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Каква вина имат санитарите,че нямат нужните средства? Виновните са тези,които ни управляват от 30 г .и 10 мес.
1
9
 
30
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 3 години
Това е саботаж ! Я какви хубави магистрали построи ГЕРБ !