В условията на коронавирус, над 200 училища са без топла вода

Това е сред задължителните изисквания за старт на учебната година
13 сеп 2020 11:02, Петя Славова
13
В условията на коронавирус, над 200 училища са без топла вода
Снимка: БГНЕС


По данни на Министерство на образованието около една десета от над 200 училища в страната все още не отговарят на всички изисквания за старт на учебната година, защото нямат осигурена топла вода за учениците. В повечето от тях все още тече трескава подготовка за справяне с проблемите.

В област Враца има четири училища, които в последния момент и спешно опитват да се справят с изискванията на образователното министерство.

Още по темата

"Сега са докарали бойлерчета, които трябва да се монтират за децата. В понеделник,14-ти, бойлерите ще бъдат готови и ще има топла вода", обясни кметът пред Нова тв.

Оказа се, че само преди година в сградата е имало топла вода. "В едно такова голямо училище топлата вода е много важна. При започване на една нормална учебна година, трябва да бъдат взети всички необходими мерки", каза Еленка Цветкова.

Другото училище, което има проблем с осигуряването на топла вода е най-голямото в Мездра. На мястото където децата ще се хранят топла вода е осигурена. Такава обаче липсва на по-горните етажи, където децата ще провеждат учебен процес.

Има предварителен проект за монтирането на бойлер, който да бъде свързан с метановото парно, но за реализацията му е нужно време.

"Имаме подписан договор с фирмата, която ни обещава, че ще имаме топла вода и учениците ще могат да се възползват", посочи зам.-директорът на училище "Иван Вазов" Цветанка Найденова.

"РЗИ извърши проверки на територията на всички 74 училища на територията на област Враца относно готовността за започването на новата учебна година. Това, което констатирахме, е че са направени освежителни ремонти в почти всички учебни заведения  с цел привеждане в съответствие със здравните изисквания", добави зам.-директорът на РЗИ-Враца д-р Ирена Видинова.

Здравните документи, необходими за детска градина и училище

Ремонтът не е приключил само в едно училище в село Хайредин, но с разрешение на министерството са осигурени условия в две други сгради. В четвъртото – начално в град Оряхово вече са готови.

"При получен сигнал, че в някое училище няма топла вода своевременно ще извършим проверка и съобразно нормативните изисквания ще приложим всички мерки. Това са предписания на първо време, след това проверка на предписанието и засилен контрол", категорична е Видинова.

Инспекторите ще продължат да следят за това и след 15-ти септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
ПУНТА МАРА преди 3 години
ПОНЕ 2000 СА УЧИЛИЩАТА БЕЗ ТОПЛА ВОДА ,,,
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато инспектори от рзи от входа влизат директно при гл. счетоводител, или проверката е само на 4 очи с директора няма да има никакви правила и спазване на са. хигиенни и противоепидемични мерки. Топла вода.... след 31 февруари2021.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде да не се пишат глупости, защото едно време и вътрешни тоалетни е нямало.
6
2
 
1
 
! Отговори
Кралят-слънце преди 3 години
"Аз ви направих паркуви дъ съ разхождате (в София), метро (в София), 7 магистрали. сега ще дойдат фабрикити. Там с водътъ е ВИК-ът, ще ги събера ... да решим..! Ама 0т 50 год. не са правили ремонти, там и Орешарски не е правил нищо"
5
2
 
7
 
! Отговори
ко каза ко? преди 3 години
Аз 12 години на училище и 6г в университета топла вода не съм видял. Тия сега искат топла вода в училищата. ЗАЧИЙ? Тия деца няма да се къпят, ръцете и със студена ще ги измият не е толкова страшно! Пак ли ще раздават държавни пари за усвояване?
4
0
 
0
 
! Отговори
аз съм №6 преди 3 години
Министерството :D извинявам се-аз не съм цветарката с надписа от венецатова е тех. грешка. Изнервям се от несправедливостите и пиша като къълвач на телефона
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде сега топла вода. Ние не ги изпращаме в училище да ги къпите!Учете ги!Оправете си Директорите първо! Те са несменяеми. Директорите са директори до живот. Само обществени поръчки ги интересуват. Те станаха мениджей-не са директори.Пращат се пари от минестерството и се скатават от директорите. Така им се дават бонуси за икономии. Ясни са ни като бял ден.Сега ще търсят и под вола теле-да се презастраховат и да прехвърлят вината в друг. Каква вода? Никой от децата не си носи *** в раницата.
2
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народен съд за създателите на ковидлъжата и унищожителите на българското образование.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една двесета от 200 училища са 20 училища.