До 90% е спадът на чуждите туристи у нас през това лятото

Хотелите в Албена ще работят до края на септември и ще отворят през април
Обновена: 17 сеп 2020 07:13 | 17 сеп 2020 07:00, Анисия Иванова
61
До 90% е спадът на чуждите туристи у нас през това лятото
Снимка: БГНЕС

Спад до 90% на чуждите туристи през това лято отчитат хотелиери и туроператори. Най-сериозната им липса се е усетила в големите курорти като Албена и Слънчев бряг.

В края на сезона в курорта Албена отчитат близо 60% загуби спрямо миналата година. Хотелиери и ресторантьори разчитали на германските туристи, но след обявяването на варненския регион за рискова дестинация, чартърите спрели. Освен българи, в курорта по Северното Черноморие летували предимно румънци.

"Отворихме около 40% от нашите хотели. Три седмици наред можем да се похвалим с една много добра заетост над 80%, но за съжаление останалото време заетостта беше между 50% и 60", каза пред БНТ Маргита Тодорова, директор "Експлоатация, маркетинг и продажби" в Албена АД.

Хотелите в Албена ще работят до края на септември и ще отворят отново през април следващата година. Надеждите са, че неотворилите това лято хотели ще бъдат готови да посрещнат туристи догодина.

В Слънчев бряг месеците юни и юли за хотелиерите са били почти без туристи, около 10% е била заетостта в местата за настаняване. През август български и полски летовници донякъде спасили сезона. За същия месец се отчита 80% спад на чартърите, в сравнение с миналата година.

В Слънчев бряг едва 30% са хотелите, които отвориха врати този сезон. Хотелиери признават, че не работят за печалба, а с надежда поне да излязат на нула.

Целта е да успеят да платят заплати на персонала, на доставчиците и загубата да е по-малка, се надяват от бранша.

Последният чартърен полет за Южното Черноморие е планиран за 10 октомври. Дотогава чуждите туристи, които пристигат през септември в Слънчев бряг, са от Беларус.

Според данни на Института за анализ в туризма спадът на чартърите е около 80% за това лято.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Атанас ВелмазовОт Обзор надолу сте ясни, нали посрещнахте първите туристи с хляб и сол, може и мед да е било, по големи *** няма от бургазлии :)))
28
11
 
7
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Поредна платена гнусна статия. От 35 години ходя на нашето море, никога не съм виждал по-силен сезон, какъв спад , какви 5 лева, особено на южното черноморие цял сезон шезлонг не можеш да си намериш на плажа !!!
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Донякъде споделям мнението ти, ходят като мухи без глави, щракнат се да се похвалят (не че на някой му пука) и си мислят че са изкарали страхотно :)))
26
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е туризъм трябва да се забрани със закон. Не може така безконтролно и безцелно простолюдието да се размотава напред назад. Това чиста загуба на време и ресурси. Особено вреден е международният туризъм. Това безцелно фъркане със самолети по целия свят трябва да спре. Всеки ще си стои там където му е мястото и работи да си подобрява средата за живеене. Няма да се размотава като муха без глава и да мърси планетата.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До И сега какво...Ти не ги мисли, те цоцат от нашите данъци, ще се оправят :) :) Е, има собственици които теглят 12 милиона заем, но те пак са вътрешни хора :)
24
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризмът другари, се оказа едно недоносче. В кризата си проличава кои са важните сектори.Колкото по голяма е кризата толкова повече сектори стават ненужни и така докато стигнем до най същественото - храна и подслон.Затова трябва да се закрият градовете и народа да се върне по селата където му е мястото.Ако всички живеят на село кризи няма да има.
23
0
 
14
 
! Отговори
И сега какво... преди 3 години
...да плача ли, че хотелиерите - рентиери са ва загуба? През последните 30 години след 90та би трябвало да са направили толкова пари, че и 10 години занапред да не отварят, пак да са добре... От друга страна за подобрят услугата, да свалят цените за българи и балканци и може и да им живне бизнеса!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Казаха хората от провинцията...хаха.Аз писах че *** Черноморието, поне познатите туристически дестинации :)Явно Боко Строителя на България е заразил подчинените си, всеки сулю е строител :))
21
0
 
5
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Във края на Сезона сме-Септември,отново статистически маневри,доволен съм и трябва да призная,спокоен беше къс(н)ия Сезон.
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нормални хора на почивка на море в България.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15ПЪЛНУ Е....хахаха.За хотелиерчетата не знам, но плажовете са пълни ! Аз избягвам познатите плажчета, тъй като ми се струва че е пълно с "овце", предпочитам с компания да си направим къмпинг на спокойствие, без грохота на добитъка...:)))
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ СИГУРНО СЕ Е ПОСРАЛ ОТ РАДОСТ
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами обърнете се към герб,свалиха ДДС на 9% имаше 60на40,след това някой хотелиери приближени ,взеха 80 на 20 тихомълком ,хотелите се на пълниха с румънци,,мерки никакви в басейни и на морето ,РЗИ спяха ,и как за един ден имало 8 учители болни ,да бях те изчакали поне седмица)
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да са на 100%.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До море и мъка...Научи ме на ядене,пиене и ***! Калко семейства се развалиха2 Колко любов?
14
1
 
8
 
! Отговори
море и мъка... преди 3 години
Осрахте всичко!
13
0
 
3
 
! Отговори
Ангелакова! преди 3 години
До СерсемКакво ще кажеш?
12
1
 
4
 
! Отговори
пилците наесен! преди 3 години
Отлетяха! Да ви е честито!
11
0
 
5
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
За добрия фотограф, лошо време НЯМА !
10
3
 
4
 
! Отговори
Вирк преди 3 години
Взаимноопровъгаващи се новини всяка седмица :)