Средната заплата в София е 1841 лв., най-високо платени си остават IT-тата

Над 15 хиляди съкратени заради пандемията
18 сеп 2020 18:00, Петя Славова
289
Средната заплата в София е 1841 лв., най-високо платени си остават IT-тата
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заради коронавирусната пандемия има около 15 хиляди съкратени. Но в София хората не биха започнали работа, ако не получават поне 1000 лева чисто, като допълнително имат социални придобивки.

Сред другите им изисквания са почасова работа или намален работен ден, за да имат повече свободно време. Това са част от условията, които хората, останали без работа поставят в бюрото по труда.

Средната заплата в столицата през март е 1841 лв., въпреки че тогава бе обявено извънредно положение. Тя е със 75 лв. повече от предходния месец. За година средната заплата се е вдигнала със 117 лв., предава "24 часа".

От началото на годината в столицата са обявени общо 15 785 свободни работни места, сочат данните на Агенцията по заетостта. Те са с около 5479 по-малко в сравнение с предходната година, което е обяснимо предвид настъпилата икономическа криза и затварянето на много бизнеси, обясняват експертите.

Най-много хора се търсят в сектор "Административни и спомагателни дейности", следван от сектор "Търговия" и "Хотелиерство и ресторантьорство".

Още по темата

В сектор "Търговия" средната обявена заплата за хипермаркетите е 1250 -1350 лв. В по-малките вериги магазини е 1000-1200 лв.

В училищата обявените работни места са за учители с минимална работна заплата от 920 лв., но се дават допълнителни пари за прослужено време, както и бонуси. За хигиенисти в училище е обявена минимална работна заплата от 610 лв.

В областта на ресторантьорството и хотелиерството заплатите са между 800 и 1200 лв. Най-много получава  в IT сектора, където заплатите са около 4000 лв.

В сектор "Строителство" заплатите са с голяма разлика и варират между 1000 и 3000 лева в зависимост от това дали обектите са в България, или в страна от ЕС.

Медицински кадри не се задържат продължително в бюрата по труда. "За краткия престой те получават по няколко предложения, от които могат да избират. Често привлекателни за тях са офертите за чужбина. В Германия средната заплата за медицинска сестра е 5000-6000 евро", дадоха за пример експертите.

Най-високите обявени заплати - около 4 хил. лв. са в областта на информационните технологии, създаване на софтуер, аналитик софтуер, търговия, в областта на медицината и търговски представители на фармацевтични продукти.

"В тези сфери няма текучество, защото се предлагат високи заплати и социални пакети", обясняват още експертите от бюрата по труда в столицата. Към края на юли работа са започнали 15488 души.

Трябва да се има предвид, че над 60% са специалисти, които не желаят да правят компромиси и да приемат по-нискоквалифицирани длъжности, обясняват още специалстити.

Заради пандемията около 15 000 работници и служители са били освободени от работа в София. Най-много са от секторите "Хотелиерство и ресторантьорство, туризъм", следвани от "Търговия", "Преработваща промишленост" и "Други дейност".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
1
 
1
 
! Отговори
До Канада преди 3 години
Хейтвай си :). Ама една обикновенна справка показва, кой какво взима. IT взимат пари защото е учене и голяма отговорност. Не го сравнявам с лекарската и други професии естествено ама не случайно плащат доста пари. Защо има такъв недостиг ? Щото хората ги мързи и при най - маката трудност се отказват, което е неприсъщо за хората в този бранш. Я погледни в Америка заплатките и пак да си говорим дали сме едни от обикновенните техници :). 12к долара на месец и нагоре. И там са доста добре
215
1
 
6
 
! Отговори
КМ преди 3 години
1841лв.. средна заплата.. Вие ебавате ли се? И от кога взе да има толкова много позиции? Защо тогава мои близки не ги назначават на работа, търсят от месеци и защо на интервютата им се казва,, Поради коронавируса не назначаваме нови хора? '' То ще излезе , че всички сме супер по това време. Хиляди семейства се чудят как да изкарат годината, защото един от двамата или най-често и двамата са без работа. Само лъжи и измами...
214
3
 
7
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
По скоро средната е 841 лв ..
213
2
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Един блюдолизец с 10000 заплата и 9 нормални с 1000 лева заплата. Средно 1800.
212
4
 
9
 
! Отговори
Канада преди 3 години
Значи ние с жена ми живеем от 2006 в Канада. Тука всяка специалност е горе долу със сходна заплата. ИТ са просто едни техници добпе платени и не са от особено престижните. Такива са лекари, адвокати, старши финансисти с лицензи всички, банкови служители и т.н.Дори пожарникарите вземат повече от т.нар. ИТ. Само в България има тази диспропорция между професиите защота те работят за чуждестранни фирми по интернет. ИТ при нас са забити обикновено в дъното на офиса...та така..
211
1
 
9
 
! Отговори
само ,че.... преди 3 години
Сметката за ток ,телефон и интернет ще стане мин .400 лв ,паржолката гони 13 лв ,луканката над 40 .лв.....кашкавалчето 16-- 25лв.... 10 яйца ги пробват вече на над 3лв....квартири Над 500 лв в София и повече...и какво излиза ,че си съвременен роб .Работиш само за да можеш да преживееш до следващия месец и то трудно.....Не се радвайте когато расте заплатата ,а цените на всичко друго растат двойно по-- бързо !
210
1
 
2
 
! Отговори
това сигурно преди 3 години
е заплатата в София -- център !
209
2
 
5
 
! Отговори
Boto преди 3 години
Добре бе аз друг въпрос имам.Като 98% взимат 600-800 лева как се новите кооперации и квартали никнат катко гъби и доста бързо се изкупуват? Едва ли са на2-та процента. Да сигурно ще кажете, че са от банката ама един тристаен в Гео Милев за 30 години е със вноска по-висока от заплатите
208
2
 
3
 
! Отговори
въйвъй преди 3 години
взимал двойно над средната софийска заплата 1841лв и щял да работи римоутли от провинцията за по-йофтинко - ми заповядай бе апартаман или къща с двор интернет щи дам под наем ама малко сте ми странни тея форумни 'римоулита' неможете правилно на български да пишете у форума а сами си раздувате некви цифри де са ви стандарт ей така римоутли бах мааму за нищо ги нямате теа пари бах римотлитата форумни
207
2
 
18
 
! Отговори
Пунда Мента преди 3 години
Само се питам при тази европейска заплата защо толкоз ръждясали курници пред софийските блокове. Защо си пият бирата пред магазина? Защо ако ходят на море, то е на квартира? Защо ходят окъсани и немити софиянци?
206
6
 
1
 
! Отговори
IT преди 3 години
Значи аз взимам два пъти над средната за София Хаха. С тия пари, ако отида в провинцията да работя римоутли ще съм като цар.
205
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестърите много вдигат нивото на заплащане:)))))))))))))))). Малко са и са кът. Коткат ги с пачки:))))))))))
204
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оядоха се софиянци и почнаха да протестират.
203
1
 
7
 
! Отговори
ТиАй преди 3 години
Като пишете подобни статии, поне сложете линк към статията за тълкуване на сънища отдолу.
202
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те за това и протестират. Искат да им се намали.
201
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 223Да, ако нямаш 8нгодини образова ие, бачкай като ненормален, а труда се обеьценява всяка година, накто и заделениетя пари. Много грозна система.
200
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ревете! Га Бойкича стана кмет, у Софето беле 650 лева заплатата, помните ли! Трябва не краката ми ... д ане казвам кое трябва да му целувате!
199
8
 
6
 
! Отговори
Анна преди 3 години
Има много обяви за работа с високи заплати, но са за специалисти! Кой ви е виновен че в университета учихте безсмислени специалности по 4 години?
198
12
 
6
 
! Отговори
110 преди 3 години
Кой в София взима под 1000лв? Това значи , че сте толкова *** и за касиери в магазина не ставате. Нищо лично.
197
1
 
13
 
! Отговори
Геро преди 3 години
Аз съм лекар в Германия и смея да твърдя, че написаната заплата за мед. сестра е меко казано преувеличена. Лекарите не започват на такава заплата! Реалната начална заплата на мед. сестра е между 2000-3000 Евро, т.е наполовина на посочената. Естествено възниква въпросът дали и другите посочени цифри не са на същия принцип,, напаснати".