Варна и Бургас не са заплашени от режим, водата в яз. "Камчия" била достатъчна

Цената на водата няма да се повишава, успокои зам.-министър Нанков
19 сеп 2020 19:17, Анисия Иванова
29
Варна и Бургас не са заплашени от режим, водата в яз. "Камчия" била достатъчна
Снимка: БГНЕС

Варна и Бургас не са заплашени от воден режим, дори да няма валежи още година и половина, водата в язовир "Камчия" е достатъчна, а цената на водата няма да се повишава - това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

"Обемът на яз. "Камчия" е над 125 милиона кубика - над 50 милиона е полезния обем. Това е един от единадесетте язовира за питейно битово водоснабдяване държавна собственост, но стопанин е съответният ВиК оператор.

Още по темата

Бургаското водно дружество е изнесло данни, че яз. "Камчия" има налични обеми, които могат да осигурят непрекъснато, без каквото и да е поскъпване на цената на водата, водоподаване и за бургазлии, и за варненци за поне 12 месеца. Ние в момента изпълняваме проект за 100 милиона, който включва веднъж, подмяна на водопровода "Златни пясъци", водоснабдителната система на няколко от варненските квартали и целия водопровод по така наречената деривация "Китка". Така ще се намалят водозагубите с енергоефективни помпи, евентуално бъдещо захранване за водните нужди на Варна от деривацията "Китка", за да не доведе това до повишаване на цената на водата", каза заместник-министърът пред БНР.

Нанков отбеляза, че нито ВиК операторът, нито министърът на регионалното развитие, нито още по-малко на околната среда и водите са субектите, които могат да определят или коментират цените на водата. По думите му има независима комисия по енергийно и водно регулиране, която е ангажирана и под чийто контрол е цената на водата.

Няма съмнение обаче, че ако водата се добива от деривация "Китка" или от карстовите извори чрез изпомпване, това ще доведе до повишаване на цените, тъй като не е гравитачна, както от яз. "Камчия", добави той.

"Чух някакви спекулации за увеличение цената на водата във Варна - че ще стане 5.50 - 6.00 лева. Абсолютни спекулации. Знаем, има социална поносимост, основната компонента във формирането цената на водата. Независимият регулатор КЕВР решава. Но такова шоково поскъпване е немислимо и няма да има.", категоричен е той.


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АТАКИСТ
86-та нямаше ли ВЕЦ?
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изобщо вече не ми дреме за герберсски градове а тия са такива
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 3
Ти знаеш, че няма да вали година и половина?
А случайно да знаеш, числата от тотото за утре?
3
2
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 2 месеца
Защо не кажат истинската причина за това че яз. Цонево е на 2/3-ти празен? Той се използваше само за заводите на Девня и за поливни цели при бай Тошо.
Сега нито Лонгоза се полива, нито има толкова заводи в Девня, а е празен в момента, колкото 86-та година. Но 86-та имаше заводи в Девня и Лонгоза се поливаше. Що? Щото едни турци използват водата му за ВЕЦ-а си и направиха милиони!
Що не се говори за тия турци?
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За жалост, няма да вали година и половина там. Празни приказки на министъра. Какво правим след година? Обемът е 1/5 от това, което сме свикнали да виждаме...
1
0
 
29
 
! Отговори
гаргамел преди 2 месеца
най ме е страх, когато кажат /няма страшно/