Да няма актуализация на пенсията за всички, поискаха от КНСБ

Решението би отбслънало работещите да внасят осигуровки
23 сеп 2020 20:23, Петя Славова
38

До няколко дни трябва да стане ясно дали и с колко да бъдат увеличени пенсиите по предложение на управляващите. Вариантите за това са няколко, а окончателният трябва да бъде одобрен до края на месеца, предава Bulgaria ON AIR.

Преизчисляването на пенсиите може да обхване над 1 100 000 пенсионери, а вариантите за това са няколко: индексиране на пенсиите, отпуснати преди 2015 година, осъвременяване на всички пенсии или само на най-ниските. От КНСБ обаче се противопоставят на актуализацията на пенсиите за всички с аргумент, че би отблъснало работещите от редовно внасяне на осигуровки.

"Може да си се осигурявал на минимална заплата, но тя пак ще стане друга, това е развращаващо и неправилно. В пенсионноосигурителната система принципът принос-права не трябва да бъде нарушаван, независимо дали е предмет на коалиционно споразумение на някого или някой от вчера е решил, че трябва непременно да преизчислява пенсиите", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според бившия социален министър Иван Нейков предложението на управляващите е дори закъсняло. Според Иван Нейков е задължително осъвременяването да се приложи за всички, а дали поетапно, или в рамките на една бюджетна година е въпрос на точно изчисление колко би струвало.

Мария Георгиева се е пенсионирала преди 10 години. Получава 700 лв. и смята, че промените трябва да са поетапни. "Първо трябва най-минималните и постепенно, след това другите, другите и най-накрая по-големите като моята", добави тя.

За Пламен Величков, който взима 300 лв., минималната пенсия трябва да се увеличи поне двойно, защото сумата е твърде малка. Окончателното решение за индексацията на пенсиите се очаква до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета за следващата година.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Актуализация е абсолютно необходима, защото хора на една и съща позиция при едно и също образование, при един и същ стаж, но пенсионирани в различни години, имат много голяма разлика в пенсиите.
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера позицията на КНСБ. Как така актуализацията на всички пенсии ще е в ущърб на редовно внасящите? Нали точно актуализирането само на по-ниските ще е ощетяващо за тях и демотивиращо човек да се осигурява. Увеличение на онези по ~300 двойно, а тези по ~700 да останат за някакво хипотетично после, би било ужасяваща несправедливост.
9
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Внасял - не внасял. инфлацията ги изяде. Инфлацията е движещата сила на съвременната пазарна икономика. Мнението не е мое, чух го от водещ банков специалист. Колко струва нещо, зависи не от моментната му оценка в долари, а от ползата му във времето. Стотици хиляди все още живи хора са създали икономика, която е била на 15 място в света. Точно те сага биват слагани в кюпа, че не били внасяли достатъчно в държавата.
8
10
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Значи тези, които не са се осигурявали и са работили в сивия сектор сега ще вземат и нормална пенсия.ашколсун! добре сте го измислили.ами вижте как е на запад, бе "синдикати".Вдигнете на всички хора с равен коефициент! това е справедливото решение! Другото е комунизъм.
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно е време да бъдат премахнати ***-да-лоидите от управлението. Гледайте какви дивотии измислят.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям Фростак е тоя, предложил това.КНСБ явно са мутрафони.
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се актуализират всички пенсии отпуснати до 2015 година. Поетапно значи пак разделение на пенсионерите. Увеличение само на ниските пенсии пак е разделение на пенсионерите. Който е внасял повече нормално и редно е да получава повече. Така, че актуализацея на всички пенсии отпуснати до 2015 г. с еднакъв процент и запазване за сега на тавана на пенсиите.
4
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво излиза? Който е работил - няма да взема каквото му се полага, а който е лежал или работил в чужбина - ще взема и от тук? Защо?Защото сме ***? Или защото приемащите законите са корумпирани?Ами да бях избягал и аз! Егати далаверата! Всички сигароми - вземат пенсия. Други, работили на черно - също. Работилите в чужбина - също. Аз съм плащал тук, ама за мен няма! Тъпотия!
3
4
 
22
 
! Отговори
ууу преди 3 години
До АнонименНе те разбрах, искаш да вдигнат само най-ниските пенсии ли? На малцинствата и на тези, които са работили като "домакини", по магистралите, или само през лятото по крайбрежието?
2
5
 
3
 
! Отговори
запознат преди 3 години
МНОГО ПРАВИЛНО,КНСБ ТЪЛКУВАТ КАЗУСА. НЕ МОЖЕ ЕДИН РАБОТНИК РАБОТИЛ ?20 ГОДИНИ ПЪРВА КАТЕГОЛИЯ И ТЪКМО ДА СЕ ПЕНСИОНИРА ? ГОРАНОВ И БОРИСОВ МУ ПРОМЕНЯТ ЗАКОНА И ТОВА НЕ ВЕДНЪЖ А ПРИ ВСИЧКИТЕ ТЕХНИ УПРАВЛЕНИЯ. С НЯКОЛКО ДУМИ РАБОТНИКА СМЕНЯ РАБОТАТА С ПО ЛЕКА,КОЯТО Е ОСИГУРЕНА НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА И ТОГАВА КНСБ ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕСИ.
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно ,това вече е истинска синдикална позиция ,стига с това "братство и равенство" хитреците които и по кома ,и след промените работеха само "върху себе си" и си правеха сметки че ще намерят вратички ако не голяма по поне пенсия като на облъскана женица с 42г стаж около 400лв пенсия и то след "актуализации" да му мислят кой ще ги гледа и щесе занимава с тях на старини ..виж за истинските пенсии по болест- да ,но и там е добре да се провери кой се е промъкнал на принципа "болен здрав носи"