Ракия, вино - половината от алкохола у нас е нелегален

Специалисти алармират за проблемите
24 сеп 2020 20:14, Петя Славова
38
Ракия, вино - половината от алкохола у нас е нелегален
Снимка: БГНЕС

Половината от алкохола на пазара все още е нелегален, алармират от бранша. Производители и преработватели на грозде искат държавата да затегне контрола и да провери пътя на гроздето.

Качеството на всяка една партида вино, произведена у  нас, се следи в лабораторията на Агенцията по лозата и виното. Очакванията са тази есен винарските предприятия да приберат и преработят поне 115 млн. кг грозде. Реколтата ще бъде идентична като обем, но като тегло ще е с 10 % по-малко от миналата година заради сушата.

Според данни на лозарите обаче поне половината алкохол на пазара е нелегален. А условията, при които е произведен, са далеч от стандартите за хигиена и качество.

Пътят на виното до пазара става все по-труден, заради нелегалния алкохол. "Това е намеса на пазара, която е нерегламентирана", обяснява лозар пред Нова тв.

"Произвежда се в по-малки дестилерии тип "селски казани", но не знаем какво е съдържанието му и дали не е опасен, обяснява Йордан Чорбаджийски от Национална лозаро-винарска камара.

Регистрираните изби дават проби, но нерегистрираното предприятие не се следи. Нелицензираните производители не отговарят на изискванията на бранша.

Според инж. Красимир Коев от Агенцията по лозата и виното, хигиена липсва на много места, като са имали случаи да се прави алкохол на места, където се отглеждат прасета.

"Много важно е съдовете да са чисти", алармират още от бранша.

Проблеми идват и от суровината, която нерегламентираните производители влагат. Без контрол се стига до некачествен алкохол. Повече фалшив алкохол има при ракиите, отколкото при виното, а изчистването на пазара на некоректни търговци е непосилно. "И най-калпавата заводска ракия е по-добре от най-качествената домашна ракия", смятат още специалистите.

Отравянето с алкохол предизвиква главоболие, отпадналост, но има и по-тежки последици. Потребителите прибягват към такъв вид алкохол, често и заради по-ниските цени. "Тези дребни икономии, обаче може да струват изключително скъпо", предупреждават още специалистите.


38
Още от Страната
В туризма отчитат загуби за близо 80% през този летен сезон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
Specialistite преди 3 седмици
Specialistite da se stegnat i da vi proverat vas vinpromite dali slagate na vinata i rakiite grozde izobshto ili sa sas spirt i esencii .Ti da vidish v magazina vino kabarne 2litra za 2 lv evalaaaa i edin grozdak nqma v nego cqlata sistema ni e takava falshiva
34
1
 
21
 
! Отговори
офф преди 3 седмици
Не сравнявайте домашната ракия, с фабричния ***!
33
0
 
27
 
! Отговори
Селянин преди 3 седмици
Произвел съм си 400 кг. грозде и съм го изронол чепка по чепка. От него ще си отделя 100 литра вино и ще си сваря 60 литра винена ракия. Когато си направя калкулация на труд и разходи, ракията ми излиза на 10 лева, виното на 4 лева литър. Какво продават в търговските вериги сами си отговорете.
32
0
 
16
 
! Отговори
Лозар Винаров преди 3 седмици
Като погледне човек количествата вино и ракия в магазините, излиза, че територията на България трябвя да е пет пъти по-голяма и всеки, всеки! квадратен сантиметър трябва да е засаден с лозя!
Що се не скрият тия спиртаджии, а?
Има качествени български вина, но са “бутикови” количества и почти ги няма в магазините.
31
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хората се усетиха, че във винпромски цех дето една чепка грозде не влиза, а изкарват вино с цистерни - нещо не е както трябва. И за какво им е на големите производители украински и беларуски зърнен и картофен спирт с цистерни?!
30
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма по-некачествен алкохол от този дето го продават по магазините, т.е. легалния.
29
3
 
17
 
! Отговори
SHEFA преди 4 седмици
ДЕДО Е НА 92 И НЕ Е ПИПАЛ ОТ ТАЯ СКОРОСМЪРТНИЦА ОТ МАГАЗИНА-ПИЕ САМО ДОМАШАРКА И ТО ПО ПОЛОВИНКА НА ДЕН-ПРЕДИ И Е СТИГАЛ ДО КИЛО.
-НА 92 ГОДИН Е ЕЙ-ИСКАТ ДА УНИЩОЖАТ НАЙ МИЛОТО НА ХОРАТА.-ДА ГИ УМОРАТ ТИЕ ГАДОВЕ.
МАСТИКАТА ТОПИ ЧАШИТЕ-АКО НЕ ВЯРВАТЕ СЛОЖЕТЕ МАСТИКА В БЯЛА-НЕПРОЗРАЧНА ЧАША-ЗАВОДСКО ПРОИЗВОДСТВО ТОПИ Я КАТО АЦЕТОН.
28
14
 
2
 
! Отговори
Da преди 4 седмици
Да мрат ,щом спирта им е по-ценен от книга
27
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не унищожавайте вековните български традиции заради някои завистливи и алчни елементи.
26
1
 
25
 
! Отговори
Сандо преди 4 седмици
абе тя цялата държава е нелегална, те за ракията пишат
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Тоталната
Така, както си описал се прави ракията за продаване.
За мене си я правя от тон изчистено грозде с 10 кила захар за старт на ферментацията.
Това лято пък смокините дадоха над 300кила плод. Изкарах 23 литра ракия. Пак 10 кила захар.
Пак само за лични нужди.
24
3
 
6
 
! Отговори
До бай Пешо преди 4 седмици
Не се напивай и няма да те боли глава.
23
25
 
1
 
! Отговори
Toranaga преди 4 седмици
Така е, бастунстан ръга в изцедените жибри вода и захар, слага мая за хляб, туря и лимонтузу, че мноо убау ферментирало с него - и става бо-клук сто пъти по-зле от най долната заводска...тъй, че философите надолу- да го д-у-хат!
22
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"И най-калпавата заводска ракия е по-добре от най-качествената домашна ракия", смятат още специалистите.
Еее няма такива платени манипулатори "Специалисти". Кой ви плати да плашите хората бре ей ? Да съгласен съм че трябва да знаеш от какъв човек купуваш виното или ракията, и да знаеш къде я прави. Но да истипосвате целия отрасъл по такъв начин пред медиите. Кучета продажни. Даа давайте си парите на заводите където от 1 кг. грозде правят по 3 литра вино !
21
0
 
19
 
! Отговори
До 19 преди 4 седмици
Ферментационни - да. Дестилационни - доста по-късно от вашите 200 века. Прочетете средновековни източници. Напитките са били :
Медовина - ферментирал сироп от мед.
Оловина - ферментирал извлек от покълнало зърно, т. е. малц - демек бира (ейл).
Вино - ферментирал гроздов сок.
Ракията е сравнително ново откритие. Със сигурност не 200-та века на Щерю.
20
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Някога наистина е имало жестоки винпромски ракии, *** и тн. и тн.,но да ме кръщават, че ракията ми е по-лоша и от най-долната заводска може да хванат да ме разведат за оная работа.
19
1
 
13
 
! Отговори
do 15 преди 4 седмици
Добре би било да правиш разлика, между това кога един процес е описан по модерните разбирания за наука, и от кога същия процес се ползва, като познание предавано от поколение на поколение.
Повечето ферментационни процеси, се използват от човечеството много преди да ги открие науката.
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Българина скача като му посегнат на ракията.

А това че му крадат парите ще го преживее.
17
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Защитават правото на българския потребител да си купува бутилка вино за 30 лв., което често се оказва направено от някой винпром от винена ***, спирт, вода и ароматизатор.
16
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Всяка година си правя домашно вино достатъчно до следващата реколка. По-добро е от 90 % от вината на пазара. Излиза ми около 2 лв. литъра, а за да си купя вино с такова качество от пазара струва поне 10 пъти повече.