Напълни ли се джоба на българина от еврофондовете?

Как те са повлияли на икономиката ни...
Обновена: 27 сеп 2020 16:51 | 27 сеп 2020 14:30, Петя Славова
163
Напълни ли се джоба на българина от еврофондовете?
Снимка: БГНЕС

Европейските фондове са довели до повишаване на заплатите с 8,2% за периода от 2014 г. до средата на 2020 г. Това показва анализ на Министерство на финансите за ефекта на парите от ЕС върху икономиката. Наред с това Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал със 7,7% спрямо базисния сценарий без евросредства.

Друг изключително важен положителен ефект е намаляването на безработицата, съобщава "Монитор". В резултат на усвояването на парите от ЕС за периода 2014-юни 2020 г. безработица в страната е с 5,6 процентни пункта по-ниска отколкото би била без притока на тези средства. В същото време, броят на заетите лица в икономиката е нараснал с 12,5%. Това води до увеличение на доходите и на производителността на труда.

 В резултат на нарастването на възнагражденията и заетостта потреблението се увеличава с 9,3% спрямо базисния сценарий без пари от ЕС. А това, заедно с ръста на инвестициите води до увеличение на вноса с 6,7%. Същевременно износът също леко нараства - с 0,8%.

Но в дългосрочен план очакванията са парите от ЕС да доведат до значително подобрение на конкурентоспособността и увеличение на износа. Като това ще се дължи на по-високата производителност на труда и ефективност на производствения процес чрез внос на по-модерни машини и технологии.

През втория за страната програмен период (2014–2020 г.) е получен достъп до средства от ЕС в размер на 9,9 млрд. евро, предназначени за съфинансиране по 10 програми. В сравнение с периода 2007–2013 г., разполагаемият ресурс е по-голям с 5,2%. Към 30 юни 2020 г. реално са усвоени 46,9% от средствата от ЕС. Извършените плащания по програмите са на обща стойност 5,487 млрд. евро, като 4,633 млрд. евро от тях са от ЕС.

Средствата от ЕС подпомагат българската икономика по няколко направления. Те водят до увеличение на инвестициите на частния бизнес, до разкриване на нови работни места, а от там до повишаване на доходите и потреблението.

Един от най-съществените ефекти от усвояването на парите от ЕС, със силно положително въздействие върху българската икономика, е нарастването на обема на частните инвестиции – с 19,7% за периода 2014 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
2
 
26
 
! Отговори
BGexit преди 3 години
Еврофондовете бетонираха влиянието на мафията в страната и сложиха край на правовата държава.Еврофондовете по същество никога не са изпълнявали декларираната роля за повишаване на конкурентоспособността на новите страни-членки. Реално с фондовете се купува послушанието на марионетните правителства.ЕК преди много години забрани в обществените поръчки да се оферират гаранционни срокове от по 100 г. Познайте защо не спира останалите схеми за източване.
128
3
 
6
 
! Отговори
HE преди 3 години
HE
127
4
 
23
 
! Отговори
.!. преди 3 години
От евро фондовете пари получават само фирми на герб и фирми на дпс! Инак нормален човек без участия и роднини в дпс и герб да полуи пари от еврофондове, еми това е все едно да се събудите и да се окаже син и единствен наследник на Бил Гейтс! Всеки го иска, ама ..... няма!
126
2
 
28
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Естествено че се напълни джоба на българина! Аз даже знам и името на този българин.
125
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лесно е да спада безработицата, като безработнитеи масово напускат странта....
124
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми няма как всички да вземат от еврофондовете. Които и да власт пак едни ще вземат повече, други нишо. Лошото на тези субсидии е че работодателите започват да не ценят персонала си - тя субсидията си върви и не му дреме за качеството на работата.
123
6
 
20
 
! Отговори
А бе преди 3 години
Важното е,че чекмеджето е пълно!
122
7
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
До dasdasad"Много от вас са забравили, какви прошляци са били 1999г...."Защо, ти богопомазан ли беше тогава? А защо не разкажеш, какви прошляци бяхме 1988-***, когато всеки , който не го мързеше, построи или купи жилище, изучи деца, имаше работа и перспектива? И после дойде "демокрацията", и всичко градено с поколения, се окраде и продаде? Не без диктовка отвън.Аец, Редки метали, КЦМ, БГА Балкан, БМФ, Машиностроене, Каростроене, Корабостроене, ДЗУ,да цитирам ли ощезлатни кокошки, които и днес
121
6
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
Джоба на българина определено не се е напълнил, но се сещам за едно пълно шкафче, точно с пари от еврофондовете.....Но, и това щяхме да преживеем, щяха да минат няколко месеца, и Баце да гледа като Бай Тошо на 10-ти или като Ванчо Костов след избори, но Гешев влезе с кални ботуши в президентството, и чашата преля....Сега нещата се ускоряват-пари се дават и на народа, от кумова срама, но вече е късно-10 години са проспани , за да се напълнят джобовете и на народа, само за шкафчетата има....
120
3
 
13
 
! Отговори
Бай ВарвАр преди 3 години
Разбира се , че се напълни джоба на българина , аз даже мога да ви кажа кой е българина !Но ,за да съм по-точен ,трябва да кажа , че и шайката около него и тя си напълни джоба ...
119
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости, парите от европроектите ги прибират дпс и гроп.
118
2
 
19
 
! Отговори
МЕГА крадене преди 3 години
Един познат, през последните 4-5 години си купи чисто нов джип за над 100 000 лв и два луксозни апартамента. Обаче човека е от ГЕРБ и знае как да усвоява еврофондове
117
1
 
9
 
! Отговори
Истина преди 3 години
само на ББ, МКМ, певски домус ага и другите си напълниха джобовете, някога трябваше да чакаме еволщцията за по-добри времена... вече идва време за р..луция
116
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До моля?Няма връзки, няма бизнес, кое не ти е ясно ? :))))
115
2
 
23
 
! Отговори
моля? преди 3 години
От пролетта на 2015 година практикувам биологично пчеларство; имам 485 пчелни семейства.Смених три Сертифициращи фирми, като първата беше Лакон, немска фирма със седалище В. Търново.После беше ...Сега е ...Давам луди пари за една ялова инспекция, давам пари за анализи на продукцията в лицензирана фирма, а дефакто, получавам една цветна хартийка, която няма почти никаква стойност.Участвал съм почти по всички програми програми свързани с пчеларство, но ме подлудиха от проверки ...
114
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълниха се чекмеджетата на един еднокнижник от Банкя.
113
3
 
19
 
! Отговори
не преди 3 години
на някои българи- да, на повечето - не
112
6
 
24
 
! Отговори
ПКП преди 3 години
Бай Суджук не може да си затвири чекмеджета от пачки и кюлчета... Ето къде са откраднатите милиарди от Евро фондовете и българския бюджет!!! ОСТАВКАТА 3 е спасението за България!!! ОСТАВКА - СЪД - ЗАТВОР!!!
111
4
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
На Боко Кюлчето,пачките и...кюлчетата изпопадаха от...шкаффчетата защото се...препълниха.За това народа иска да се...отегли от...кранчето,за да дойде и неговият ред.
110
3
 
17
 
! Отговори
Бай Суджук преди 3 години
Напълни ми се чекмеджета с милиони и злато, а за другите хора... не знам и не ми пука.. ОСТАВКАТА 3 е спасението за България!!! ОСТАВКА - СЪД - ЗАТВОР!!!