Напълни ли се джоба на българина от еврофондовете?

Как те са повлияли на икономиката ни...
Обновена: 27 сеп 2020 16:51 | 27 сеп 2020 14:30, Петя Славова
163
Напълни ли се джоба на българина от еврофондовете?
Снимка: БГНЕС

Европейските фондове са довели до повишаване на заплатите с 8,2% за периода от 2014 г. до средата на 2020 г. Това показва анализ на Министерство на финансите за ефекта на парите от ЕС върху икономиката. Наред с това Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал със 7,7% спрямо базисния сценарий без евросредства.

Друг изключително важен положителен ефект е намаляването на безработицата, съобщава "Монитор". В резултат на усвояването на парите от ЕС за периода 2014-юни 2020 г. безработица в страната е с 5,6 процентни пункта по-ниска отколкото би била без притока на тези средства. В същото време, броят на заетите лица в икономиката е нараснал с 12,5%. Това води до увеличение на доходите и на производителността на труда.

 В резултат на нарастването на възнагражденията и заетостта потреблението се увеличава с 9,3% спрямо базисния сценарий без пари от ЕС. А това, заедно с ръста на инвестициите води до увеличение на вноса с 6,7%. Същевременно износът също леко нараства - с 0,8%.

Но в дългосрочен план очакванията са парите от ЕС да доведат до значително подобрение на конкурентоспособността и увеличение на износа. Като това ще се дължи на по-високата производителност на труда и ефективност на производствения процес чрез внос на по-модерни машини и технологии.

През втория за страната програмен период (2014–2020 г.) е получен достъп до средства от ЕС в размер на 9,9 млрд. евро, предназначени за съфинансиране по 10 програми. В сравнение с периода 2007–2013 г., разполагаемият ресурс е по-голям с 5,2%. Към 30 юни 2020 г. реално са усвоени 46,9% от средствата от ЕС. Извършените плащания по програмите са на обща стойност 5,487 млрд. евро, като 4,633 млрд. евро от тях са от ЕС.

Средствата от ЕС подпомагат българската икономика по няколко направления. Те водят до увеличение на инвестициите на частния бизнес, до разкриване на нови работни места, а от там до повишаване на доходите и потреблението.

Един от най-съществените ефекти от усвояването на парите от ЕС, със силно положително въздействие върху българската икономика, е нарастването на обема на частните инвестиции – с 19,7% за периода 2014 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
8
 
! Отговори
В метрото на София преди 3 години
Там ми напълниха джобовете с жълти ръждиви стотинки. Касиерката си ги беше подготвила да ги върне на някой заблуден човечец, като мене :)
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навремето си приказвахме с една позната, та аз е питах къде работи, тя ми отвърна в някакъв кол център, аз я попитах защо не се хване някъде в администрацията, тя ми отговори че в държавните сфери не се изкарвало пари, вече всичко е частно и нямало смисъл :))) Сега се вижда къде са парите, частниците го гъл тат под вода :)))
27
2
 
16
 
! Отговори
мхм преди 3 години
преди 3 дни от фонд земеделие се оказа, че са откраднати около 800 милиона лева! сами си правете сметка
26
2
 
6
 
! Отговори
Какви Са Тези Дребни преди 3 години
Едрите са за шемекерите, на мен банката като изтеглих 5000 всичките ми ги дадоха по 5 евро пачки. ХАхаах да си имам, да разнасям пачки по самолета в джобовете. Пълен цирк, обикновните хорица ни изцедиха тотално и ни изритаха.
25
0
 
6
 
! Отговори
ЕС тарикат преди 3 години
До Ристьо ристьов 19Ми излизай бе иаз искам да излезеш от ЕС
24
8
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
От тогава минаха 24 години ако не си разбрал, и твоя ГЕРБ да се оправдава с това за всичките си провали, е меко казано абсурдно.################От тези 24 години около 15 управляваха другарите .Ако и те бяха направили това,което ГЕРБ направи до сега ,може би щяхме да сме по добре.Но ,когато държавата е напълно ограбена и съсипана(предимно от твоята БСП) десет години са твърде кратък срок.И сега ,другарю искате пак да върнете основните виновници за дереджето на страната ,пак на власт.
23
4
 
5
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До Христо ХристовАз лично предпочитам да крадат от европарите, от колкото от българските ... Ако си мислиш, че ще спрат като "излезем" имам лоши новини.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А така .Забогатяхте ли ? Преяждайте .Той дълга народа ще го плаща.
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не съм видял и лев, ама Бойко си напълни шкафчетата с евраци и злато
20
1
 
15
 
! Отговори
Jobs преди 3 години
Що не сложите снимка с розови пачки по 500?, какви са тези дребни банкноти?
19
6
 
8
 
! Отговори
Лоест Тулуп преди 3 години
Аз съм си доволен.
18
6
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До бау, Аз искам да ицлезем от ес, защото подхранват лицемерието, подлостта, корупцията и мързела.Ясно е, че лицемерите, подлите, корумпираните и мързеливите го харесват... и паразитиращите некадърници де.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПфффффффффффффффффТвърдо ние!
16
2
 
18
 
! Отговори
1 преди 3 години
За джоба на българина не знам,но на един българин,чекмеджето се е напълнило.
15
14
 
4
 
! Отговори
До9 преди 3 години
За лош късмет дойдоха герберугите и провалиха всичко!#######Другарю ,имаме и опита ,когато алтернативата управлява. 5 долара заплата и 3 пенсия.Празне магазини,купони за хляб и бензин ,режим на тока и т.н.Тъй ,че по полека с "лошия "късмет.
14
7
 
9
 
! Отговори
Христо преди 3 години
Не само герберите крадат ,я да си спомним социалистите какво правеха ...един дол дренки
13
2
 
17
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
8% за 6 години !!! Важното е ,че напълнихме чекмеджетата на ХЕРАКОВСКИЯ *** !!!
12
2
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
И сак се установи, че е благодариние на парите от ес, а не на парите от гастарбайтерите (50% от парите на ес), които отиват директно при хората, а не по чекмеджетата и за некачествени ремонти?!
11
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то българина не стигна до еврофондовете, те отидоха за къщи за гости и отбрани приближени на властта, ние само данъци даваме, осигуровки, за пенсии - няма
10
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе джоба на българина не знам ама Чекмеджето на Мутрата се пръска по шевовете