Напълни ли се джоба на българина от еврофондовете?

Как те са повлияли на икономиката ни...
Обновена: 27 сеп 2020 16:51 | 27 сеп 2020 14:30, Петя Славова
163
Напълни ли се джоба на българина от еврофондовете?
Снимка: БГНЕС

Европейските фондове са довели до повишаване на заплатите с 8,2% за периода от 2014 г. до средата на 2020 г. Това показва анализ на Министерство на финансите за ефекта на парите от ЕС върху икономиката. Наред с това Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал със 7,7% спрямо базисния сценарий без евросредства.

Друг изключително важен положителен ефект е намаляването на безработицата, съобщава "Монитор". В резултат на усвояването на парите от ЕС за периода 2014-юни 2020 г. безработица в страната е с 5,6 процентни пункта по-ниска отколкото би била без притока на тези средства. В същото време, броят на заетите лица в икономиката е нараснал с 12,5%. Това води до увеличение на доходите и на производителността на труда.

 В резултат на нарастването на възнагражденията и заетостта потреблението се увеличава с 9,3% спрямо базисния сценарий без пари от ЕС. А това, заедно с ръста на инвестициите води до увеличение на вноса с 6,7%. Същевременно износът също леко нараства - с 0,8%.

Но в дългосрочен план очакванията са парите от ЕС да доведат до значително подобрение на конкурентоспособността и увеличение на износа. Като това ще се дължи на по-високата производителност на труда и ефективност на производствения процес чрез внос на по-модерни машини и технологии.

През втория за страната програмен период (2014–2020 г.) е получен достъп до средства от ЕС в размер на 9,9 млрд. евро, предназначени за съфинансиране по 10 програми. В сравнение с периода 2007–2013 г., разполагаемият ресурс е по-голям с 5,2%. Към 30 юни 2020 г. реално са усвоени 46,9% от средствата от ЕС. Извършените плащания по програмите са на обща стойност 5,487 млрд. евро, като 4,633 млрд. евро от тях са от ЕС.

Средствата от ЕС подпомагат българската икономика по няколко направления. Те водят до увеличение на инвестициите на частния бизнес, до разкриване на нови работни места, а от там до повишаване на доходите и потреблението.

Един от най-съществените ефекти от усвояването на парите от ЕС, със силно положително въздействие върху българската икономика, е нарастването на обема на частните инвестиции – с 19,7% за периода 2014 2020 г.


163
Още от Страната
Заради коронавируса, чужденци резервират часове преди пристигането си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
не знам за джоба , ама чекмеджето....ахааа стоплихте ли ?! а
154
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 3 седмици
А бе мишки, вкарвате 20 милярда лева и получавате ръст на износа под 1%. Какво ви говори това? Чии заплати и консумация увеличавате бе?
153
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До Анонимен/146

Не само за България, не само!
152
0
 
0
 
! Отговори
К6 преди 3 седмици
Стига сте писали глупости.
151
2
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 3 седмици
Гадове напълни се ще ни уморите мръсници крадливи !! Всички крадци мутри борци каратисти *** политици прокурори правосъдни системи край нямат всички във затворите мафиоти мръсни хотелиери ресторантьори шезлонги чадъри МАФИЯ МАФИЯТА СВАЛЯ ДДС НА МАФИЯТА НЕ НА БЕДНИТЕ !!! ИДВА ВИ КРАЯ !! ОСТАВКА СЪД ЗАТВОР КОНФИСКАЦИЯ
150
1
 
1
 
! Отговори
деди преди 3 седмици
до 148 това беше целта убиване на икономиките ,погледни всички държави които се присаидениха към евро съюза след распадането на комунизма всички са бедни и чакат милостиня ,само поляците са малко по добре
149
0
 
3
 
! Отговори
работяга преди 3 седмици
През ден си пълня джоба,раницата и чекмеджето с пари от еврофондовете.
Един ден пълня и на следващия празня.
Голям кеф.
Браво на Герб и Борисов.
148
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
икономика, основана на милостиня от ЕС, и то дадена без желание няма да доведе до нищо добро. все едно просяк да мисли, че ще забогатее, ако иде да проси в по-луксозен квартал.
147
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
137,
Дават и много се построи. Заради корупцията качеството и цените са такива, че се срутва за 0 време, а обикновените хора нищо не виждат. Ама защо тогава още хора защитават корумпетата? Хем искаме средствата за бизнеса да създават работа и добри заплати, хем не протестираме срещу крадците. Няма как да стане. Иначе тия милиарди можеше да направят МРЗ и 1500лв, ако бяха отишли в добра инфраструктура и реални инвестиции.
146
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Даниел Фройнд за България:
Начинът, по който се отпускат европейските фондове, не води до добруване на обикновения човек, а създава корупция за един отбран елит.
145
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всичките, тези еврофондове и субсидии създават огромна административна маса, която която за съжаление намалява конкурентноспособността на икономиката.
То и за това повечето страни в европа не вървят икономически добре от доста години.
144
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За 6 години 8% повишаване на заплатите от фондовете, а цените 108% са се увеличили. Много се е напълнил Джоба на българина.
143
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На един конкретен българин - да, но повечето нормални българи се срамуват да се отъждествяват се него.
142
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
и до момента 90% от Българския износ е за Турция и Русия - западните гадове трака и не отвориха пазарите си за нас
-------

За Турция е вярно, за Просия - не.
С Просията всяка година имаме по 2,5 - 3 млрд дефицит.
Германия и САЩ са след Турция страните, в които изнасяме.
141
0
 
0
 
! Отговори
Kiorsufra преди 3 седмици
Samo ne I na ba4katorite ne sa palni djobovete.Parite se rasdavat na shemata tatko ,bratko I svatko.
140
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всичко това са ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ.

Наливането на готови пари и откриване на раб. места в непроизводителни сектори само помпа инфлация и отлага проблемите, а не ги решава.

И не само ги отлага - те се трупат и набъбват с времето.
139
2
 
3
 
! Отговори
башбакана преди 3 седмици
Напълни и шкафчето ,освен джобовете ...
138
1
 
13
 
! Отговори
Предприемач преди 3 седмици
Нормалните бачкаторчета нищо не са видели и няма и да видят от тия еврофондове. Дребния бизнес също, включително и аз. Тези милиарди се раздават на няколко акули и пълнят сметки, правят палати, имат бентлита и дузина силиконови любовници. Всички ги знаят кои са. Днес бг, що дразните обикновените хора???
137
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много ви се иска БСП да е на власт. Ами ако желанието ви се сбъдне, пак ще сте на улицата, но умрели от глад. Няма да има нужда от гладни стачки,всички ще сме гладни. Така, че успех в начинанието. Кой каквото си посее, това и ще пожъне!
136
5
 
9
 
! Отговори
Евреиски ЛЪЖИ преди 3 седмици
само кръгъл глуппак може да повярва че западните гадове ни дават !!!
за 30-години западните гадове и една беседка не построиха в България - сако грабят !!!

до 2016 (щото за по късни години изпокриха данните) бедна булгария е внесла
в ЕС около 29 МИЛИАРДА !!!! а е получила малко повече от 9 милиарда

и до момента 90% от Българския износ е за Турция и Русия - западните гадове трака и не отвориха пазарите си за нас

западните гадове ни грабят така като и Турчин не ни е грабил !!!