Защо има разлика в клиничните пътеки за пневмония с COVID-19 и без?

Според лекар подобно решение е неоснователно
28 сеп 2020 12:16, Петя Славова
5
Защо има разлика в клиничните пътеки за пневмония с COVID-19 и без?
Снимка: БГНЕС

Има разлика в заплащането по клиничните пътеки за пациенти с пневмония, причинена от COVID-19, и за пациенти с други пневмонии и респираторни заболявания. За това алармира д-р Петър Георгиев, управител на белодробната болница в Благоевград.

Още по темата

Д-р Георгиев припомни пред БНТ, че заплащането по клинична пътека за COVID болни е 1200 лв., а за тези, които се лекуват от пневмония в отделенията за белоодробни и вътрешни болести, сумата е 776.70 лв.

Според лекаря тази разлика е неоснователна, тъй като много от пневмонично болните заради коронавируса се лекуват не в специализирани отделения, а в наличните пулмологични и вътрешни отделения.

Макар в благоевградската белодробна болница да има разкрито специализирано COVID отделение, д-р Георгиев акцентира върху тази несправедливост, като се обръща към Здравната каса, Лекарския съюз и Министерството на здравеопазването да обяснят какви са причините за тази разлика и да установят равномерно заплащане за всички пневмонично болни.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Малей мале, а ти доктор работещ ли си, или само получаващ по пътека 1200 лв? Или само теоретик? Щото не виждам паднали от марс във форума.
4
11
 
1
 
! Отговори
Малей мале преди 2 месеца
ТОЗИ Е ДОКТОР КОЛКОТО АЗ СЪМ ХЕЛИКОПТЕР. НА ДОКТОР ЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЯСНЯВА, ЧЕ КОВИД ПНЕВМОНИИТЕ ПРОТИЧАТ ПО СЪВСЕМ РАЗЛИЧЕН НАЧИН ОТ ДРУГИТЕ ВИРУСНИ ПНЕВМОНИИ. ЗАТОВА И АНТИБИОТИЦИТЕ ПРИ КОВИД ПНЕВМОНИИТЕ ВЪОБЩЕ НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ, КАКТО СА ЗА ДРУГИТЕ ВИРУСНИ ПНЕВМОНИИ. ТОВА ДОСТА УТЕЖНЯВА И УСЛОЖНЯВА ЛЕЧЕНИЕТО. Да не говорим за опаковането на лекуващите доктори, което не се практикува при другите пневмонии.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разликата е поне 3 чекмеджета....
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е как защо? Други болести освен ковид няма! И лекарите са на прага на силите си вече. Изнемогват. Други пътеки изобщо не трябва да има. Пък ако не е с ковид, пишете го ковид и готово. Хем кинти, хем голям брой новозаразени.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А защо има разлика от над 2хил. евро между заплатата на лекар в България и на същия този лекар, когато го "лапнат" в Германия?! Изведнъж вдига левъл, когато постъпи на работа там ли?