Онлайн петиция заради лошите условия в зоопарковете у нас

Инициативата е на фондацията "Четири лапи"
6 окт 2020 15:31, Ния Христова
26
Онлайн петиция заради лошите условия в зоопарковете у нас
Снимка: БГНЕС
Международната организация за защита на животните "Четири лапи" създаде онлайн петиция, с която призовава Европейската комисия да окаже натиск върху българските власти заради лошите условия в зоопарковете у нас, както и да подчертае неспазването на изискванията за лицензирането им. Скандалът с двете лъвчета, родени в зоопарка в Благоевград, които временно сега са настанени във Варна, стана повод за създаването на петицията, предаде БНР.
 
В България има 19-те лицензирани зоопарка, повечето от които са общински. Само два от тях отговарят на международните стандарти, а пет работят без дори да са лицензирани, твърдят от световната организация "Четири лапи":
 
"Голямата част от тях не отговарят на изискванията на европейската директива за зоопарковете и освен това не отговарят на българското законодателство".
 
Магдалена Пенева, ръководител на отдел "Проекти" в организацията, обясни, че лошите условия, в които се отглеждат животните, се дължат най-вече на сериозните компромиси при издаване на лицензи и липсата на контрол от страна на Министерството на околната среда и водите.
 
Двете лъвчета, които се родиха в благоевградския зоопарк и чиито родители са брат и сестра, все още са изложени на риск. Условията и към момента не са променени, което прави невъзможно връщането на лъвчетата, които временно са настанени в зоопарка във Варна:
 
"Това заграждение, в което живеят родителите в момента, все още е под всякакви стандарти".
 
От "Четири лапи" казват, че сигналите им до екоминистерството за задълбочаващите се проблеми в зоопарковете до момента не са дали резултат, затова се обръщат към ЕК:
 
"Очакваме да обърнат внимание на българските власти и да потърсят пътя за правилното прилагане на тази европейска директива".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
?лошо преди 3 години
Защо се размножават при лоши условия. Апетитни парцели?
11
0
 
2
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Ми нали директор на зоопарка беше ония самоубиец алпиниста, вместо да се грижи за животните и да си върши работата той си джиткаше по върховете, а не вярвам да е бил в неплатен отпуск.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ли социопатко екоталибанско НПО? На тези единствената им работа е да си измислят проблеми, с които след това да се борят до безкрай, разбира се доволно усвоявалки по джобовете тлъсти субсидии, дарения и т.н.
9
2
 
5
 
! Отговори
. преди 3 години
До Анонимен 9По-добре да направим на пържоли близките ти!
8
1
 
9
 
! Отговори
В преди 3 години
Пловдив още преди време тръгнаха да правят новата зоологическа градина. Докараха я до някъде и спряха. Оказа се, че са отклонени доста пари. Задържаха за няколко часа бившия кмет И. Тотев (от ГЕРБ) ама понеже ставаше въпрос само за някакъв си милион и то в BGL го пуснаха и всичко приключи!
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
проблема се решава като направим на пържоли обитателите на зозологическата градина - нема жиотни-нема проблем и лоши условия
6
1
 
8
 
! Отговори
ГЕНОЦИД !!!! преди 3 години
То пък животните кой ти гледа....и от там са крали мощно....
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зоопарковете са отвратително и тъжно място
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Зоопарковете били лоши условията идете в едно забравено село в България да видите какви условия на тези хора има там Е това са Герб
3
2
 
9
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
Природзащитници, протестирайте и против лошите условия на голяма част от Българското население !!!Когато просперират хората, ще просперират и животните !!!Това Ви го казвам като дългогодишен вегетарианец !!!
2
0
 
11
 
! Отговори
няма страшно преди 3 години
Както върви изсичането на българските гори скоро лъвчетата ще си имат пустиня
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сакън. Никакви петиции, че ще ви изкарат, че сте клевентиници на родината.А, това, дали животните са добре или не- няма значение.