Николова: Летният сезон бе на българите, очакваме ги и зимния

Над 900 хил. наши сънародници са посетили морските общини
9 окт 2020 18:45, Анисия Иванова
47
Николова: Летният сезон бе на българите, очакваме ги и зимния
Снимка: БГНЕС

Летният сезон бе сезон на българите и очакваме те да посетят активно и нашите зимни и СПА курорти. Тази година всички страни насочиха усилията си към популяризиране на вътрешния туризъм и след подкрепата на българите за летния сезон очакваме същото и за зимния, посочи зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева на годишната конференция на „Travel Academy“.

Според нея ще разчитаме и на съседните балкански пазари за зимния сезон.

Годината преминава под знака на световната пандемия, причинена от COVID–19, а туризмът е сред най-пострадалите отрасли. През първото полугодие международните пътувания са намалели с 65% според Световната организация по туризъм. Кризата ни изправи пред редица предизвикателства както за опазване на здравето, така и за стабилизиране на икономиките, се посочва в обръщение на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, поднесено от Георгиева.

Форумът е под мотото „Новото нормално“ и включва дискусии за последиците от пандемията в туризма.
В приветствието си вицепремиерът Николова подчертава, че в настоящата ситуация е особено важно да обърнем нов поглед към бъдещето на сектора, да потърсим иновативни начини за привличане на туристи, да откроим перспективни продукти и услуги. Летният сезон отбеляза 70 на сто спад в световната индустрия и около 90% понижение в резервациите. По данни на Европейската комисия загубите за хотелиери, ресторантьори и туроператори възлизат на 85 процента.

България също отбеляза сериозни спадове, подчертават от Министерството на туризма. Повече от 2 месеца бяха спрени организираните туристически пътувания, а морските ни летища отчитат двуцифрени намаления в броя на полетите. Чуждестранните туристи от началото на годината са едва 1,1 млн., но в същото време кризата насърчи вътрешния туризъм - българите, пътували в страната ни, са над 2,5 млн. Над 900 хил. са били нашите сънародници в местата за настаняване в морските общини от началото на летния сезон до 22 септември.

В обръщението на вицепремиера се припомнят и навременните мерки, предприети от правителството в подкрепа на бизнеса и потребителите. Мярката 60/40 работи добре и беше удължена от кабинета до края на годината. За хотелиери и ресторантьори тя се трансформира в 80/20 и запази над 22 000 работни места в бранша. Очаква се с този инструмент да се съхранят още 11 000 позиции и общият им брой да надхвърли 30 000.

Към решението за отпускане на държавна помощ от 35 евро за седалка за туроператори, ползващи чартъри за туристи, също има интерес и за държавната помощ вече са подадени 17 заявления. Подписан е и договорът за предоставяне на 10 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020” за туроператори и турагенти.

България е една от първите държави, получила печата Safe Travels stamp като сигурна дестинация, заключава в посланието си вицепремиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Ковид 19 преди 3 години
Ще си останете с очакванията
32
0
 
0
 
! Отговори
хотелиер преди 3 години
уважаеми гости от БГ.Туризма с вас и без вас все е зле и докато не се завърнат 4уждите туристи не6тата няма да потръгнат така 4е слагайте по един PCR тест в джоба и се 4увствайте свободни да си ходите и в Гърция и в Турция па и на луната ако 6тете след като тук е толкова скъпо и толкова зле-там 6те ви посрещнат с отворени обятия като истински спасители.
31
0
 
0
 
! Отговори
Аз 311 преди 3 години
и по 150 лв. ваучери по столипиново
30
1
 
1
 
! Отговори
Златни пясъци преди 3 години
Ми не. Румънците ни спасиха.
29
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тая година мисля да ми е последно ходене по чалгаджийските ни курорти тука, дребния има още малко да заякне в спорта и почваме да го взимаме с нас на истинско каранеедна седмица в алпите на година ми стига, вече съм дърт ... е иии някой друг уикенд тука
28
4
 
5
 
! Отговори
тигъра преди 3 години
Ами намалете цените,подобрете обслужването,подобрете хигиената.Правете дезинфекции и ще имате клиенти.Осем дена в затворен комплекс в апартамен бяхме 6 човека.Никой не се обади да направи дезинфекция,добре ,че си носих дезинфектанти.Камо ли да се чисти.По-добре да не ми влизат и чистят,защото не знаят как и хигиена никаква.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да започнат да рекламират републиката на чалгата като дестинация за холидеи за мазохисти няма да са далече от истината а и на такъв тио посетители ще им хареса18111
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ги очаквате, нали имало корона-морона.
25
1
 
10
 
! Отговори
Пет преди 3 години
Не съм ходил на ски от има няма 10 години , само като видя опашките по новините. Мерси. Като порасне малкият , някъде по Алпите ще се ходи.
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, мерси. На ски ходя 3 пъти годишно в Алпите. Да, излиза тройно като цена на тук (не си ходя с дисагите в осморазрядни хотели, населени с български пpocтаци), но има качество, знам за какво си давам парите. Тук най-многото за бърз уикенд на Банско или Пампорово, иначе нощно Лале и Боровец.
23
3
 
15
 
! Отговори
Лоши новини преди 3 години
Който отиде на ски да си знае, че област Благоевград е втора по зараза и болни в България, а Смолян има постоянно високи бройки от пролетта. Огнище демек. ;). Да си помисли пак преди да заведе семейството си там. После ще се върнат по градовете и... Останалото ще свърши ковид. Как му се паднаха толкова слепи хора да ни управляват???
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами и ние очаквахме ,че ще намалят цените , ама Йок, Нада ! - Увеличиха ги на морето!вчера в р. лепи миниатурно парченце чийзкейк 7,50 лв ! та ще си помислиме за зимата ..........
21
2
 
9
 
! Отговори
софиянец преди 3 години
Не зле министърът и хотелиерите да благодарят на българите, че напълниха бг курортите този сезон. Че май и догодина ще разчитат на нас.
20
7
 
13
 
! Отговори
ама разбира се! преди 3 години
Веднага ще изтичам да спасявам печалбите на мутpитe, само се колебая дали на спа или на планина. Не стига, че ни разказахте играта с измисления ковид психологически и финансово, а сега зейнали да им пълним касичките!Не всички работим за забогатялата през последните 6 месеца фармафия. Повечето хора не могат и да помислят за ваканции.
19
3
 
5
 
! Отговори
Тая празноглавата преди 3 години
Пак се появи. Тъпалие или некадърна? Къв туризъм с тая зараза бе на ниски температури ковида вилнее яко, справка оня австрийски курорт в който всички се заразиха. Е*ати жалкарската политика. Много жертви ще има, лятото е едно, а на затворените хотели как я мислят през зимата.
18
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Очаквайте ни, но при този ръст на коронката, знам ли?!
17
0
 
6
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Подсъдимия несебърски кмет, да направи паркингите в градчето безплатни, както в Поморие !Да подкрепи Туризма !!
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18 ай ела в русе! Сега!
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Н20Много си смело зад монитора ***
14
5
 
8
 
! Отговори
геле преди 3 години
Много мразим да ме доят.Лято на море,зима на балкан -все доене. Тая госпожа ако дойде да ми вади зелето и да ми копа царевицата жа и идем на балканът!(ако черпи там)