Една сестра за всички болни в дома за умствено изостанали в Сливен

Социалното заведение се превърна в огнище на COVID-19
Обновена: 12 окт 2020 14:07 | 12 окт 2020 13:55, Ния Христова
12
Една сестра за всички болни в дома за умствено изостанали в Сливен
Снимка: БГНЕС
Дома за пълнолетни с умствена изостаналост "Качулка" в Сливен се превърна в огнище на COVID-19, след като 54 души от персонала дадоха положителни проби за вируса, предаде bTV.
 
Петя Йовчева, която е една от заразените сестри, заяви, че в дома има 200 потребители няма лекар. За хората там се грижи само един фелдшер, които през почивните дни не идва. Тя твърди, че в заведението не е имало предпазни мерки: "Две маски ни дадоха да ги перем и да ги ползваме. Ръкавици ни дадоха, но те свършиха".
 
Д-р Николай Боскович, гл. инпектор "Контрол на заразените болести" в РЗИ-Сливен, отрече твърденията на Петя Йовчева. Той твърди, че в дома е имало достатъчно предпазни средства, които са били раздадени на персонала и потребителите. Според Боскович разпространението на заразата е причинено от това, че мерките не са спазвани. Направено е предписание след проверка.
 
"Няма нови случаи до момента. От изследването на целия персонал се установиха 42 души положителни, от които 23 са медицински персонал: сестри - 5 и 19 санитарки. Изследвани са контактни потребители на първото лице, което е от 6 октомври болно. От тях излязоха 12 положителни потребители. Всички заразени са под домашна изолация. Имаме само един случай, който е в болнично заведение", обясни Боскович.
 
Той каза още, че в дома е направена пълна дезинфекция.
 
Само една сестра от дома в момента не е заразена с COVID-19 и се грижи за хората там. На нея й помагат санитари. "При тази ситуация, при този персонал, ще се грижат хора, които са с отрицателен PCR тест", допълни Боскович и обясни още, че ако се наложи, ще бъде прехвърлен персонал от други социални и болнични заведения.
 
Пепа Чиликова, която е заместник-кмет на Сливен, заяви, че общинският щаб за контрол на пандемията поддържа постоянен контакт с ръководството на социалното заведение. До този момент не е заявена необходимост от допълнителен персонал, но ако това се наложи, има готовност и да бъде отделен финансов ресурс за това.
 

12
Още от Страната
Ще дишаме ли отново отровен въздух?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Fake news. Nema video.
11
2
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 седмици
Мангъров и магърчетата харесват ТОВА!
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ето това е положението в цялата ни държавица. Така се грижат да спрат пандемията навсякъде. В африканските страни сигурно е по-добре. Няма грижи, няма мерки, няма нищо. Само празни приказки по телевизора и пишман журналисти. Май верно яко ще се мре.
9
1
 
6
 
! Отговори
ЗЪБОл преди 2 седмици
То...добре, като има поне една мед. сестра. Мангъров какво ще каже по този случай?
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За съжаление 3-4 ги пишете бегали...:(
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ама вие да не мислите, че при нормални условия се грижи повече от 1 сестра за тия нещастни хора? Да не дава господ да попадате даже и като посетител в такива заведения, ще видите какво значи мизерия и трагедия...Същата работа е и в домовете за стари хора. Всички са оставени на самоизживяване, за грижи не можем да говорим
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Националът Кирил Десподов носи тузарски часовник. Цената на сахатника е близо 40 000 лева. Именно с него нападателят позира на снимката, когато подписа договора си с Лудогорец. На дясната му ръка се забелязва да блести Rolex Yacht-Master 40 mm. Цените на световноизвестната швейцарска марка модели варират от 12 до 20 хиляди евро (24 000 до 40 000 лева). Заради големия интерес напоследък обаче някои от тях се продават и по-скъпо
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
срам , пълен срам за управляващите
Да оставят хората на самотек
Милиони минават през ръцете им , а елементарни предпази средства не са осигурили
Ама иначе в кухата глава на Вожда , всичко цъфти и връзва в държавата
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този от РЗИ нали трябва да си пази голямата заплата, естествено че е готов да лъже... Все сестрите криви, то затова и не останаха, де! Я важните клечки от РЗИ да идат да поработят в този дом, да си заработят заплатите!
3
1
 
10
 
! Отговори
къде е Ангейов?? преди 2 седмици
Защо осем месеца не направиха списък на домовете, не купиха маски и не им ги раздадоха?????????? Защо купиха фурмни тие безделници, а маски не??????????
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От босфор тв я издадоха сестрата сега ще я уволнят.
1
5
 
4
 
! Отговори
Русия преди 2 седмици
Бананаджиити са прувалиха.

Наораеха ни мизерни кат при Твар Борис Три Кобург гоумоносов.