Ще дишаме ли отново отровен въздух?

55 000 домакинства се отопляват на твърдо битово гориво
Обновена: 12 окт 2020 12:48 | 12 окт 2020 12:47, Ния Христова
38
 
15 000 българи почиват всяка година заради мръсния въздух, който дишат, а стотици хиляди развиват хронични белодробни болести по същата причина. 35% от замърсяването на въздуха идва от печки, които са на дърва и въглища. Според данни на Столичната община, 55 000 домакинства се отопляват по този начин. 
 
"На прага на новия отоплителен сезон за нас има две думи - контрол и превенция. Стартирахме с различни мерки, насочени върху най-основните замърсители, а именно битовото отопление. 55 000 домакинства се отопляват на твърдо битово гориво, но ние стартирахме 2 проекта за 57 млн. лв., с които ще подменим отоплителните устройства, които проявяват интерес и са подали заявление", каза зам.-кметът по екология в София Десислава Билева в ефира на Bulgaria ON AIR
 
До 18 септември хората имаха възможност да подадат заявленията си.
 
"Над 5500 домакинства се включиха в кампанията. И всички те, които отговарят на изискванията, са одобрени. Кампанията продължава и през 2021 г., отново ще пуснем покана към всички желаещи да сменят своето отопление и да изберат по-екологично. Приблизителният брой на отоплителните тела, които смятаме да сменим, е над 15 000. Смятаме, че ефектът ще е дългосрочен", допълни Билева.
 
Тя обясни, че работата по проекта е била осъществена заедно с кметовете по райони.
 
"Във всяко от районните кметства има служител, който работи с хората. Има засилен интерес от "Красна поляна", "Слатина", "Витоша", "Нови Искър", подчерта още експертът.
 
Според Билева в ромските квартали проявяват интерес към кампанията, но там се прилагат и редица други мерки.
 
"В "Красна поляна" и "Слатина" стартирахме с пилотен проект за подмяна на поставяне на т.нар. електростатични коминни филтри. В районите ще има засилен контрол на това какво горят хората. Въздухът е кауза на всеки един от нас. По нареждане на г-жа Фандъкова вече е в сила наредба, която позволява ние да контролираме както търговците, така и домакинствата, които се отопляват на дървесина", категорична е Десислава Билева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
У преди 3 години
Айде, дойде есента и пак същата песен! София е заобградена от планини. Пловдив е на по проветриво, но е в низина. Единствено Варна и Бургас от по-големите градове,нямат проблеми, но пак зависи от населението на квартала. Ако горят гума и стиропор, пак вони яко, въпреки бриза и ветровете. Просто трябва да се измисли начин да е икономически неизгодно да се горят отпадъци и въглища и готово. Има градове които направо се вмирисват на въглища зимата, все едно си в Анадола. А и не са ни изолирани къщ
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат: 35% от замърсяването на въздуха идва от печки, които са на дърва и въглища. *35%, но средногодишно. а печките горят 6 месеца или по-малко, т.е. през зимата 70-90% от замърсяването на въздуха идва от печките.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой като софианци, освен отровно трио сега и отровен въздух.
30
4
 
6
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
Е как кое й е необходимото? Да се хвърля *** с нея, да се кара 5км до работа, да се развозва зарзават, да се паркира по тротоарите и така. Всеки един, който не слиза от колата си, ще извади от 9 кладенеца вода да ти обясни колко е лош транспортът в София и как без кола не може. А той живее на 30 мин пеша от работа. Да се качи на колело? Моля ви, той без BMW-то си не може.
29
5
 
5
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
Кое й е необходимото? Питам си просто. Аз имам нов спортен автомобил, но предимно за кеф го карам. Имам и джип за ски и пътувания със семейството. Отново нов- на година. На работа, когато не работя от вкъщи, ходя с метрото. Детето ми го водя пеша на детска градина и пеша го взимам. Всъщност, излиза, че на най-бедните от крайните квартали колата им е необходимост. Вместо да купят малка градска, те карат разни немски огромни параходи, а после нямали били пари за нова. Абе, смях. Тъжно за вас.
28
0
 
10
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
Всъщност, аз съм роден в центъра на София. Симеоново, където имаме вила от 40 години, е едно СЕЛО до София. Това не е квартал. Шопите населяват селата около София. Те не са интелигенцията от добрите квартали, те са прости текезесари. Злобни, бедни, нагли. Като всеки един селянин, междувпрочем. С малки изключения. АКо малко се поинтересуваш, ще видиш колко от жителите на Симеоново и Драгалевци имат ракови заболявания в резултат на въглищата, които горят от столетия. За домашно си провери.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом повечето българи са от звеното описано от Иво Христов ще дишате!
26
3
 
7
 
! Отговори
Мръсния въздух преди 3 години
Вашия мръсен въздух не се появява от горенето на дърва. В София на околовръстно смърди на дизел и сажди от коли. Проблема не е да се горят дърва, а да не се горят *** от типа на гуми и пластмаса!Проблема е да се спрат от движение старите товарни автомобили и автомобилите без ДПФ и под евро 5. Гарантирам ви, че до 6 месеца въздуха ще стане кристално чист. Но това няма как да се случи, защото в тази тема няма вариант за крадене на пари, а само за харчене! Да живее българската корупция! Ура!
25
7
 
6
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 3 години
До Анонимен 24Колата отдавна е НЕОБХОДИМОСТ, но ти най-вероятно живееш високо в планината!
24
0
 
7
 
! Отговори
гербедян преди 3 години
ще ще, щом като пак си избрахме Картофка, ще дишаме с пълни гърди
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отровен въздух е престъпно преувеличение! Едно време всички са се отоплявали с дърва, но отровени не е имало, сега изведнъж се появиха разни натровени НПО лапачи и разни сектанти.
22
0
 
8
 
! Отговори
Проста сметка преди 3 години
55 000 домакинства по 20 души в домакинство (знаете за кои говоря) = в България има около 1 100 000 римляни.
21
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много мрънкане в коментарите. Да сме купели нови коли на Бай ***. Ами, не, Бай *** нали е беден, ще се отучи да кара кола или ще кара малка градска такава. А не да ми се качва в разни 10-годишни дизелови бараки осма употреба от Италия и после да реве, че нямал пари. Айде у лево. Колата е лукс, не необходимост! Същото е и с топлото. Нямаш пари за еко гориво- мръзнеш.
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
герамнските гащници повечето се отопляват на дърва бе. пагубно било за природата. смешковци, смешковци. пелетите им идват от вашите гори. за вас остават наводненията. изнася се и дървен материал за гърция, италия, арапските страни и кой знае още за къде. в бургас се товари само жито и дървета по корабите. водата ви доган я изнася за туркия.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпросът ви е риторичен.
18
3
 
7
 
! Отговори
мишо бирочето преди 3 години
*** не разбра ли че пластмасовите отпадъчета на цяла европа се горят в българия по тецовете. китай от 5 години не приема такива отпадъци. кога започнаха проблемите с въздуха у кенефо наречен софия. 55 хиляди на твърдо гориво а останалите на меки пластмаски и найлончета, ама европейски.....
17
3
 
4
 
! Отговори
аз преди 3 години
ще дишаме заради географското разположение на софия. както и заради печки, коли дизел на по 20 години и други замърсителите. не е едното или другото, а е комбинация, ама си пишете вие. от тази комбинация можете да влияете много лесно на едното - 1000 евро данък като гърция на година за мпс + такса вход на ден ако не е СФ регистрация (8 паунда на ден като в англия). и така столицата на *** ще стане най-чистата столица в европа, не само въздух ами и от хора.
16
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам, ама няма да е лошо да помислим не само за въздуха, а и за целия този ламаринен скрап, изсипан върху тротоарите, и за чието складиране се премахват все повече дървета. Не може животът на всички да се върти около проблемите, които създават шофьорите с просташките си навици. По-добре притежанието на личен автомобил да бъде забранено напълно, отколкото нещата да продължат да се развиват в досегашната посока.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрах, в момента здравословен въздух ли дишаме?
14
0
 
9
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
И не само това.Виждал съм с очите си как в Смолянско и Благоевградско се изсичат хиляди куб.м.дървесина и как дебели здрави дървета се режат за огрев.Дървената мафия е една от най-силните.За износа пък да не говорим.